Funderar ni på att skaffa ett husdjur och undrar om en hamster skulle vara rätt för er? I denna guide kommer vi att ge er en överblick av vad det innebär att ha en hamster som husdjur för att ni lättare ska kunna avgöra om det är rätt val för er.
Här får du reda på allt från hur man tar hand om sin hamster till vilka olika sorters hamstrar det finns och även tips på vad man bör tänka på innan man skaffar en eller flera hamstrar.
Det är mycket att hålla reda på och det är alltså därför Hamsterguiden finns till. Här får du lära dig allt du behöver veta om hamstrar så att du kan ta hand om dem på bästa möjliga sätt.
Olika sorters hamstrar
Hamstern är ett populärt husdjur som är känt för sin lekfulla och nyfikna natur. Även om de kan se likadana ut vid första anblicken finns det faktiskt flera olika sorters hamstrar, var och en med sina egna unika egenskaper. Oavsett vilken typ av hamster du väljer kan du dock vara säker på att du kommer att få en älskvärd och underhållande liten kompis.
Den vanligaste typen av hamster är Mesocricetus auratus, eller guldhamster som den brukar kallas. Den är också känd som den syriska hamstern då den har sitt ursprung i Syrien. Den är vanligtvis mellan ca 15 cm lång och är ganska stor hamster.
Den är också ett solitärt djur som vill bo ensam och mår inte bra av att hållas tillsammans med andra hamstrar. De har också en tendens att hamstra mat, så det är viktigt att förse dem med gott om leksaker och annan inredning för att hålla dem sysselsatta.
Dvärghamster är däremot en social ras som trivs med att leva i grupp. De är mycket mindre än guldhamstrar och mäter endast cirka 5-12 cm i längd beroende på vilken typ av dvärghamster det gäller. Dvärghamstrar är också mer aktiva än sina större kusiner och kan ofta ses springa på sina motionshjul. Lär dig gärna mer olika typer av dvärghamstrar i vår artikel om olika arter.
Slutligen finns det den kinesiska hamstern som är mellanstor i storlek i jämförelse med den syriska hamstern och dvärghamstern. Kinesiska hamstrar är vanligtvis blyga i närheten av människor, men kan vara mycket aktiva när de lämnas åt sig själva. Därför är de bra kandidater för djurägare som vill ha ett sällskapsdjur med lite underhåll.
Skötsel av hamster
Hamstern är ett av de mest populära husdjuren i världen, och det är inte svårt att förstå varför. Dessa förtjusande små varelser kräver relativt lite underhåll och de är bra kamrater. Om du funderar på att skaffa en hamster finns det några saker du bör veta om hur man tar hand om dem.
Viktigt att tänka på är att ge din hamster en rymlig bur med gott om utrymme för dem att springa och leka. Hamstern behöver gott om plats och är för det mesta ett väldigt aktivt djur så se till inreda med några leksaker samt mjukt och djupt underlag av exempelvis strimlat papper eller hyvelspån som de kan gräva runt i.
För det andra är hamstern allätare, så den behöver en kost som innehåller både färsk frukt och färska grönsaker och ett högkvalitativt pelletsfoder. Det är också viktigt se till att de alltid har tillgång till rent vatten för att hamstern ska må bra.
Slutligen är hamstern ett nattdjur, så den är ofta mer aktiv på natten. Detta betyder dock inte att de inte tycker om att umgås med sina mänskliga följeslagare under dagen. Med lite kärlek och omsorg kommer din hamster att bli en glad och frisk familjemedlem.
Hur man väljer hamsterbur
Hamstrar är söta, lurviga små varelser som är bra husdjur. De är relativt lättskötta och kan vara mycket roliga att titta på när de leker. Innan du tar hem en hamster måste du dock se till att du har rätt boende för ditt nya husdjur. Gör därför noga undersökning innan köp så att du väljer rätt typ av hamsterbur för dig och din hamster.
Till att börja med måste du välja en lämplig plats för buren. Den bör stå på ett lugnt ställe med jämn temperatur. Du måste också se till att buren är tillräckligt stor så att hamstern får gott om utrymme att röra sig på.
En väldigt vanlig bur att använda är gallerburen. Den ger bra ventilation och bra insyn till din lilla vän. Viktigt är att gallret är tillräckligt tätt för att hamstern inte ska kunna rymma.
Något som börjar bli alltmer vanligt är att använda akvarium eller terrarium som
Hur man inreder en hamsterbur
När det gäller att dekorera och inreda en
För det andra bör du tänka på vad din hamster gillar att göra. Om det är en aktiv hamster som tycker om att klättra och leka blir det naturligt att inreda med några leksaker och klätterställningar i buren. Har din hamster däremot en lite lugnare personlighet räcker det kanske med en lite enklare inredning med några gömställen.
Kom slutligen ihåg att hamstrar är aktiva varelser och behöver mycket motion för att hålla sig friska. Se gärna till att de får springa genom att ge dem ett motionshjul så att de får springa av sig. Inred även gärna buren med någon klätterleksak samt rör eller tunnlar som de kan gömma sig i.
Vad matar man sin hamster med?
Hamstrar är allätare, vilket innebär att de kan äta både växter och djur. Deras kost bör dock vara huvudsakligen växtbaserad, eftersom det är det som de är konstruerade för att smälta.
Då hamsterpellets är särskilt framtaget för att innehålla all näring en hamster behöver bör detta utgöra huvudkosten och ska enligt jordbruksverket alltid finnas tillgänglig i buren. När det gäller pellets ska du leta efter ett märke som är speciellt framtaget för hamstrar. Undvik att ge dem hund- eller kattmat, eftersom dessa har för hög fetthalt och kan leda till fetma. Med lite omsorg kan du enkelt hålla din dvärghamster frisk och välmatad.
Utöver pellets kan du även mata den lille kamraten med småbitar av grönsaker lite då och då. Vanliga grönsaker som brukar uppskattas är bland annat morötter, broccoli och spenat. Även fettsnåla fröer kan vara ett bra tillskott emellanåt då hamstern får stimuleras då den behöver skala och jobba lite för att få fram sin mat.
Hamstern gillar att gnaga på saker, så du kanske vill ge den en träbit eller en tuggleksak för att hjälpa dem att hålla sina tänder rena och friska. Genom att följa dessa enkla riktlinjer kan du se till att din hamster förblir glad och frisk i många år framöver.
Hur man leker man med sin hamster
Hamstrar är mycket aktiva och nyfikna djur, och det är viktigt att ge dem möjlighet att utforska och leka på egen hand, men det är självklart även viktigt att umgås och ha roligt tillsammans med din hamster.
Ett av de bästa sätten att knyta band till din hamster är se till att spendera tid med din hamster dagligen. Vissa hamstrar tycker om att bli hållna och kramade, medan andra föredrar att springa eller andra aktiva lekar. Ett tips är att ge din hamster varierande lekfulla utmaningar.
Bygg till exempel upp labyrinter av olika slag som hamstern får klara sig igenom eller låt din hamster springa av sig i en motionsboll. Då får din hamster både välbehövlig träning samtidigt som den får upptäcka ny miljö.
De flesta hamstrar älskar också att gnaga, så att erbjuda en mängd olika tuggleksaker är ett bra sätt att hålla dem underhållna. Det viktiga är att ägna tid åt att lära känna din hamster och ta reda på vad han eller hon tycker om. Genom att göra detta kan du skapa ett starkt band som kommer att hålla hela livet.
Hur man borstar sina hamster
Hamstern är väldigt bra på att hålla sig själv ren vilket håller pälsen frisk och fin så den behöver oftast inte bli borstad. Långhåriga hamstrar har lite mer päls att hålla ordning på och kan ibland behöva lite hjälp på traven. Tycker du att pälsen ser lite smutsig eller tovig utgår det bra att borsta den lite försiktigt.
För att borsta en hamster behöver du en borste med mjuka borstar och lite tålamod. Börja med att försiktigt stryka pälsen från huvudet till svansen. Du kan behöva använda lite tryck för att få bort eventuella tovor, men håll koll så att hamstern inte får ont!
Se till att undvika hamsterns ansikte, eftersom de kanske inte tycker om att få sina morrhår borstade. Med lite omsorg kan du hålla din hamsters päls frisk och ren.
Vanliga problem som kan uppstå med hamstrar
Att ta hand om en hamster kan vara en givande upplevelse, men det är viktigt att vara medveten om de potentiella problem som kan uppstå.
Ett vanligt problem är att de tuggar på gallren, vilket hamstrar gör för att hålla sina tänder friska och vassa. Detta beteende kan dock leda till skador på buren och ännu värre, skador för hamstern.
Ett annat problem är att hamstrar samlar på sig mat, vilket kan leda till fetma och andra hälsoproblem. Om du märker att din hamster börjar bli överviktig bör du minska den mängd mat du ger den.
Slutligen är hamstrar benägna att slåss med varandra, så det är viktigt att hålla ett öga på dem om du har fler än en. Genom att vara medveten om dessa vanliga problem kan du bidra till att din hamster håller sig frisk och lycklig.
När man ska ta sin hamster till veterinären
En av de viktigaste är när du ska ta din hamster till veterinären. Hamstrar är benägna att drabbas av ett antal hälsoproblem, bland annat luftvägsinfektioner, öronkvalster och gastrointestinala problem.
Om du märker att din hamster hostar, nyser eller kliar sig mer än vanligt är det dags att boka en tid hos veterinären. Andra tecken på att din hamster kan vara sjuk är slöhet, aptitlöshet och ovanliga beteendeförändringar.
Om du någonsin är osäker på om din hamster behöver träffa en läkare eller inte är det alltid bättre att vara försiktig och boka en tid. Din hamster räknar trots allt med att du tar hand om den.
Avla hamstrar
Hamstrar är otroligt mångsidiga husdjur som kräver lite underhåll och är perfekta för alla som har en hektisk livsstil. Dessa små gnagare är relativt lätta att ta hand om och kan ge många timmars nöje. En av de bästa sakerna med hamstrar är att de lätt kan födas upp i fångenskap. Detta innebär att det med lite ansträngning är möjligt att skapa en egen hamsterfarm.
Det första steget för att inrätta en hamsterfarm är att köpa ett avelspar av hamstrar från en djuraffär eller uppfödare. Det är viktigt att välja ett par som är friskt och fritt från genetiska defekter. När du har fått ditt avelspar måste du bygga ett bekvämt hem åt dem. En vanlig akvarietank på 37 liter är ett perfekt hem för ett par hamstrar. Se till att det finns gott om strö som underlag, t.ex. strimlat papper eller hyvelspån och några ställen för hamstern att gömma sig på.
Nästa steg är att upprätta ett regelbundet skötselschema för dina djur. Hamstrar bör matas en gång om dagen och få färskt vatten dagligen. Deras bur bör rengöras en gång i veckan, och de bör få tillfälle att röra sig utanför buren ibland. Genom att följa dessa enkla skötselåtgärder kan du se till att din hamsterfarm är frisk och glad.
FAQ
Hur mycket kostar en hamster?
En hamster kan kosta mellan 100 och 300 kronor, beroende på typ av hamster och var den köps. Den genomsnittliga livslängden för en hamster är två till tre år, så den initiala kostnaden är relativt låg jämfört med andra husdjur. Hamstrar behöver en bur (som kan kosta 200-400 kronor), mat, vatten och strö. Leksaker och tillbehör kan hittas billigt på Blocket. På det hela taget är hamstrar ett mycket prisvärt husdjursalternativ för dem som letar efter en sällskap som kräver lite underhåll.
Hur länge lever en hamster?
Hamstern är ett relativt kortlivat husdjur, med en livslängd på två till tre år. Vissa hamstrar kan dock leva upp till fem år. Nyckeln till ett långt och hälsosamt liv för en hamster är att ge den gott om färsk mat och vatten, en ren och bekväm bur och gott om möjligheter till motion.
En hamster som är väl omhändertagen lever vanligtvis längre än en hamster som är försummad. Dessutom tenderar vissa hamsterraser att ha längre livslängd än andra. Syriska hamstrar lever till exempel vanligtvis längre än dvärghamstrar. Så om du letar efter ett husdjur som kommer att finnas kvar ett bra tag kan du välja en syrisk hamster
Med rätt vård och uppmärksamhet kan din lurviga vän vara en del av din familj i många år framöver.
Hur förbereder man sig för att ta hem en hamster?
Innan du tar hem din hamster finns det några saker du måste göra för att förbereda dig. För det första måste du köpa en bur. Buren ska vara tillräckligt stor för att din hamster ska kunna röra sig bekvämt, med gott om utrymme för matskål, vattenflaska och gömställen. Du måste också samla ihop några viktiga förnödenheter, som strö, mat och leksaker.
Vad äter en hamster?
Hamsterns kost består mestadels av hö, färska grönsaker och en liten mängd pellets. Höet ger viktiga näringsämnen och grovfoder, medan grönsakerna ger variation och viktiga vitaminer. Pellets bör endast utgöra en liten del av kosten, eftersom de innehåller mycket kolhydrater och kan leda till viktökning. En hälsosam kost är viktig för en hamsters välbefinnande, och en kvalificerad veterinär kan hjälpa dig att skapa en anpassad plan för ditt husdjur. Genom att se till att din hamster har en näringsriktig kost kan du hjälpa den att hålla sig glad och frisk i många år framöver.
4 svar