Hamstermat – Vad ska din hamster äta?

Hamstermat

Innehållsförteckning

Vad får hamstrar äta och inte äta?

En hamster behöver en varierad kost rik på vitaminer, mineraler och proteiner för att må bra. Det finns olika sorters hamstermat att köpa i form av pellets från många olika varumärken. Detta hamsterfoder bör även kombineras med tillskott av frukt och grönsaker emellanåt, men det är viktigt att du läser in dig på vilken typ av mat som passar just din hamsterart. Dvärghamstrar har till exempel större benägenhet att drabbas av diabetes än vad guldhamstrar och bör därför ha ett mer sockersnålt foder.

Hamster mat - Hamster som äter

Hamstrar ska alltid ha tillgång till pellets, detta eftersom hamsterpellets är särskilt framtaget för att innehålla all den näring som en hamster behöver. Eftersom hamsterpellets alltid ska finnas tillgängligt i buren är detta huvuddelen av hamsterns kost, men bör alltså även kombineras med färsk mat. Färsk mat bör dock inte ges oftare än varannan dag, men 1-2 gånger i veckan räcker.

Förutom pellets ska din hamster alltid ha tillgång till friskt vatten. Det är därför viktigt att se till att byta ut vattnet ofta så att din hamster inte blir sjuk.

Färsk mat

Några viktiga saker att tänka på är att aldrig ge din hamster för mycket färsk mat åt gången. Hamstern är väldigt liten och behöver inte särskilt mycket för att bli mätt. Om du ger den för mycket mat är det väldigt sannolikt att de hamstrar (sparar den överblivna maten i kinderna) eller gömmer undan mat till ett senare tillfälle. Risken är då att maten hinner ruttna vilket inte är bra för hamsterns välmående.

Hamstrar bör heller inte äta för mycket vattniga grönsaker åt gången då de kan bli lösa i magen. Undvik också att ge dem stekt mat eller tillagad mat som är väldigt kryddad.

När du ger din hamster färsk mat i form av grönsaker är det också väldigt viktigt att de är fria från kemikalier och bekämpningsmedel. Tvätta därför frukt och grönt noga innan du matar din hamster och undvik att plocka grönsaker och växter nära bilvägar. Är frukten eller grönsaken inte ekologisk kan det även vara bra att skala den innan du matar din hamster med den.

Hamstermat - Morötter

Mat till olika typer av hamstrar

Guldhamstrar och dvärghamstrar har stora likheter i sin kost, men det finns också en del olikheter och det är viktigt att vara medveten om vad som passar just din hamster. Här nedan kan du läsa mer om vad som passar och inte passar olika sorters hamstrar.

Guldhamsterns kost

I det vilda lever guldhamstern i jorden på åkrar i Syrien och ses ofta som skadedjur då de mer ofta än inte förstör skörden. Då trivs bra i dessa åkermiljöer är en naturlig föda växter, frön, insekter och frukt.

Eftersom guldhamstern är allätare äter den alltså både djur och växter. De klarar sig väldigt bra på en huvudsakligen växtbaserad kost, men bör även få proteinrikt tillskott i sin mat lite då och då. Små bitar av kokt ägg är helt perfekt för detta. En liten bit kokt kyckling eller kött fungerar också utmärkt. Då hamstern dock inte äter detta i det vilda är insekter såsom mjölmaskar eller syrsor en mer naturlig och också väldigt uppskattad måltid.

Vill du veta mer? Vi har även skrivit en guide med rolig och viktig fakta om guldhamstrar!

Dvärghamsterns kost

Alla hamstrar kan precis som människan drabbas av diabetes, men dvärghamstrar och kinesisk hamster löper generellt större risk att drabbas av detta än vad guldhamstrar gör. De ska precis som guldhamstern ha fri tillgång till pellets, men detta bör vara så sockersnålt som möjligt. Det bör inte heller innehålla så mycket fett.

Ge gärna din dvärghamster äpplen, morötter, broccoli och andra grönsaker som innehåller mycket vitaminer och mineraler. Frukt innehåller dock mycket fruktos, sockerarter och kolhydrater, vilket kan leda till viktuppgång och diabetes. Se därför till att ge din hamster frukt i moderation.

Försök även att låta bli att mata din dvärghamster med snabba kolhydrater såsom pasta och potatis eftersom detta också kan leda till diabetes. Fibrer är däremot något som är väldigt nyttigt och minskar även risken för att drabbas av diabetes. Se därför gärna till att din dvärghamster får i sig fiberrik kost.

Informationen ovan gäller generellt för alla sorters dvärghamstrar. Här nedan har vi samlat lite information om vad som är unikt för olika sorter.

Är du intresserad av dvärghamstern så har vi även skrivit en artikel om dvärghamsterns olika arter.

Hamstermat - Dvärghamster

Mat till Roborovski dvärghamster

Unikt för Roborovsis dvärghamster är den inte dricker lika mycket vatten som de andra arterna. Deras njurar arbetar på ett annorlunda sätt som gör att de inte behöver lika mycket vätska. Man behöver därför inte blir orolig om det verkar som att din Roborovski inte kissar särskilt mycket. Det är dock alltid lika viktigt att se till att din hamster har tillgång till färskt vatten.

Kosten för en Roborovski är densamma som för övriga dvärghamstrar. Eftersom den inte löper lika stor risk att drabbas av diabetes som Campbell är den inte riktigt lika känslig för socker, men man ska alltid vara försiktig med att ge för mycket och för ofta av söta frukter och grönsaker. Små bitar av exempelvis äpplen och morötter går självklart bra emellanåt. Solrosfrön och linfrön är också bra tillskott ibland.

Mat till Rysk vintervit dvärghamster

Den ryska vintervita dvärghamstern lever på grässavann i det vilda och livnär sig naturligt på bland annat insekter, gräs och fröer. Det är därför uppskattat att ge sin ryska vintervita dvärghamster en varierad mat. Mycket grön kost går bra, men det uppskattas om det även ingår animaliska produkter emellanåt. Insekter eller små, små bitar av tillagad nötfärs eller fisk går exempelvis bra.

Hamstermat - Rysk vintervit dvärghamster

Mat till Campbells dvärghamster

Campbells dvärghamster löper tillsammans med kinesisk hamster störst risk att drabbas av diabetes. Om du köper en Campbell är det därför väldigt bra att ta reda på om föräldrarna är testade för diabetes då detta är en ärftlig åkomma. Seriösa uppfödare testar i stort sett alltid sina hamstrar för diabetes och det är därför säkrare att köpa hamstrar hos uppfödare än i djuraffären som oftast inte har lika bra koll på hamsterns bakgrund.

Du bör alltså alltid se efter så att hamsterns föräldrar är testade, men det är också viktigt att se till att den hamster som du tänkt att ta hem blir testad för diabetes innan den lämnar uppfödaren.

Diabetes orsakas även av fel kost och det är därför extra viktigt att vara noga med din Campbells kost för att se till att den håller sig frisk. Undvik därför att mata din Campbells dvärghamster med mat som innehåller mycket socker eller fett.

Broccoli är exempelvis en bra typ av färsk mat som kan ges till din hamster emellanåt då det är väldigt rikt på både fiber och vitaminer. Även vitkål, spenat och torkade insekter är bra tilltugg för en Campbell.

Mat till den kinesiska hamstern

Då den kinesiska hamstern likt Campbells dvärghamster lätt drabbas av diabetes gäller samma principer för dem båda. Undvik för mycket socker, fett och snabba kolhydrater och se gärna till att kosten är rik på fiber.

Hamstermat - Kinesisk hamster

Vilken mat bör man inte ge till sin hamster?

All mat kan vara farlig för din hamster om den får för mycket av den. Hamstrar går lätt upp i vikt och kan drabbas av åkommor som diabetes och liknande. Det är därför viktigt att alltid mata din hamster med måtta.

Undvik alltid att ge din hamster sura frukter, stenfrukter, alla typer av lök, stekt eller kryddstark mat samt mandel och saltade nötter.

Vill du veta mer om dessa underbara husdjur får du gärna kolla in hamsterguiden med nyttig information om att ha hamster som husdjur.

Johan Larsson

Johan Larsson

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om NetPet

På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!

Senaste artiklarna

Följ oss

Ragdoll

Ragdoll

Funderar du på att skaffa en ragdoll? Här får du reda på hur det är att leva med en ragdoll och vad som är bra att känna till innan du skaffar en!

Läs mer »