Labradoodle – Den populära sällskapshunden

Brun labradoodle

Innehållsförteckning

Vad är en labradoodle?

Labradoodle har ökat otroligt fort i popularitet de senaste åren och har blivit en av de mest eftertraktade hundarna på marknaden idag. Anledningen är deras fantastiska personlighet som gör dem till en perfekt sällskapshund, både för familjer och ensamstående.

Det finns två olika typer av Labradoodles – Labradoodle Origin och Australian Labradoodle. Den förstnämnda är den som först avlades fram och är en blandras av pudel och labrador retriever, det är också denna typ som man främst brukar syfta på när man pratar om en labradoodle.

En Australian Labradoodle är en korsning mellan pudel, labrador och Amerikansk- eller Engelsk cockerspaniel.

Labradoodle är fortfarande en relativt ny blandras och räknas inte som en egen ras hos Svenska Kennelklubben, SKK.

Typ:

Typ av hundras
Blandras

Höjd:

Ett måttband och ett hundben
53-61 cm

Vikt:

Hundens vikt
22-30 kg

Livslängd:

Hundens livslängd
10-15 år

Egenskaper

Barnvänlig:⭐⭐⭐⭐⭐
Trivs med andra hundar:⭐⭐⭐⭐⭐
Social mot människor:⭐⭐⭐⭐⭐
Intelligens:⭐⭐⭐
Passar i lägenhet:⭐⭐⭐
Allergivänlig:⭐⭐⭐⭐
Kan lämnas ensam:⭐⭐⭐⭐
Enkel att träna:⭐⭐⭐⭐
Kräver motion:⭐⭐⭐
Pälsvård:⭐⭐⭐⭐
Hälsa:⭐⭐⭐⭐
Skäller:⭐⭐

Hur kom labradoodlen till?

Den första Labradoodlen avlades medvetet fram för att man skulle få fram en allergivänlighund med en ledarhunds egenskaper.

Man valde då att korsa en pudel, vars päls inte fäller, med en labrador retriever som av naturen är väldigt lojal och känd för att vara en bra terapi- och ledarhund. Resultatet blev flera valpar som inte framkallade några allergiska reaktioner trots svår allergi hos de tilltänkta ägarna.

Det visade sig också att denna framavlade ras svar väldigt intelligent, tillgiven och lätt att träna upp vilket är helt perfekt både som sällskapsdjur och ledarhund. Den första Labradoodlen föddes 1989.

Allteftersom labradoodlen växte i popularitet växte också antalet organisationer och rasklubbar för att värna om denna blandras och för att främja god avel. En av de mest kända heter Australian Labradoodle Association of America (ALAA) bildades 2001.

2019 bildades också den första raskklubben för Labradoodles i Sverige, Svenska Labradoodleklubben.

Labradoodle

Utseende och storlek

Eftersom att labradoodlen är en blandras kan de skilja en del i utseende, framförallt vad gäller storlek. Det generella utseendet är i stort sett det samma mellan storlekarna även om pälsen kan variera i både i färg och egenskaper.

På senare år har det blivit allt vanligare att man avlar i generationer av labradoodles snarare än att para pudlar och labradorer. Detta ger ett mer förutsägbart resultat i form av utseende och egenskaper hos valparna.

Man brukar säga att det finns tre storlekar av denna blandras – standard, medium och mini. Labradoodles kan ha olika pälslängder och strukturer, men de flesta har en mjuk, lockig eller krullig päls.

En labradoodle är ofta väldigt hårig och lite rufsig i ansiktet vilket ger den en busig och charmig utstrålning. Ögonbrynen är ofta välmarkerade och buskiga så att ögonen nästan ser lite gömda ut. Ögonen är stora, runda och fulla av liv och nosen är stor och fyrkantig. Är de långhåriga får de också lätt mustasch.

Kroppen är kompakt och muskulös med en ståtlig och rak rygg. De har också långa, liggande öron som slutar ungefär vid mungipan samt en lång och välklädd, långhårig svans som de gärna viftar högt med.

Labradoodle – En lojal och lekfull sällskapshund

Labradoodles är utmärkta sällskapshundar tack vare sin sociala, självsäkra och glada natur. De är mycket enkla att träna upp vilket innebär att de snabbt kan lära sig tricks och kommandon. De är också extremt vänliga, vilket gör dem perfekta för familjer med små barn. Detta är också en ras som har väldigt lätt för att anpassa sig vilket gör att de har lätt för att passa in alla möjliga olika familjesituationer.

De är mycket lättsamma och de flesta har en lugn och avslappnad natur. Labradoodles är det perfekta valet för aktiva familjer som vill ta med sig hunden på alla möjliga äventyr då de gillar att leka och aktivera sig. De har också visat sig vara utmärkta ledarhundar och tjänstehundar.

Tack vare sin intelligens och träningsbarhet kan de tränas till att utföra alla möjliga uppgifter som kan göra livet lättare för personer med funktionshinder. Det råder ingen tvekan om att labradoodlen är en av de bästa sällskapshundraserna som finns.

En bra förstagångshund

Eftersom att labradoodlen är så lättlärd och lugn av sin natur brukar de ofta rekommenderas till förstagångsägare som saknar erfarenhet av hund sedan tidigare. Oavsett om du lär dem grundläggande lydnadskommandon eller tricks kommer de snabbt att lära sig nya beteenden vilket gör dem enkla att hantera.

Det är alltså ingen krävande hund att ta hand om och är också en mycket tillgiven och kärleksfull hundras som går bra ihop med barn. Om du letar efter en familjevänlig hund som kommer att ge oändliga timmar av värdefull sällskap bör en labradoodle stå högst upp på din lista.

En mångsidig hund

Labradoodlen är känd för sin vänliga och utåtriktade natur, vilket gör ded väl lämpad för många olika roller. Ett av de vanligaste användningsområdena är som ledarhund för synskadade. Dessa hundar avlas specifikt för sin intelligens och träningsbarhet och de har en naturlig känsla för att vägleda och hjälpa människor.

Ett annat vanligt användningsområde för labradoodlen är som hund för diabetiker. Dessa hundar kan varna sina ägare när deras blodsockernivåer sjunker vilket kan vara en livräddande förmåga för personer med diabetes.

Labradoodlen används också ofta som signalhundar, som hjälper till att uppmärksamma människor på viktiga ljud eller lukter, exempelvis när telefonen, dörrklockan eller brandlarmet ringer.

Slutligen används de också ofta som sociala tjänstehundar i skolor, äldreboenden eller psykiatriska sjukhus. Dessa hundar ger tröst och sällskap till människor som kanske står inför svåra livsomständigheter.

Oavsett om de arbetar som ledarhund, diabeteshund, signalhund eller social servicehund kommer denna fantastiska hund garanterat att ha en positiv inverkan på livet för dem som finns runt omkring dem.

Temperament och personlighet

Labradoodle - en lojal familjehund

De är intelligenta, lekfulla och tillgivna hundar som är bra familjehundar. En av de saker som gör labradoodles så speciella är deras unika temperament. De är milda av naturen och tenderar att vara mycket lätta att träna.

Dessutom är de mycket bra med barn och andra husdjur. På grund av deras mjuka och varma personlighet sägs Lde ofta vara ”naturligt snälla hundar” Med andra ord kräver de inte mycket disciplin eller träning för att vara väluppfostrade.

Detta gör dem idealiska för familjer med små barn eller för förstagångshundägare. Så om du letar efter en hund som är intelligent, kärleksfull och lätt att komma överens med kan en labradoodle vara det perfekta valet för dig!

Hälsan hos en labradoodle

De är generellt sett friska hundar, men som alla raser är de benägna att drabbas av vissa hälsoproblem. Öronsjukdomar, armbågsdysplasi, höftledsdysplasi, epilepsi, diabetes och ögonsjukdomar är alla potentiella problem denna blandras kan drabbas av.

Med regelbundna veterinärkontroller och en hälsosam livsstil kan dessa problem dock minimeras. Med rätt vård kan labradoodlar njuta av ett långt och hälsosamt liv.

Pälsvård och skötsel

Labradoodlens päls är ett av de mest utmärkande dragen hos rasen. Kombinationen av labrador- och pudelhår resulterar i allmänhet i en tjock, vågig päls som kan vara antingen silkeslen eller lockig. Även om denna unika päls kan kräva lite extra vård och grooming, tycker många att den är väl värd ansträngningen.

För bästa resultat ska du kamma hunden 2-3 gånger i veckan med en stålkam tills den är 18 månader gammal. Därefter bör det räcka med en gång varannan vecka. Det är viktigt att använda en kam snarare än en borste för att förhindra att mattor bildas i den täta pälsen. Med lite omsorg och rutin kan du hålla en labradoodles päls i toppskick utan problem.

Labradoodle - mat och skötsel

Mat och näring

En labradoodle är en korsning mellan en labrador retriever och en pudel. Det är därför viktigt att vara medveten om de båda rasernas kostbehov när du utformar en diet för din labradoodle. Labrador retrievers är uppfödda som arbetshundar och kräver därför en kost som innehåller mycket protein och fett.

Pudlar är uppfödda som sällskapsdjur och behöver inte lika mycket fett i sin kost. En bra diet för en labradoodle bör därför innehålla en måttlig mängd protein och fett, med kolhydrater som utgör resten av kalorierna.

När du väljer foder till din labradoodle bör du leta efter produkter som är formulerade speciellt för blandraser. Dessa foder kommer att ge din hund rätt balans av näringsämnen.

Motion och träning

Labradoodles har också ett rykte om sig att vara energiska hundar som behöver mycket motion. Tvärtemot vad många tror behöver labradoodlar dock inte överdrivna mängder motion. En måttlig mängd daglig aktivitet är tillräcklig för att hålla dem friska och glada. Särskilt valpar bör inte överansträngas, eftersom detta kan belasta deras fortfarande under utveckling varande ben och leder.

Höftproblem är relativt vanligt i rasen, så det är viktigt att se till att inte antränga unga hundar allt för mycket. Med rätt motion och skötsel kan labradoodles bli utmärkta följeslagare för människor i alla åldrar och på alla aktivitetsnivåer.

Labradoodle – en allergivänlig hund

En av anledningarna till att denna korsning är så populär är att labradoodlar, tack vare pudelgenerna, ofta är allergivänliga. Det innebär att de är mindre benägna att orsaka en allergisk reaktion hos människor som är allergiska mot hundar.

Det har dock visat sig att många pälsdjursallergiker kan leva med en labradoodle utan att drabbas av sin allergi. En av anledningarna till detta är att de har en päls som trivs med frekvent tvätt.

Genom att tvätta pälsen minskas mängden allergener i pälsen till mycket låga nivåer, vilket gör den mycket lättare att tolerera för allergiker. Dessutom bidrar regelbunden putsning till att hålla pälsen frisk och fri från tovor och trassel som kan förvärra allergier.

Av dessa skäl är det god chans att du skulle kunna leva med en labradoodle trots hundallergi. Det finns dock aldrig några garantier och det krävs alltid noggrann efterforskning innan man gör ett hundköp om man lider av allergi.

Är du intresserad av att läsa om fler allergivänliga hundar så har vi gjort en lista på de 31 bästa allergivänliga hundraserna.

Fläckig Labradoodle

Labradoodle som valp

En labradoodlevalp är ett utmärkt tillskott till alla familjer. När du först tar hem din valp är den åtta eller nio veckor gammal och kan känna sig rädd och överväldigad. Det viktigaste du kan göra är att hjälpa din valp att känna sig bekväm och säker i sitt nya hem.

Skapa först ett lugnt utrymme för din valp inomhus, bort från familjens liv och rörelse. Detta kan vara en liten hundsäng eller ett rum där din valp kan gå in för att slappna av. Du bör också valpsäkra ditt hem genom att ta bort allt som kan vara farligt, till exempel små föremål som kan sväljas.

Hur mycket kostar en labradoodle valp?

När du ska välja en ny valp finns det många faktorer att ta hänsyn till. En av de viktigaste är kostnaden. Labradoodles är en populär ras och de kan ha en rejäl prislapp. I genomsnitt kostar en labradoodlevalp mellan 35 000 kronor och 50 000 kronor i Sverige.

Naturligtvis beror det exakta priset på uppfödaren och den specifika valpen. Några faktorer som kan påverka priset är bland annat pälsfärg och storlek. Valpar med sällsynta pälsfärger eller ovanliga markeringar kan till exempel vara dyrare än valpar med vanligare färger.

Labradoodle valpar

Att tänka på när man köper en Labradoodle

Det finns några viktiga saker att tänka på om du är intresserad av att köpa en labradoodle. För det första är det viktigt att göra en genomgående efterforskning efter en seriös uppfödare. Detta för att se till att hundarna är framavlade under goda förhållanden och för att säkerhetsställa att valpen du köper är frisk.

När du har hittat en uppfödare och är redo att göra ett köp är det alltid viktigt att fråga efter föräldrarnas historik. Är föräldrarna till valpen friska är det större chans att också valpen är kry.

Hundar som verkar inom avel ska enligt Svenska Labradoodleklubben genomgått vissa hälsotester för att vara godkända avelshundar och för att förbygga sjukdomar och hälsofel hos uppfödda valpar.

  • Då höftledsdysflasi är förekommande bland Labradoodles måste alla påtänkta avelshundar genomgå en höftledsröntgen. Denna ska dock ske hos någon av följande instanser: SKK, OFA eller PennHip.
  • Alla avelshundar ska även ha genomgått en armbågsröntgen. Även denna godkänd av SKK, OFA eller liknande instans.
  • Ögonlysning är också ett krav. Detta innebär en undersökning för att kontroller att hunden inte lider av några ärftliga ögonsjukdomar.
  • Svenska Labradoodleklubben rekommenderar även att man DNA-testar minst en av föräldrarna för följande sjukdomar: EIC, Prcd-PRA, DM samt ​vWD.
  • Labradoodles av storlek mini bör även testas för patellaluxation, även kallat patella, innan avel. Patellaluxation innebär att knäskålen hoppar ur led och är en sjukdom som främst drabbar små hundar.

Förutom att kolla upp om alla hälsotester skötts på rätt sätt är det även bra att ställa så mycket frågor som möjligt. Då får man ganska snabbt en känsla för om det rör sig om en seriös uppfödare eller inte. Verkar de osäkra på många av frågorna är det nog bäst att vända sig till någon annan.

Fråga gärna om de är med i någon raskklubb. Chansen är i så fall mycket större att de följer de regler och rekommendationer som finns inom avel för rasen. Är de inte med kan det vara bra att fråga varför.

Fråga också gärna om tiken och hur många kullar som hon har fått och när. Enligt djurskyddlagstiftningen får hon inte föda fler än två kullar inom 12 månader. Hon måste också sedan vila i minst 12 månader innan hon föder nästa kull. Svenska Labradoodleklubben tillåter en tik att paras först vid minst 22 månaders ålder. Hon får sedan föda max fyra kullar innan hon går i avelspension.

Kontrollera även gärna om uppfödaren har koll på vilken inavelsgrad som gäller för valparna. Inavelsgraden bör inte överstiga 3,5% för en labradoodle.

Alla valpar ska även vara avmaskade, vaccinerade och chipmärkta innan de säljs. De ska också vara veterinärbesiktade, inte senare än en vecka innan de flyttar till sitt nya hem.

Johan Larsson

Johan Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om NetPet

På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!

Senaste artiklarna

Följ oss

Ragdoll

Ragdoll

Funderar du på att skaffa en ragdoll? Här får du reda på hur det är att leva med en ragdoll och vad som är bra att känna till innan du skaffar en!

Läs mer »