Spansk vattenhund – En mångsidig sällskapshund

Spansk vattenhund

Innehållsförteckning

Spansk vattenhund är lika med Perro

Den spanska vattenhunden är en hundras som kommer från Spanien. På spanska heter den Perro de agua español och kallas i Sverige även rätt och slätt för Perro. Perro betyder hund på spanska och är dock vanligt förekommande i spanska hundnamn. Alla ”Perros” behöver därför inte tillhöra samma ras.

Spanska vattenhundar är uppfödda som arbetshundar och användes och används fortfarande för många olika ändamål, exempelvis för att driva boskap, jaga och hjälpa fiskare i deras arbete. De är också populära husdjur och är bra familjehundar.

Typ:

Typ av hundras
Sällskapshund

Höjd:

Ett måttband och ett hundben
38-52 cm

Vikt:

Hundens vikt
14-22 kg

Livslängd:

Hundens livslängd
10-14 år

Den spanska vattenhundens ursprung

Den spanska vattenhunden är en mångsidig och hårt arbetande ras som har varit uppskattad i århundraden för sina färdigheter i att driva boskap, jaga och hämta.

Även om rasens exakta ursprung är okänt, tror man att den härstammar från gamla vattenhundar som fördes till Europa av exempelvis romarna eller resande handelsmän. Den spanska vattenhunden blev snabbt en värdefull tillgång på gårdar och byar där den användes för att driva får och getter i svåra terränger.

Eftersom spanska vattenhund har en stor talang vad gäller att hämta saker samt har en stor fallenhet för vatten så användes den även ofta för att hämta upp saker som fallit överbord.

I dag är den spanska vattenhunden fortfarande uppskattad för sina många talanger och används fortfarande flitigt inom alla dessa ursprungliga områden, men är idag också en vanlig spårhund hos polisen samt en väldigt omtyckt sällskapshund.

Brunvit spansk vattenhund

En lurvig och karismatisk krabat

Den spanska vattenhunden är en medelstor hundras som är atletiskt byggd. Hunden har en lockig, ullig päls som bildar strängar när den blir lång.

Rasen är varierar i storlek, men är generellt en medelstor hund mellan 40-50 cm i mankhöjd varav hanen oftast är större i storlek än honan.

Pälsen varierar i färg och kan antingen vara tvåfärgad i svart och vitt eller brunt och vitt. Den kan även vara enfärgad brun, svart eller vit. Pälsen varierar även i tjocklek och kan vara väldigt tjock och kraftig, men kan också i stort sett sakna underull helt.

Spansk vattenhund är utan tvekan otroligt charmig att titta på. Med sin långa, lockiga och snöriga päls har den ett väl pälsbeklätt ansikte. Ofta är ögonen i stort sett helt gömda under den krulliga kalufsen.

När ögonen väl skymtar fram kan man se att de är vackert bruna och sitter relativt brett isär. Öronen är liggande och relativt långa. Beroende på hur lång pälsen är kan de se lite olika långa ut, men bör sluta ungefär vid mungipan.

Svansen kan se lite olika ut från hund till hund och kan antingen vara lång och fluffig eller kort och stumpig.

Personlighet och egenskaper

Den spanska vattenhunden är en lojal och sällskaplig ras som är känd för sitt jämna temperament. Dessa hundar är kända för att skapa nära band med sina familjemedlemmar och de är utmärkta vakthundar tack vare sina naturligt beskyddande instinkter.

Spanska vattenhundar är intelligenta och lättränade, vilket gör dem till ett utmärkt val för aktiva familjer. Dessa hundar behöver en del motion och stimulans så de lämpar sig bäst för den aktiva personen. Om du letar efter en glad, tillgiven och aktiv hund kan den spanska vattenhunden vara den perfekta rasen för dig.

Rasen är också en utmärkt simmare och älskar att bada. De har en väldigt stark dragning till vatten och hoppar gärna i så fort de går förbi en damm eller sjö.

Spansk vattenhund som förstagångshund

Den Spanska vattenhunden är relativt lättskött vad gäller pälsvård, men kräver lite mer när det kommer till motion. Den gillar att aktivera sig och behöver därför en husse eller matte som också gillar samma typer av aktiviteter för att må som allra bäst.

Långa promenader och energiska springlekar såsom apport uppskattas mycket och ofta. Tidigare erfarenhet av hund är inget måste, men som alltid är det bra att vara väl påläst innan man tar sig an en viss hundras så att man vet vad man ger sig in på.

Spansk vattenhund som sällskapshund

Hälsorisker

Som med alla hundraser finns det vissa hälsoproblem som ägarna bör vara medvetna om. Liksom många raser kan Perro de agua español också drabbas av ärftliga ögonsjukdomar och höftledsdysplasi (ett tillstånd som kan leda till rörlighetsproblem).

Det är därför viktigt att det görs en ögon- och höftbedömning innan avel. Vid köp av en spansk vattenhund som valp bör man därför alltid kolla upp att föräldrarna genomgått kontroller för detta. Läs gärna mer om detta längre ner på sidan under ”Att tänka på när man köper en Spansk vattenhund”.

Pälsvård och skötsel

I dag är den Spanska vattenhunden en populära familjehund som är känd för sin vackra päls som inte fäller och som dessutom inte behöver borstas.

Även om den spanska vattenhundens päls är underhållsfattig jämfört med andra raser kräver den ändå en del vård och uppmärksamhet för att förhindra tovor och dålig hygien.

Att kamma igenom den med fingrarna minst en gång i veckan hjälper till att avlägsna döda hår och sära på pälsen så att det inte bildas stora klumpar. Pälsen bör också klippas med några månaders mellanrum för att förhindra att den blir för lång.

Extra viktigt att tänka på är att se till att örongångarna inte växer igen samt att pälsen mellan tår och trampdynor inte blir för tjock och smutsig.

Med rätt vård och uppmärksamhet kommer den spanska vattenhundens päls att hålla sig frisk med relativt lite arbete vilket är ett stort plus för den som har en hetsig vardag.

Den spanska vattenhunden är en mångsidig ras som utmärker sig i många olika aktiviteter. De är mångsidiga och intelligenta och älskar att röra på sig. De är därför bra partners för allt från vandring och backpacking och tycker också om att aktivera sig i lekar och sporter.

Även om de är relativt aktiva hundar kräver de inte orimligt mycket motion. En timmes daglig promenad och en leksession utomhus några gånger i veckan räcker vanligtvis även om ännu längre promenadtid är att föredra. De uppskattar även att strpinga fritt utan koppel om möjligheten finns.

Träning är också viktigt för spanska vattenhundar. De är snabblärda och gillar att briljera med sina kundskaper. De är därför otroligt duktiga inom olika hundsporter såsom flyball, agility och lydnad.

Oavsett om du letar efter en promenadkompis eller en flyballmästare kan den spanska vattenhunden alltså vara den perfekta rasen för dig.

Allergivänlig eller inte?

Som de flesta redan vet finns det inga garantier för att en hund är kompatibel med allergi i hemmet. Spansk vattenhund har dock som många andra raser visat sig fungera bra ihop med många allergiker som har denna ras som husdjur utan några besvär alls.

Den spanska vattenhunden fäller inte och kräver endast relativt lite pälsvård vilket underlättar för många hundallergiker.

Att tänka på när man köper en Spansk vattenhund

Blöt spansk vattenhund

Har du bestämt dig för att köpa en Spansk vattenhund finns det en del som du behöver tänka på innan du tar hem din nya familjemedlem.

För det första är det otroligt viktigt att söka upp en seriös uppfödare för att försäkra dig om att aveln av hunden gått rätt till och att hundarna tas om hand på rätt sätt.

Svenska Perro De Agua Español Klubben, SPADEK, är den officiella rasklubben för Spanska vattenhundar i Sverige. Det är därför bra att kolla upp om uppfödaren är ansluten.

Anslutna uppfödare har nämligen ålagt sig att i avel arbeta efter SPADEKS rekommendationer. Alla uppfödare ska även följa djurskyddslagstiftningen samt Svenska Kennelklubbens grundregler.

Enligt SPADEK ska en parningshund vara minst två år gammal och valparna måste understiga 3%. Alla parningshundar genomgå flera undersökningar innan för att säkerställa en säker avel.

  • Alla avelshundar ska vara DNA-testade för NAD, även kallat vingelsjuka, samt Prcd-PRA.
  • Vingelsjuka är en nervsjukdom som bland annat försämrar hundens förmåga att styra sin ben ordentligt och förekommer ibland hos Spanska vattenhundar.
  • Prcd-PRA är ett samlingsnamn för flera olika ögonsjukdomar som alla har har en negativ effekt på näthinnan och som så småningom resulterar i blindhet. Två hundar som bär anlag för NAD eller Prcd-PRA får inte paras. Däremot är det tillåtet att para en hund med anlag med en hund som är förklarad fri från anlag.
  • Båda föräldrarna ska ha genomgått antingen BPH eller MH. BPH är en beteende och personlighetsbeskrivning som används för att utforska hundens mentalitet och personlighet medan MH är en mentalbeskrivning som är framtagen specifikt för brukshundar.
  • För att minska risken för höftledsdysplasi ska föräldrarnas HD-index inte understiga 100.
  • Alla avelshundar ska även vara ögonlysta, det vill säga att de ska ha genomgått en ögonundersökning för flertalet ärftliga ögonsjukdomar.
Johan Larsson

Johan Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om NetPet

På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!

Senaste artiklarna

Följ oss

Ragdoll

Ragdoll

Funderar du på att skaffa en ragdoll? Här får du reda på hur det är att leva med en ragdoll och vad som är bra att känna till innan du skaffar en!

Läs mer »