Hamsterbur – De 5 bästa – Bäst i test 2024 (Med köpguide)

En hamsterbur kan vara tillverkad med galler, plast, glas, eller en kombination av flera material. Den allra bästa hamsterburen följer riktlinjerna för rekommenderat utrymme för hamster, har god ventilation, är slittålig och lätt att rengöra. Den bör även ha god insyn och lätt åtkomst av din hamster.

Vi har granskat för- och nackdelarna hos 5 av de populäraste hamsterburarna på marknaden så att du enkelt ska kunna hitta den bästa buren för just din hamster.

Längst ned på sidan hittar du även vår egen köpguide med viktiga tips och riktlinjer för att köpa rätt hamsterbur!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Zooplus, Amazon, Vetzoo och Zoo.se. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har noga valt ut produkterna efter noggrann undersökning.

NetPets bäst i test - Vi hjälper dig välja rätt bur

Hamsterbur - Topp 5

Hamsterbur i trä och glas

1. Skyline Marrakesch Hamsterbur

Vårt betyg:

5,0
5/5
Bästa hamsterbur!
Hamsterbur - Skyline Fun Area Leon

2. Skyline Fun Area Leon smådjursbur

Vårt betyg:

4,5
4.5/5
Bästa våningsbur!
Ferplast Maxi Duna Multy Hamsterbur

3. Ferplast maxi duna multy hamsterbur

Vårt betyg:

4,5
4.5/5
Bästa plastbur
Smådjursbur - Gabry 60

4. Ferplast Gabry 60 smådjursbur

Vårt betyg:

4,1
4.1/5
Hamsterbur med glasbotten
Hamsterbur - Ferplast Criceti

5. Ferplast Criceti Hamsterbur

Vårt betyg:

4,0
4/5
Modulär hamsterbur

1. SKYLINE MARRAKESCH - Bästa hamsterbur

Hamsterbur i trä och glas

Vårt betyg:

5,0
5/5
Specifikationer

Letar du efter en robust och säker bur med klar insyn till din hamster? Då behöver du inte leta längre – denna hamsterbur från Skyline har allt du behöver!

Denna otroligt fina bur i stilrent trä och glas är vår solklara favorit. De slittåliga materialen gör det omöjligt för hamstern att gnaga sig ut. Dessutom får den naturliga och moderna designen buren att blir en den av inredningen i hemmet vilket är ett stort plus.

En annan stor fördel med Skyline Marrakesch är att den är mycket rymlig vilket tillåter gott om bottenströ som din hamster kan gräva runt i. Dessutom passar den lika bra för alla sorters hamstrar då den är så stor, säker och robust.

HUVUDFUNKTIONER:

 • Hamsterbur av trä och glas. Ramen är gjord av trä med en framsida, baksida samt botten av glas. 
 • Ventilation i tak och baksida tack vare finhåligt aliminiumnät.
 • Fullt uppfällbart lock för lätt åtkomst till din hamster.
 • Avtagbar framsida. Hela framrutan går att ta bort för att underlätta städningen av buren.
Skyline Marrakesch hamsterbur med öppet lock

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Då buren är ganska stor i storlek levereras den inte monterad. Det medföljer dock tydliga instruktioner på hur man monterar den på egen hand.

Hela locket går att fälla upp vilket ger dig full tillgång till buren. Detta underlättar vid städning såväl som vid inredning av buren samt när du lätt och snabbt vill komma åt din hamster.

Vill du ha en ännu mer lättstädad bur kan du ta bort hela framrutan på buren. Bottenplattan är dessutom gjord av glas och är enkel och smidig att rengöra.

FÖRDELAR:

 • Gedigen och rymningssäker. I stort sett alla användare är lyriska över hur välgjord denna bur är. Tack vare det stabila locket och solida väggar är detta också en mycket rymningssäker bur.
 • Stor och rymlig yta. Det finns få saker som är sorgligare än när ett husdjur är instängt i en alldeles för trång bur. Här finns gott om plats för din hamster att röra sig på vilket värmer vårt djurhjärta.
 • Tillåter stora mängder med bottenströ. De slutna väggarna av trä och glas gör det möjligt att ha ett djupt lager av bottenströ vilket är paradiset för en hamster. Då kan de gräva runt fritt precis som de vill. Många andra burar gör det svårt att ha så mycket spån (eller annat bottenmaterial) som man skulle önska.
 • Bra insyn. Den stora glasrutan på framsidan ger helt klar inblick i buren utan några irriterande galler i vägen. Dessutom finns det inga galler för hamstern att gnaga på.
 • Modern och stilren design. Den diskreta designen i trä och glas får buren att smälta in i inredningen och får den att kännas som en naturlig del av hemmet.
 • Passar alla sorters hamstrar. Tack vare den generösa ytan på hela 17 m³ passar denna bur lika bra för guldhamster och kinesisk hamster som till dina dvärghamstrar. Detta är nämligen 0,11 respektive 0,02 m³ över rekommenderade mått för de olika hamstersorterna.

NACKDELAR:

 • Saknar hållare för vattenflaska. Detta är dock inget större problem eftersom det finns många bra vattenflaskor med sugrpropp på marknaden.

2. Skyline Fun Area Leon smådjursbur - Bästa våningsbur

Hamsterbur - Skyline Fun Area Leon

Vårt betyg:

4,5
4.5/5
Specifikationer

Denna rymliga bur är 65 centimeter hög och har hela tre våningar! Här finns alltså gott om plats för din hamster att röra sig på. Det finns också stora möjligheter till inredning och roliga lekmöjligheter för hamstern vilket ofta är mycket begränsat i andra burar.

Som en hjälp på vägen ingår gungbräda, motionshjul, hus och två trätunnlar. Allt förutom motionshjulet är tillverkat i trä för en naturlig miljö.

Ett stort plus är även att galleravståndet endast är 6,72 mm vilket gör att buren passar utmärkt även för dvärghamstrar!

HUVUDFUNKTIONER:

 • Extra hög höjd: Buren är hela 65 centimeter hög och uppdelad på tre våningsplan så din hamster får utlopp för all sin energi.
 • Hög lättåtkomlighet: Buren har en lucka på varje våning samt en stor lucka upptill så att du enkelt kommer åt hamstern var den än är.
 • Enkel montering: Gallret kopplas snabbt samman på botten med hjälp av klämmor.
 • God ventilation: Den finmaskiga och stora gallerburen ser till att din hamster får gott om luft.
 • Giftfritt galler: Gallret är tillverkat i en giftfri, vattenlöslig pulverlackering.

FÖRDELAR:

Skyline Fun Area Leon är en stor och luftig hamsterbur som är perfekt för dig som vill ge gott om utrymme för din hamster att röra sig på. Ytan är dessutom hela 0,16 m³ vilket innebär att den passar lika bra för dvärghamstrar som guldhamstrar.

Botten är 13 centimeter djup vilket ger mer än tillräckligt med plats för det rekommenderade strödjupet på en decimeter.

Neutrala färger i vitt, svart och trä ger ett lugnande och diskret intryck, fritt från starka och plastiga färger som stör inredningen.

NACKDELAR:

Om du har möjlighet kan det vara bra att behandla träytorna då de annars aborberar urin och smuts som är svår att få bort.

3. Ferplast Maxi Duna Multy - Bästa plastbur

Ferplast Maxi Duna Multy Hamsterbur

Vårt betyg:

4,5
4.5/5
Specifikationer

Är du ute efter en rymlig och stilren plastbur till din hamster har du hittat helt rätt! Denna stora bur från Ferplast är en väldigt populär plastbur som ger din hamster gott om utrymme att röra sig på med en yta på hela 18 m³.

Det finns också mycket utrymme till att inreda detta hamsterhem med många roliga saker såsom tunnlar och andra leksaker. Dessutom passar denna bur till alla hamstrar oavsett storlek eftersom det inte finns något galler för de allra minsta att smita ut igenom.

HUVUDFUNKTIONER:

 • Hamsterbur av plast. Buren består av en gråbeige botten samt ett genomskinligt tak.
 • Ventilation. Ovansidan av taket är nästan helt försett med trådnät som släpper in gott med luft till din hamster.
 • Avtagbart lock. Fästena på sidorna låter dig sära på burens två delar för enklare rengöring.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Denna rymliga plastbur monteras snabbt ihop genom att placera det genomskinliga locket ovanpå den grå plastbotten. På vardera kortsida finns sedan en klämma som spänns åt och ser till att locket sitter säkert och stabilt.

Trådnäten på ovansidan av locket fungerar i ventilerande syfte, men går även att öppna upp som en lucka för enkel åtkomst in i buren.

Luckan är stor och ger dig enkel tillgänglighet till din hamster. Det ger dig också möjlighet till enklare städning när du inte vill ta isär buren.

FÖRDELAR:

Med nästan en meter lång yta och en dryg halvmeter i bredd är detta den absolut största plastburen för hamster som vi kunde hitta. En hamster är alltid lyckligare när det finns gott om plats.

Det höga genomskinliga plastlocket ger god sikt in till din hamster trots att botten inte går att se igenom.

Botten på buren är stor och djup och ger god plats för alspån eller annat underlag vilket är viktigt för att hamstern ska kunna gräva gångar.

Locket och botten säras lätt ifrån varandra och tillåter ordentlig och nödvändig rengöring av buren.

NACKDELAR:

Buren har två stycken hål, ett på vardera långsida, som är till för vattenflaskor. Bland klagomålen som förekommer gäller de flesta att hamstern tuggar sönder dessa hål när de inte används.

För att undvika att hamstern tuggar sönder hålen bör du därför alltid ha vattenflaskor i båda hålen, alternativt en tuggleksak i andra hålet.

4. Ferplast Gabry 60 - Hamsterbur med glasbotten

Smådjursbur - Gabry 60

Vårt betyg:

4,1
4.1/5
Specifikationer

Luftig och rymlig bur för dvärghamstrar! En robust och genomskinlig glasbotten ger klar insyn och gör det dessutom omöjligt för din hamster att gnaga sig igenom den.

En annan stor fördel är att glaspartiet är så djupt att det finns mer än tillräckligt med utrymme för att fylla den med minst 2 decimeter bottenströ om man skulle vilja. Dessutom ingår hyllplan, stege, matskål samt vattenflaska.

HUVUDFUNKTIONER:

 • Hamsterbur av glas och galler. En djup glasbotten kombineras med en överdel av svart galler för gott om luftinsläpp.
 • Två våningar. Det medföljande hyllplanet ger hamstern till gång till två olika våningar. Tänk bara på att fylla botten med rejält med bottenströ så att hamstern inte kan ramla ned och skada sig.
 • Gallerlucka: Gallret har en lucka på ena långsidan för åtkomst till din hamster. Vi hade dock även önskat en större taklucka för mer smidighet.
 • Avtagbart galler. Gallret knäpps på och av med hjälp av klämmor på kortsidorna.
 • Ingår tillbehör: En vattenflaska i plast, matskål i metall samt stege i plast inkluderas i köpet.

FÖRDELAR:

Ferplast Gabry 60 är en väldigt rymlig dvärghamsterbur med en yta 0,04 m³ större än det rekommenderade utrymmet. Detta är alltså en perfekt bur för dig som vill ge din dvärghamster extra mycket yta att röra sig på.

Den extra djupa glasbotten är mer än dubbelt så djup som botten på standardburar vilket ger extra mycket utrymme för din hamster att gräva och gömma sig på. 

Tack vare att botten är tillverkad av glas är den extra lätt att skölja ur och få ordentligt ren.

NACKDELAR:

Den största nackdelen med Ferplast Gabry 60 är att den saknar taklucka. Detta gör det mycket svårare att komma åt din hamster, speciellt då botten är så djup.

5. Ferplast Criceti - Modulär hamsterbur

Hamsterbur - Ferplast Criceti

Vårt betyg:

4,0
4/5
Specifikationer

Det som unikt för denna hamsterbur från Ferplast är att det är möjligt att via rör ansluta buren till exempelvis lekmoduler eller andra burar. Detta är en oerhört användbar funktion som ger stora möjligheter till variation i miljöer för din hamster att röra sig på.

Buren har även ett extra hyllplan med tillhörande ramp som hamstern har att röra sig på. När du köper denna bur ingår även matskål, hus och hjul. Vi skulle dock rekommendera att köpa nya då både motionshjulet och huset är för litet för en fullstor hamster. Både hus och matskål är dessutom tillverkade i plast som hamstern riskerar att tugga på.

 

Din guide till att köpa rätt hamsterbur

Så väljer du rätt hamsterbur

När det är dags för att köpa en hamsterbur är det bra att vara väl påläst och inte bara köpa första bästa bur som rekommenderas i zooaffären.

Vad många inte vet är att det finns regler för alla sorters husdjur som måste följas för att säkerställa att djuret mår bra.

Vad det gäller hamsterburar finns det exempelvis regler för hur stor dessa minst måste vara samt vad som måste finnas inuti buren.

Vi tipsar om olika sorters burar och reder ut alla viktiga regler som du behöver ha koll på för att välja rätt hamsterbur till ditt husdjur!

Hamster i bur med leksaker

Vilka olika sorters hamsterburar finns det?

De vanligaste hamsterburarna sorterna på marknaden är galler- och plastburar, men även glasburar och träburar blir mer och mer populära.

Alla olika sorter har sina för- och nackdelar och alla hem och familjer har olika behov och krav. Det kan också finnas mycket man själv inte tänker på som kan vara bra att veta vad gäller de olika burvarianterna. Ta därför gärna reda på så mycket som möjligt innan ni gör ert köp.

Hamsterbur med galler

En anledning till att gallerburar är så populära är att de är enkla att rengöra. De består oftast av en botten bestående av ett plastkärl som gallret sedan fästs ovanpå.

Gallret kräver väldigt lite underhåll och är enkelt att ta på och av. Detta gör det enkelt att komma åt för att göra rent i plastkärlet. Plast är också väldigt lätt att rengöra och det går ofta väldigt fort.

Gallerburar ger också gott om ventilation vilket är något man annars måste vara noggrann med att kontrollera när man köper exempelvis plast- eller glasburar då ventilationen i dessa inte är lika självklar.

Har du en dvärghamster är det väldigt viktigt att kontrollera avståndet på gallret för att hindra din hamster från att kunna rymma. För en dvärghamster rekommenderas ett minsta avstånd på 1 cm, men gärna något mindre.

Gallerbur hamster

Burar med galler har dock också vissa nackdelar. Det största problemet som som kan uppstå, och som tyvärr också är ganska vanligt, är att din hamster börjar gnaga på gallret.

Gnagandet är ett naturligt beteende hos en hamster och det är därför viktigt att se till att det finns tillräckligt med saker att tugga på i buren. Detta är dock tyvärr inga garantier för att hamstern inte kommer att gnaga på gallret, men risken minskar om den får utlopp för att vässa sina tänder på annat håll.

FÖRDELAR MED GALLERBUR:

 • Utmärkt ventilation
 • Enkel att rengöra
 • Relativt billig

NACKDELAR MED GALLERBUR:

 • Risk för att hamstern gnager på gallret
 • Bottenströet skvätts gärna ut genom gallret och smutsar ned runtom

Hamsterbur i plast

Plastburar är vanligtvis mycket enkla att rengöra och de är ofta mer portabla då många är utrustade med ett handtag. 

Eftersom plastburar är lätta i vikt och är helt förslutna gör detta dem även idealiska för resor vilket är en stor fördel för många som ofta är på resande fot.

Dessutom inkluderar plastburar ofta olika tillbehör som exempelvis motionshjul, hamsterrör och vattenflaskor vilket är smidigt.

Det finns dock också några nackdelar att ta hänsyn till. Plastburar ger inte lika mycket ventilation som burar med galler. Ofta har de luftventiler på ovansidan eller längs små kanaler i sidorna på taket. Kontrollera gärna så att ventilerna känns tillräckliga för att din hamster ska få bra med luft i buren.

Något annat man behöver ta hänsyn till är att hamstrar kan börja gnaga hål i plasten och i värsta fall rymma.

FÖRDELAR MED PLASTBUR:

 • Lättare och mer bärbara, vilket gör dem idealiska för resor.
 • Tillåter mycket bottenströ så att din hamster kan gräva 
 • Ofta utrustade med en mängd olika tillbehör, till exempel träningshjul och vattenflaskor

NACKDELAR MED PLASTBUR:

 • Kan vara dyrare än andra typer av burar
 • Ger inte lika mycket ventilation som galler
 • Hamstrar kan gnaga på plasten

Hamsterbur i trä

På den positiva sidan är trä ett hållbart och naturligt material. Viktigt att tänka på när det gäller träburar är dock att din hamster får tillräckligt med ventilation. 

Se till att buren exempelvis har ett lock av träramar och fintrådigt nät så att din hamster får tillräckligt med luft. Det är också relativt enkelt att bygga en träbur på egen hand.

En nackdel är att hamstrar gillar att gnaga på trä så det är viktigt att välja en bur som är välkonstruerad och och robust samt fri från vassa kanter. Trä kan också vara dyrt och kan vara svårt att rengöra vilket man får ha i åtanke innan man köper en hamsterbur av trä.

En träbur kan alltså vara ett bra val för dem som vill ha en hållbar och funktionell bur, men de är kanske inte det bästa alternativet för alla.

FÖRDELAR MED TRÄBUR:

 • Hållbar
 • Naturligt material

NACKDELAR MED TRÄBUR:

 • Svår att rengöra
 • Dyr
 • Hamstern kan gnaga på den

Hamsterbur i glas

Ett annat alternativ för din hamster är en glasbur. Ett akvarium eller terrarium brukar passa utmärkt för detta.

En stor fördel är att de brukar vara mer rymningssäkra än vissa andra typer av burar. De ger också klar insyn till ditt husdjur och låter dig fylla på med rejält av bottenströ vilket din hamster älskar!

Akvarier har dock också vissa nackdelar. De är ofta dyrare än burar och de kräver också mer ansträngning att rengöra. De är mycket tyngre och är inte lika delbara vilket gör dem mer otympliga vid städning.

Med ett hamsterakvarium är det också extremt viktigt att se till att din hamster får tillräckligt med luft. Glöm inte att se till att locket ger ordentligt med ventilation.

FÖRDELAR MED HAMSTERBUR I GLAS:

 • Mer rymningssäkra än andra burar
 • Stilrena
 • Mycket utrymme för bottenströ

NACKDELAR MED HAMSTERBUR I GLAS:

 • Krånglig att rengöra
 • Dyr

Hur stor behöver en hamsterbur vara?

Djurlagstiftningen har olika minimimått som gäller för guldhamster och dvärghamster. Observera också att detta är just minsta godkända mått. Hamsterburen får gärna vara större!

Här nedan kan ni se vilka mått som är tillåtna för respektive hamstertyp:

HAMSTERTYP MINSTA YTA MINSTA YTA PER HAMSTER (OM FLERA) MINIMIMÅTT - KORTSIDA MINIMIMÅTT - HÖJD
GULDHAMSTER 0,12 m² 0,06 m² 0,25 m 0,2 m
DVÄRGHAMSTER 0,09 m² 0,045m² 0,2 m 0,2 m

Alla hamsterburar som vi har valt ut i vårt bäst i test faller inom ramen för antingen båda eller ett av de rekommenderade måtten för minsta yta.

Vilka tillbehör krävs i en hamsterbur?

Att inreda en hamsterbur kan verka enkelt, men kräver faktiskt en del research. Visste du till exempel att det finns vissa krav på vad som ska finnas i en hamsterbur? Enligt jordbruksverket ska en hamster alltid ha tillgång till:

 • Botten ska vara fullt täckt av strö som är lämpligt för hamster
 • Hus/Bolåda som ska vara inredd med mjukt bomaterial
 • Fri tillgång till foder och vatten

Bottenströ till hamsterbur

För det första är det viktigt att fokusera på ett bra och mjukt underlag för din hamster. Det som är allra vanligast att använda sig av är såkallat hyvelspån eller strimlat papper.

Det är viktigt att ha ett så djupt lager av bottenströ som möjligt eftersom hamstern trivs som allra bäst när den har möjlighet att gräva runt och gömma sig. Finns det möjlighet till att ha ett underlag som är 40 centimteter djupt (det går självklart bra med ännu djupare underlag också) är detta önskvärt, men försök att se till att ha 10 centimeter som minst.

Inreda hamesterbur

Hamsterhus

Hamstern behöver ett tryggt ställe att kunna gömma sig på. Det måste därför alltid finnas ett hamsterhus i varje hamsterbur. Hamsterhus kallas även ofta för bolåda. Enligt jordbruksverket är minsta tillåtna mått för bolåda/hamsterhus L 15 x B 15 x H 10 cm.

Om du har flera hamstrar är det viktigt att tänka på att alla dessa ska kunna rymmas i ett och samma hus. De ska också kunna rymmas där utan problem. Det ska aldrig kännas trångt i en bolåda.

Något annat som är bra att tänka på vid val av hus är materialet. När det gäller material ska du undvika att välja något som kan vara skadligt för din hamster, till exempel plast eller kemikalier. Välj i stället säkra och robusta alternativ som exempelvis trä. Detta ger också en mer naturlig och mysig hemmiljö för ditt husdjur.

I huset ska det också finnas tillgång till bomaterial som hamstern kan bygga bo av. Mjukt toapapper eller hushållspapper fungerar utmärkt för detta. Riv gärna pappret i långa remsor. Hamstern flätar nämligen sitt bo och detta blir då mycket enklare.

Matskål i hamsterburen

Det ska alltid finnas tillgång till hamstermat i buren och du behöver därför utrusta buren med en matskål.

Matskålar finns i allt från plast och trä till keramik och metall. Vi rekommenderar dock främst att välja en skål i keramik eftersom den är tålig och lätt att rengöra samtidigt som den inte är tuggvänlig.

En matskål i trä kan vara ett bra val om man söker en mer naturlig miljö. Nackdelen är dock att de är väldigt tuggvänliga och svåra att rengöra.

När det kommer till matskålar i plast och metall är detta personligen inte något vi rekommenderar då plasten inte är hälsosam att tugga på samtidigt som metallen blir väldigt steril i en miljö som ska vara mysig och ombonad.

Vattenflaska i hamsterburen

De allra flesta hamsterägare väljer att ge hamstern tillgång till vatten via en flaska framför en skål eftersom skålen lätt skräpas ned med spån och smuts. 

De allra flesta vattenflaskor för hamstrar är tillverkade i plast med en pip i metall för att hamstern inte ska tugga på den. Det finns många olika typer av vattenflaskor som fästs i buren på olika sätt.

Vissa flaskor kommer med fästen som spänner fast flaskan på insidan eller utsidan av buren medan andra fästs hängande i taket.

Det finns även vattenflaskor som kommer med tillhörande ställning så att du kan ha flaskan ståendes inne i buren. Detta är perfekt om du exempelvis har en hamsterbur i trä, glas eller plast där du inte har någonstans att fästa flaskan.

Vi kan få provision om du köper något via våra länkar. För dig är det helt gratis. Vi tjänar pengar som Amazon Associate på kvalificerade köp. Inlägget innehåller även reklam genom annonslänkar för Zooplus.

På det sättet kan vi driva sidan vidare.

Innehållsförteckning