Dvärghamster – Olika arter

Dvärghamster

Innehållsförteckning

Vad är en dvärghamster och hur ser de ut?

När det gäller valet av husdjur finns det en mängd faktorer att ta hänsyn till. Ett viktigt beslut är vilken typ av djur man ska skaffa. För dem som letar efter ett litet husdjur som kräver lite underhåll kan en dvärghamster vara det perfekta valet. Som namnet antyder är dvärghamstrar mindre än andra typer av hamstrar, vilket gör dem perfekta för de som inte har så gott om plats hemma.

De är också relativt lätta att ta hand om och kan utfodras med en enkel diet bestående av pellets och grönsaker. Det finns dock flera olika sorter av dvärghamster, var och en med sina egna unika egenskaper. Här nedan kan du läsa om de vanligaste sorterna och förhoppningsvis komma fram till vilken typ som skulle passa bäst i just ditt hem.

Campbells dvärghamster

Campbells dvärghamster är en kraftig liten krabat som ofta hålls som husdjur. Även om de är dvärghamstrar är de faktiskt den största av de tre arterna. Campbells dvärghamstrar blir vanligtvis 10 cm långa, men kan bli upp till 12 cm i längd och har en livslängd på 2-3 år. De upptäcktes först i Mongoliet, men finns även vilt i bland annat Kina och Kazakstan.

Förutom den kompakta kroppen har denna art även ett brett huvud samt små ögon och öron. Den har oftast en gråbrun päls med en kännetecknande mörk strimma längsgående mitten av ryggen. Det förekommer dock även andra färgvariationer.

Campbells dvärghamster
Campbells dvärghamster.

Dessa hamstrar är aktiva och lekfulla vilket gör dem till bra husdjur för både barn och vuxna. Om du funderar på att lägga till en Campbell’s dvärghamster till din familj är det viktigt att se till att ge dem gott om leksaker och utrymme att springa omkring på. I det vilda är det nämligen inte ovanligt att de springer sträcker så långa som flera kilometer. De trivs därför som allra bäst i större burar där de har mycket utrymme att röra sig fritt.

Viktigt att tänkta på när du köper bur till Campbells dvärghamster är att de har dålig syn vilket i kombination med deras kompakta kropp gör dem till dåliga klättrare. Se därför till att det inte finns något som de kan falla ner och skada sig ifrån. Ett djupare underlag av mjukt bottenströ är också att föredra, gärna 15 cm som allra minst. Detta är också väldigt uppskattat då gräva är ett stort intresse hos Campbells.

Akvarium eller terrarium brukar lämpa sig allra bäst då de tillåter djupa lager bottenströ. De utgör heller ingen möjlighet för dvärghamstern att klättra och ramla och skada sig. En gallerbur är däremot lite lurigare i det avseendet och brukar därför inte rekommenderas.

Rysk vintervit dvärghamster

Den ryska vintervita dvärghamstern är en liten gnagare som till utseendet är väldigt lik Campbells dvärghamster. Sanningen är att man länge trodde att dess två var en och samma art, men att de såg lite olika eftersom de levde på olika platser.

Rysk vintervit dvärghamster
Rysk vintervit dvärghamster

Den ryska vintervita dvärghamstern har sitt ursprung i Sibirien och kallas ibland därför även för sibrisk dvärghamster, men går även att finnas vilt i bland annat Mongoliet och Kazakstan. Namnet har den fått då den under vintertid kan få en vintervit päls. Detta är vanligare bland hamstrar i det vilda eftersom de skiftar i färg för att bättre kunna kamouflera sig i den vintriga miljön, men det sker även bland husdjurshamstrar emellanåt.

Förutom den vintervita pälsen återfinns denna hamsterart i tre vanliga färger:

  • Sapphire – Mörkgrå päls samt svart strimma på ryggen och vitt magparti
  • Agouti – Brunmelerad päls med svart strimma på ryggen samt vitt magparti
  • Pearl – En variant av de andra färgerna och kallas antingen Sapphire Pearl eller Agouti Pearl. Den har en vit päls med en mörk eller orangefärgad strimma på ryggen.

Ryska vintervita dvärghamstrar är relativt små djur som vanligtvis bara mäter 7-10 cm i längd och lever mellan 2-3 år. De blir också väldigt lätt tama vilket gör dem till ett bra alternativ som vill ha en liten krabat som gillar att bli kelad med. Det går oftast bra att mysa med den i handen en liten stund medan en del andra hamstrar inte är lika förtjusta i detta.

Roborovskis dvärghamster

Roborobskis dvärghamster är den minsta och också den mest aktiva arten av dvärghamstrar. Den är väldigt snabb och gillar att röra på sig. Den är därför lite svårare att få tam och gillar oftast inte att gosa. Söker ni en mer kelig kamrat är rysk vintervit eller kinesisk hamster ett bättre alternativ. Roborovskis är därmemot älskvärda på många andra sätt och kommer defintivt att underhålla dig med allt sitt bus.

I det vilda lever den i öknen och kallas därför även för ökenhamster ibland. Den härstammar från Mongoliet, men lever även i Ryssland och Kina. Till utseendet är den liten och rund till kroppsformen och blir endast mellan 5-7 cm långa. De har en gråbeige päls och en vit mage. Många Roborovskis har dessutom vita markanta ögonbryn vilket gör dem lätta att känna igen.

Roborovskis dvärghamster
Roborovskis dvärghamster

Då Roborovisks dvärghamstrar är snabba och aktiva små varelser är det extra viktigt att se till att har möjlighet att göra sig av med sin energi genom att gräva och leka. De älskar att springa så ett hamsterhjul eller hamsterdisk är ofta väldigt uppskattat. Ett bra sätt att få den att röra på sig är också att gömma och sprida ut mat i buren. På så sätt får den springa av sig och söka mat på liknande sätt som i det vilda.

Tänk på att man alltid ska ha minst två Roborovskis tillsammans eftersom de mår dåligt utan sällskap. De trivs också med att göra aktiviteter med varandra och det är inte sällsynt att man ser dem springa i hamsterhjulet tillsammans.

Roborovskis dvärghamster har en livslängd mellan 2-3 år.

Kinesisk dvärghamster

Precis som namnet antyder kommer den kinesiska dvärghamstern från Kina. Denna art är dock i själva verket inte någon dvärghamster utan kallas oftast bara detta på grund av sin lilla storlek. De är vanligtvis 8-10 cm långa och är väldigt lätta till sin vikt. Ofta väger de inte mer än 30 gram.

Eftersom den tillhör en annan familj än den ryska vintervita och Campbells dvärghamster skiljer den sig även i utseende. Den kinesiska hamstern har nämligen många musliknande drag. Den har en slankare kropp och även en lite längre svans som kan bli upp till 3 centimeter lång. Även fast den förekommer i några olika färgvarianter är gråbrun päls med mörk rygglinje den allra vanligast förekommande.

Kinesisk dvärghamster
Kinesisk hamster

Till skillnad från dvärghamstrar trivs den kinesiska hamstern allra bäst på egen hand och vill inte bo tillsammans med någon annan. Detta kan göra det svårt vid avel då honan lätt blir aggressiv under parningsperioden.

Bra att veta är att den kinesiska dvärghamstern är bra klättrare. Detta tack vare sin svans som ger den bättre balans än många andra arter. Det är därför viktigt att återspegla detta i inredningen av buren. Klätterställningar, grenar och stenar är några exempel på saker som de gillar att klättra på.

Slutligen är den kinesiska hamstern en social typ som ofta gillar att umgås. Den kan därför vara ett bra alternativ som husdjur för barnfamiljer.

Vill du veta mer om dessa underbara varelser får du gärna läsa mer om hamstermat och vilken mat som passar bäst för just din hamster.

Johan Larsson

Johan Larsson

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om NetPet

På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!

Senaste artiklarna

Följ oss

Ragdoll

Ragdoll

Funderar du på att skaffa en ragdoll? Här får du reda på hur det är att leva med en ragdoll och vad som är bra att känna till innan du skaffar en!

Läs mer »