Stor Chinchilla

Stor chinchilla i det vilda

Innehållsförteckning

Vart lever stor chinchilla

Stor chinchilla lever i i de kustnära bergskedjorna i Chile och Peru. Den lever i en mängd olika livsmiljöer, bland annat torra, halvtorra och fuktiga bergsskogar, buskmarker och gräsmarker. Arten är också anpassad till att leva i steniga områden och högt upp i Anderna. Den stora chinchillan är mest aktiv på natten och är en bra klättrare. Den är en viktig födokälla för många rovdjur som rävar, ugglor, örnar och ormar. Den stora chinchillan är listad som utrotningshotad av IUCN på grund av förlust av livsmiljöer och jakt för dess päls.

Stor chinchilla i anderna

Hur gammal blir stor chinchilla

Den stora chinchillan kan leva upp till 15 år i fångenskap, men dess livslängd i det vilda är okänd. Forskare tror att den stora chinchillan kan leva i upp till 10 år i det vilda, men detta har inte bekräftats. Den stora chinchillan är en fascinerande varelse, och dess fortsatta överlevnad är viktig för hälsan i det ekosystem där den lever.

Hur stor blir den stora chinchillan

30 till 33 cm och en svanslängd av 12 till 15 cm. Vikten varierar mellan 500 och 800 gram

Vuxna stora chinchillor väger vanligtvis mellan 500 och 800 gram, där hanar är något större än honor. När det gäller storlek finns det dock en betydande variation bland chinchillor. De största chinchillorna som finns registrerade mäter upp till 33 cm och en svanslängd på 15 cm. Oavsett storlek är alla chinchillor bedårande varelser som är utmärkta husdjur.

Vad äter en stor chinchilla

Den stora chinchillan är växtätare och äter främst gräs och andra växter. Den äter även insekter, bär och nötter. Chinchillan har stora öron och långa bakben som gör att den kan hoppa långa sträckor. Det är en smidig varelse som med lätthet kan klättra i träd och stenar.

Stor chinchilla

Skillnad på Liten chinchilla och stor chinchillan

Det finns två arter av chinchilla: Lilla Chinchillan (Chinchilla lanigera) och Stora Chinchillan (Chinchilla brevicaudata). Båda arterna är lika i storlek och utseende, men det finns några anmärkningsvärda skillnader mellan dem. Den mest uppenbara skillnaden är längden på deras svansar.

Lilla Chinchilla har en mycket kortare svans än Stora Chinchilla. De två arterna skiljer sig också åt när det gäller deras diet. Lilla Chinchillan är växtätare, medan Stora Chinchillan är allätare.

Slutligen är Chinchilla lanigera mer social än Chinchilla brevicaudata och lever ofta i kolonier. Dessa kolonier kan vara så stora som 100 individer, medan den största gruppen av Chinchilla brevicaudata vanligtvis består av endast 10 individer. Även om de liknar varandra på många sätt är skillnaderna mellan dessa två chinchillaarter betydande.

Johan Larsson

Johan Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om NetPet

På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!

Senaste artiklarna

Följ oss