Grå jako som husdjur eller i det vilda

Grå jako

Innehållsförteckning

Grå jako är en papegojart som finns i Afrika och Asien

Grå jako (Psittacus erithacus), även känd som Afrikansk grå papegoja, är en medelstor papegoja som finns i det vilda i Afrika och Asien. Gråpapegojor är mycket intelligenta fåglar och kan efterlikna mänskligt tal.

De är populära husdjur, och deras talförmåga gör dem till en av de mest eftertraktade fågelarterna. Afrikanska gråpapegojor är också kända för sin livslängd, många djurägare rapporterar att deras fåglar lever i decennier.

Tyvärr minskar den vilda populationen av dessa vackra fåglar på grund av förlust av livsmiljöer och fångst för handel med sällskapsdjur. Det uppskattas att endast cirka 3 % av de afrikanska gråpapegojorna i det vilda kommer att bli fullvuxna, vilket gör dem till en av de mest hotade fågelarterna på kontinenten.

Useenede hos en Grå jako

Grå jako, även känd som den rödsvansade afrikanska gråpapegojan, är en medelstor papegoja som är infödd i Afrika. grå jako har röda stjärtfjädrar och en grå och silverfärgad fjäderdräkt. Grå jako är cirka 33-35 cm stor och väger cirka 270 – 650 gram.

Grå jako utseende

Grå Jako utrotningshotad

Den grå papegojans popularitet har resulterat i en minskning av de vilda populationerna, och arten klassificeras nu som sårbar av IUCN:s rödlista. Den stora efterfrågan på gråpapegojor har lett till omfattande förlust och fragmentering av livsmiljöer samt till att födokällorna har minskat.

Dessutom fortsätter fångst och handel med vildfångade fåglar i oförminskad omfattning. Som ett resultat av detta fortsätter populationen av grå jako att minska. Även om program för uppfödning i fångenskap har inrättats återstår det att se om de kommer att lyckas vända trenden.

Grå jako som Husdjur

Att lära sin Grå jako tricks

Grå jako är utmärkta husdjur och kan lära sig att göra trick. Ett sätt att lära din gråpapegoja tricks är att använda en matbelöning.

Du kan till exempel hålla en godbit i handen och säga ett ord eller en fras, till exempel ”tala” eller ”vifta” När din papegoja börjar utföra beteendet ger du den godiset.

Du kan också ge beröm som belöning. Ett annat sätt att lära ut trick är att använda positiv förstärkning. Du kan till exempel klicka med en klicker eller säga ett signalord när din papegoja utför det önskade beteendet.

Därefter kan du ge dem en godbit. Med tålamod och övning kommer din grå papegoja att lära sig många roliga trick!

Vad äter en grå jako

Grå jako mat

Grå jako är infödda i Afrika och trivs med en kost som huvudsakligen består av frukt, grönsaker och frön. I det vilda äter dessa fåglar en mängd olika frukter, bland annat fikon, bananer och vindruvor. De äter även bladgrönsaker, som grönkål och mangold. Grå papegojor äter också gärna frön, nötter och insekter.

När du väljer mat till din grå papegoja är det viktigt att välja sådant som innehåller mycket näringsämnen och lite fett. Gråpapegojor behöver en kost som är rik på vitamin A och C samt kalcium och järn. Frukt och grönsaker är ett utmärkt sätt att ge din fågel de näringsämnen den behöver.

Du kan också komplettera dess kost med ett kommersiellt framställt pelletsfoder. Erbjud alltid färskt och rent vatten som din grå papegoja kan dricka.

Grå jako en talande papegoja

Grå jako är intressanta varelser och många tycker om att lära dem att prata. Även om det är möjligt att lära en grå papegoja att prata utan någon specialutrustning finns det några saker som kan göra processen enklare.

  • För det första är det viktigt att ha ett bra utbud av färska, näringsrika livsmedel till hands, eftersom en hälsosam kost hjälper papegojan att lära sig snabbare.
  • För det andra kan en liten spegel placeras i buren, eftersom gråpapegojor dras till sin egen spegelbild och kan vara mer benägna att härma ord som sägs framför den.
  • Slutligen är tålamod nyckeln när man lär en grå papegoja att prata, eftersom det kan ta flera veckor eller till och med månader innan fågeln börjar tala tydligt.

Med lite tid och ansträngning kan dock de flesta människor framgångsrikt lära en grå papegoja att tala.

Hur länge lever en grå jako

Grå jako är kända för att ha en lång livslängd med en genomsnittlig ålder på 60 år. Vissa grå jako har dock varit kända för att leva så länge som 80 år. Detta innebär att de ofta överlever sina ägare.

Relaterade artiklar:

Fakta om Undulater – Allt om undulat som husdjur

Hygienen hos din papegoja

Johan Larsson

Johan Larsson

2 svar

  1. Hej!
    Jag har köpt en gråjako som är 8 år och pratar mycket. Nu undrar jag om den kan lära sig hos mig eller är det slut lärd, dvs hur länga kan de lära sig nytt och i så fal glömmer de det gammla ? Väldigt tacksam för svar.

    1. Hej Khuram, vad kul att du adopterat en grå jako! En grå jako kan i stort sett lära sig nya uttryck hela livet förutsatt att de får dessa uttryck upprepade för sig med jämna mellanrum. De upprepar ofta självmant uttryck som de hör ofta. Prata därför mycket med den och upprepa gärna de uttryck du vill att din grå jako ska lära sig. När det kommer till de gamla uttrycken som den lärt sig sedan innan gäller samma sak här. Så länge den fortsätter att höra dessa ord eller meningar så kommer den med största sannolikhet att fortsätta med dessa också 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om NetPet

På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!

Senaste artiklarna

Följ oss

Ragdoll

Ragdoll

Funderar du på att skaffa en ragdoll? Här får du reda på hur det är att leva med en ragdoll och vad som är bra att känna till innan du skaffar en!

Läs mer »