Hundmat förvaring – Bäst i test fodertunna 2024 (Med köpguide)

En fodertunna för hund är en behållare som används för att förvara hundmat på ett praktiskt och säkert sätt. Den allra bästa fodertunnan är lufttät och släpper inte in något solljus för att hålla maten fräsch och fri från skadedjur.

Vilken fodertunna är då bäst för hundmatsförvaring? Vi har jämfört tre olika fodertunnor för hundar och granskat deras för- och nackdelar så att du lättare kan fatta rätt beslut för just dig.

Dessutom hittar du vår köpguide längre ned på sidan med viktiga tips på vad du ska tänka på innan du köper en fodertunna samt hur du bäst förvarar hundmat i den!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Firstvet, Amazon, Vetzoo, Zooplus och Bitiba. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut produkterna i vårt bäst i test av cykelvagnar för hundar efter noggrann undersökning.

Fodertunna för hund -
Topp 3

Fodertunna
1. Curver hundmat-behållare 35 l

Vårt betyg:

5,0
5/5
Bästa fodertunna för hund!
Fodertunna för hund - Moderna Trendy Story
2. Moderna Trendy Story Fodertunna 38 l

Vårt betyg:

4,0
4/5
Prisvärd
Foderbehållare
Moderna Luxurious Trendy Fodertunna 6 l

Vårt betyg:

3,9
3.9/5
Liten och smidig

1. Curver hundmatbehållare 35 l - Bästa fodertunna för hund

Fodertunna

Vårt betyg:

5,0
5/5
Specifikationer

Är du på jakt efter en rymlig och prisvärd fodertunna för hundfoder? Då är Curvers hundmatbehållare perfekt för dig! Den rymmer hela 12 kg hundmat, är 100% lufttät och har både hjul och transporthandtag som gör den enkel att förflytta.

Dessutom är Curvers fodertunna smart designad med dubbla luckor, en stor för påfyllning av och rengöring, och en mindre för den dagliga användningen. Självklart förvarar den även hundfodret helt mörkt utan något ljussinsläpp.

Curvers fodertunna är utan tvekan den mest praktiska och prisvärda fodertunnan på listan vilket gör den till en solklar vinnare!

Användarvänlighet

Curvers fodertunna är enligt oss den mest genomtänkta på hela listan. Den har inte bara två stora och stabila bakhjul, utan även ett robust handtag framtill som gör den enkel att förflytta, även när den är helt full.

En praktisk detalj är även att tunnan har en mindre öppning i locket. Denna öppning gör att du slipper att öppna upp det stora locket varje gång du ska ge din hund mat. Det mindre locket har dessutom en hållare för skopan på insidan så att du enkelt kan haka av skopan och fylla på med mat.

Det stora locket låses igen med ett rejält knäpplås som ser till att hålla behållaren både inbrottssäker och luftfri.

Fördelar

Denna fodertunna rymmer hela 12 kilo hundmat helt utan problem vilket är perfekt för att du ska slippa fylla på med mat så ofta.

Fodertunnan har en gummitätning runtom samt ett knäpplås som ser till att behållaren håller tätt. Detta gör både att maten håller sig fräsch och näringsrik längre samtidigt som det inte släpper ut någon lukt.

Tycker du att 12 kilo är för mycket eller till och med för lite? Curvers fodertunna finns även tillgänglig i 10- och 54 liter vilket motsvarar 4 respektive 20 kilo hundfoder!

Nackdelar

2. Moderna Trendy Story - Prisvärd fodertunna

Fodertunna för hund - Moderna Trendy Story

Vårt betyg:

4,0
4/5
Specifikationer

Moderna Trendy Story fodertunna är en enkel, men praktisk lösning för din hundmatsförvaring. Den finns i tre olika storlekar, så du kan anpassa den till ditt hem, och är lätt att flytta runt tack vare sina fyra hjul.

Tyvärr saknar den den smidiga öppningen i luckan som vinnaren från Curver har, men den stora kapaciteten och det budgetvänliga priset gör ändå att det räcker till en säker andraplats.

Fördelar

Moderna Trendy Story rymmer hela 3 liter mer än vinnaren från Curver och är dessutom något billigare. Detta är alltså ett väldigt bra alternativ när du är ute efter en stor och billig förvaringslösning för hundfoder.

Denna budgetvänliga fodertunna finns även tillgänglig i 6 liter (2 kilo) respektive 20 liter (7 kilo).

Nackdelar

Du behöver öppna upp hela locket varje gång du ska skopa upp mat. Det saknas alltså en lucka upptill vilket kan vara bra att vara medveten om innan köp.

Den minsta storleken (6 liter) av Moderna Trendy Story har dock en mindre lucka upptill så att du enkelt kan hälla ut mat ur den utan att öppna upp locket.

3. MODERNA LUXURIOUS TRENDY FODERTUNNA 6 L​

Foderbehållare

Vårt betyg:

3,9
3.9/5
Specifikationer

Moderna luxurious trendy är en fodertunna i miniformat som rymmer 6 liter hund- eller kattmat. Detta motsvarar cirka 2 kilo foder vilket gör denna behållare perfekt när du vill kunna förvara mindre mängder mat både säkert och snyggt.

Den är tillverkad av tålig plast och går att diska i diskmaskin. Tunnan har ett stort lock för fyllning av mat och ett litet lock som är utformat så att du enkelt kan hälla upp mat i skålen direkt ur behållaren.

Fördelar

Kanske har du inte möjlighet att frakta hem stora säckar med hundmat, eller helt enkelt inte är behov av det. Denna minitunna är då helt perfekt och låter dig förvara hundmat motsvarande en tvåkilos förpackning på ett mer praktiskt och hållbart sätt.

Ett stort plus är att Moderna Luxurious Trendy inte släpper in något solljus. Detta gör att hundmaten håller sig färsk betydligt längre.

Nackdelar

Några av användarna klagar på att man behöver ta i för att få upp locket. Detta betyder dock även att locket håller väldigt tätt.

Din guide för att förvara torrfoder

Så väljer du rätt fodertunna till din hund

För att välja rätt fodertunna för ditt behov behöver du först och främst utgå från hur mycket mat du vill kunna förvara för att försäkra dig om att du väljer rätt storlek. Du bör även kontrollera hur lufttät tunnan är och hur väl den skyddar maten från solljus.

Beroende på hur ofta du kommer att använda fodertunnan kan det även vara bra att ha praktiska detaljer som hjul samt lock med dubbla öppningar.

Häng med när vi reder ut alla de viktigaste faktorerna till att köpa rätt fodertunna för dig och din hund!

Hundmat förvaring

Vilken storlek ska jag välja på min fodertunna till hunden?

Kapaciteten för en fodertunna anges ofta i liter vilket kan göra det lite förvirrande då hundfoder oftast anges i kilo. Här nedan har vi omvandlat antal kilo hundmat till liter så att du enklare kan välja rätt storlekför din hundmatsförvaring:

  • 2 kg: 6 liter
  • 4 kg: 12 liter
  • 8 kg: 23 liter
  • 10 kg: 29 liter
  • 12 kg: 35 liter
  • 15 kg: 44 liter
  • 20 kg: 58 liter

Vilka funktioner är viktiga hos en fodertunna?

För att hundfoder ska hålla sig färskt och näringsrikt så länge som möjligt ska det förvaras torrt, mörkt och svalt. Två av de viktigaste funktionerna är därför lufttäthet och UV-skydd.

Det kan även vara bra att kontrollera hur låset på locket ser ut för att försäkra dig om att hunden inte kan ta sig in i tunnan. Andra praktiska funktioner att ha koll på är hjul samt dubbla lucköppningar.

Hur vet jag om en fodertunna är lufttät?

De allra mest lufttäta fodertunnorna har gummilister runtom öppningen samt ett stadigt knäpplås som hindrar luft från att ta sig in tillhundfodret.

Är det bra med en fodertunna i genomskinlig plast?

En fodertunna i genomskinlig plast kan fungera bra om du förvarar den i ett mörkt och svalt rum såsom i ett skafferi. Ska tunnan förvaras i köket där den utsätts för ljus är den däremot inte lika praktisk. Fodret utsätts då både för ljus och värme vilket försämrar hållbarheten.

Vad innebär det när en fodertunna har dubbla luckor?

En fodertunna med dubbla luckor har ett extra lock i locket. Det stora locket täcker för hela öppningen och är praktiskt när du ska rengöra tunnan eller fylla den med en ny fodersäck.

Den mindre luckan är däremot praktisk för den dagliga användningen. Med hjälp av den kan du enkelt skopa upp mat utan att öppna upp hela tunnan.

Bör en fodertunna ha hjul?

Ska du köpa en fodertunna av större modell rekommenderar vi att välja en modell med hjul. Framförallt om du behöver flytta på tunnan för att fylla på den. Detta gör det betydligt enklare att flytta tillbaka tunnan efter påfyllning.

Personligen föredrar jag 2 (stora) hjul framför 4 då jag tycker att tunnan blir mer lättstyrd då, men detta är självklart en smaksak.

Hur länge håller torrfoder i en förseglad fodertunna?

Torrt hundfoder kan hålla i 5-6 månader i en fodertunna förusatt att den håller maten fri från luft, värme och ljus. Om du märker att din hund tappar intresset för maten eller om maten ser ut eller luktar gammal är det dags att byta ut den. Att ge din hund färsk, näringsriktig mat är en viktig del av att hålla den frisk och glad, så tveka inte att slänga gammal mat och börja om på nytt.

Är det OK att förvara torrfoder i en plastbehållare?

Det korta svaret är ja, det är helt säkert att förvara torrfoder i plastbehållare. Så länge behållarna är tillverkade av giftfri plast finns det ingen risk för kontaminering. Faktum är att plastbehållare faktiskt kan bidra till att hålla fodret färskt genom att skydda det från fukt och skadedjur.

Det är dock viktigt att se till att behållarna är rena och torra innan man förvarar foder i dem. Annars finns det en risk för kontaminering.

Innehållsförteckning