Kattlåda – De 5 bästa – Bäst i test 2024 (Med köpguide)

En kattlåda kan se ut på många olika sett, men är generellt sätt en behållare som fylls med kattsand så att din katt kan uträtta sina behov. Kattlådan kan vara helt öppen, ha tak, alternativt vara självrengörande.

Men vilken kattlåda är egentligen bäst? För att underlätta i ditt letande har vi granskat fem av de bästa kattlådorna på marknaden. Vi har gjort en grundlig undersökning av populära kattlådor och avgörande faktorer såsom pris, funktion, renlighet, bekvämlighet och design för att du lättast ska hitta den bästa kattlådan för just ditt hushåll.

Längst ned på sidan hittar du även vår köpguide med viktiga tips och riktlinjer för hur du väljer rätt sort samt rätt storlek och antal av din kattlåda!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Firstvet, Amazon, Vetzoo, Zooplus och Bitiba. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut produkterna efter noggrann undersökning.

Kattlåda - Topp 5

peewee ecodome kattlåda med tak

1. Peewee Ecodome

Vårt betyg:

4,5
4.5/5
Bästa kattlåda!
Petkit Pura Max självrengörande kattlåda

2. Petkit Pura Max

Vårt betyg:

4,5
4.5/5
Bästa självrengörande kattlåda!
Iris hop in kattlåda

3. Iris Hop In

Vårt betyg:

4,3
4.3/5
Bästa budgetval!
Modkat XL kattlåda

4. Modkat Kattlåda XL

Vårt betyg:

4,0
4/5
Kattlåda med två ingångar
Petsafe scoopfree självrengörande kattlåda

5. Petsafe Scoopfree

Vårt betyg:

3,9
3.9/5
Självrengörande kattlåda

1. Peewee Ecodome - Bästa kattlåda!

peewee ecodome kattlåda med tak

Vårt betyg:

4,5
4.5/5
Specifikationer

Utåt sett ser Peewee Ecodome i stort sett ut som vilken kattlåda med tak som helst, men sanningen är att den är mycket mer än så. Den har nämligen självrengörande egenskaper!

Tack vare den tvåbottnade designen samt Peewees nedbrytbara träpellets som faller sönder åker den förbrukade pelletsen ner till undre botten vilket håller sanden ren och fräsch.

Pelletsen är dessutom väldigt bra på att absorbera lukt. Detta är alltså en väldigt bekväm och smidig kattlåda som är ett bra alternativ till de dyrare automatiskt självrengörande kattlådorna på marknaden.

Peewee Ecodome är en större och uppdaterad variant av Peewee Ecohus. Denna större variant passar bra både för små och stora katter och är även ett bra alternativ om du har flera katter i hushållet.

Huvudfunktioner

 • Två bottnar. Underdelen består av en låda med sil som sätts ovanpå lådan som är avsedd för den förbrukade kattsanden
 • Nedbrytbar träpellets. Peewees träpellets är 100% naturligt och nedbrytbart. 
 • Kolfilter. Ett kolfilter på insidan av taket absorberar oönskad lukt.
 • Väggar och tak. En kåpa förser kattlådan med väggar och tak som håller inne pellets och lukt.
 • Rymlig. Kattlådan är stor invändigt vilket gör att den passar bra både för små och stora katter.

Användarvänlighet

Själva kattlådan består av två bottnar varav en är dekorerad med små hål. Denna placeras inuti den andra lådan.

Sedan fyller du på med pellets som vanligt. Lådan har en markering inuti för hur mycket pellets som du bör fylla på med.

Placera sedan enkelt kåpan ovan på lådan och spänn åt den på klämmorna på sidan och monteringen är klar.

Hur fungerar självrengöringen?

Peewee ecodome är tänkt att användas med Peewee träpellets. Denna pellets är tillverkad av svenskt trä och är helt nedbrytbar.

När pelletsen kommer i kontakt med urin vittrar den sönder vilket gör att den förbrukade och orena kattsanden faller ner till bottenlådan. Tack vare detta förblir pelletsen i kattlådan ren och fräsch. Det enda du behöver göra är att skopa bort och spola ner avföringen i toaletten då och då.

Är den verkligen luktfri?

Lådan har ett kolfilter på insidan av locket som hjälper till att absorbera lukt. Träpelletsen absorberar också ammoniaklukt väldigt effektivt vilket hindrar lukten den från att spridas.

Fördelar

Den tvåbottnade designen i kombination med den nedbrytbara pelletsen är genialisk i all sin enkelhet. En simpel och milövänlig funktion som dessutom underlättar underhållet av kattlådan avsevärt. Vi är definitivt imponerade!

Förutom rengöringen av kattlådan är ammoniaklukten alla kattägares värsta mardröm. Ägare av Peewee Ecodome är helt överens om att pelletsen och filtret för ett fantastiskt jobb med att hålla borta lukten.

Pelletsen är dammfri och har en tendens att inte fastna i tassarna efter att katten varit på toaletten. Detta ger dig alltså ännu ett bekymmer mindre då du slipper damm och kattsand som sprids runt i andra delar av hemmet.

Den tilltänkta träpelletsen är tillverkad av 100% sågspån av svensk trä och tall. Den är alltså helt naturlig och fullt komposterbar.

Nackdelar

Peewee Ecodome är tråkig och lite plastig till utseendet och känns till det yttre något omdern. Den är dock en väldigt liten nackdel med tanke på alla fördelar den för med sig.

Vad tycker kunderna?

Av recensionerna att döma är ägarna av Peewee Ecodome oerhört eniga om att denna kattlåda förenklar rengörandet av kattlådan avsevärt. Dessutom är de imponerade av hur bra pelletsen faktiskt absorberar ammoniakstanken.

De intygar även att pelletsen stannar kvar inne i lådan och inte sprids och stökar ner andra delar av hemmet.

Vad vi kan se är det alltså bara glada miner bland kunderna!

Tips från kunderna:

 • Töm och rengör den undre lådan cirka 1 gång i veckan för att hålla lådan luktfri.

Sammanfattning

En helt fantastisk kattlåda för dig som letar efter ett bra alternativ till de mer kostsamma och automatiskt rengörande kattlådorna. Peewee Ecodome ger inte lika mycket avlastning i rengöringen som exempelvis Petkit Pura Max, men den gör definitivt städningen mycket lättare än hos en vanlig kattlåda. Dessutom gör den ett väldigt bra jobb med att hålla borta den oönskade stanken.

2. Petkit puramax - Bästa självrengörande kattlåda

Petkit Pura Max självrengörande kattlåda

Vårt betyg:

4,5
4.5/5
Specifikationer

Petkit Puramax är en kattlåda på en helt ny nivå som gör det otroligt mycket lyxigare att äga en katt. Nu slipper du det eländiga, ständiga skopandet av avföring och förbrukad kattsand. 

Den fruktansvärda stanken av urin är så gott som borta och du kan enkelt hålla koll på alla din katts toalettbestyr i en tillhörande app. Det har aldrig varit så bekvämt att hålla kattlådan ren!

Huvudfunktioner

 • Självrengörande. När katten gjort sina bestyr roterar cylindern och sorterar bort avföring och förbrukad kattsand för att hålla lådan ren och fräsch.
 • App. Med hjälp av den tillhörande appen kan du enkelt välja inställningar och hålla koll på kattens toalettvanor var du än är någonstans.
 • Hög säkerhet. Kattlådan är försedd med flera sensorer som ser till att rotationen upphör om katten närmar sig eller hoppar in i cylindern under pågående rotation.
 • Stor avfallslåda. Skräplådan rymmer cirka 10-14 dagars avfall för en katt.
 • Håller borta oönskad lukt. Avfallslådan är väldigt bra försluten vilket gör att stanken inte sprids ut i rummet.
 • Väldoftande spray. Doftspray sprutas ut automatiskt efter att katten varit på lådan.
 • Nattlampa. En integrerad nattlampa lyser upp för din katt i mörkret.

Användarvänlighet

Petkits Puramax är en uppgraderad version av deras tidigare variant Pura X som inte var lämpad för större katter.

Puramax är en väldigt stor förbättring i många aspekter och är även lämplig för stora katter. Ett viktintervall på 2-10 kilo är optimalt för denna automatiska kattlåda. Eftersom den är rymlig är den också ett bra val för dig med flera katter.

För att Puramax ska kunna fungera så bra som möjligt ska den alltid användas med klumpbildande kattsand.

Hur fungerar den automatiska rengöringsfunktionen?

Själva ”kattlådan” där katten gör sina behov är formad som en cylinder. När katten lämnat lådan rengörs denna automatiskt genom att rotera och sila bort all avföring och kattsand som klumpat ihop sig.

Detta sorteras bort och hamnar i en försluten avfallslåda som håller inne oönskad lukt. Denna låda behöver tömmas efter cirka 10 till 14 dagar om du har en katt och cirka 1 gång i veckan om du har två katter.

Det finns 3 olika inställningar att välja på för rengöringen: manuell knapp (finns både i appen och kattlådan), automatisk rengöring efter varje toalettbesök samt schemalagd rengöring.

Hur fungerar appen?

Puramax app låter dig hålla koll på hur många gånger samt hur länge din katt gått på lådan. Den låter dig även hålla koll på när avfallslådan behöver tömmas samt när kattsanden behöver fyllas på.

Du kan även schemalägga rengöring av lådan eller rengöra lådan med en manuell tömningsknapp. Det är även i appen som du väljer hur långt tidsintervall du vill ha för den automatiska rengöringen, det vill säga hur många minuter efter att katten har lämnat som du vill att maskinen ska rengöras.

En annan användbar funktion är att kattlådan har sensorer som mäter av kattens vikt. Detta gör att du enklare kan hålla koll på koll på kattens hälsa samtidigt som det hjälper dig att se skillnad på dina katter i appen om du har fler än en katt.

Hur tömmer man avfallslådan?

Avfallslådan är väldigt enkel att tömma. När det är dags drar du helt enkelt bara ut avfallslådan ur maskinen och lyfter upp den fulla påsen.

Petkits avfallspåsar är designade med ett dragsnöre som gör det extra enkelt att dra igen och knyta påsen. Sedan ersätter du den helt enkelt med en ny och ren påse. Tack vare påsarna hålls avfallslådan ren och fräsch och behöver inte rengöras särskilt ofta.

Hur rengör man kattlådan?

Flera delar av puramax kattlåda, inklusive cylindern, är avtagbara vilket låter dig rengöra kattlådan på djupet. 

Lossa på delarna och rengör ordentligt i till exempel ett badkar genom att spraya vatten och putsa lite extra på eventuella fläckar.

Genom att regelbundet torka bort synliga fläckar behöver du inte göra djuprengöringen lika ofta.

Skillnaden på Puramax och Pura X

Puramax är som vi tidigare nämnt Petkits senaste version av deras självrengörande kattlådor. Men vad är egentligen skillnaden mellan Puramax och deras tidigare variant Pura X?

Rymligare. Ett problem med Pura X var att den var alldeles för trång för större katter. Pura Max är mycket större invändigt vilket är ett stort plus.

Större ingång. Även ingången har blivit större vilket gör det smidigare katter i olika storlekar att ta sig in och ut.

Lägre placerad ingång. Något som många klagade på med Pura X var att ingången var placerad alldeles för högt upp och många var därför tvungna att köpa till en pall för att katten skulle kunna ta sig in. På Puramax är ingången placerad i en mer bekväm höjd.

Större avfallslåda. En större avfallslåda gör att du behöver tömma den ungefär hälften så ofta som med Pura X.

Bättre placering av doftspray. Hos Pura X var du tvungen att lyfta bort hela cylindern för att komma åt att fylla på doftsprayen. Hos Puramax finns det istället en smidig lucka på sidan som låter dig komma åt sprayen när den behöver bytas ut.

Självrengörande kattlåda med deoderant

Fördelar

Detta är kanske en självklar fördel, men också et av de mest avgörande privilegierna med denna kattlåda. Den automatiska rengöringen sparar otroligt mycket tid och gör vardagen väldigt mycket bekvämare.

Det låter för bra för att vara sant, men tack var den väl designade avfallslådan sprids i princip ingen stank vidare ut i rummet. Lukten kan börja anas något när skräplådan börjar bli full, men annars hålls luften fräsch vilket är ett otroligt stort plus! Dessutom sprutar kattlådan ut väldoftande spray om så önskas.

Appen är väldigt omtyckt bland kunderna. Nästan alla är överens om att den är otroligt enkel att använda och att den ger en bra inblick i din katts välmående. De gillar också hur bekvämt det är att kunna sköta alla inställningar var man än är någonstans.

Petkit Puramax är otroligt snygg i designen. Trots att den är ganska stor gör det futuristiska och stilrena utformandet att den känns smidig och inte stor och klumpig. Den ser också mer ut som en del av inredningen än en kattlåda vilket gör att den kan placeras var som helst i hemmet.

Nackdelar

Bland kundernas omdömen är de flesta överens om att kattlådan är enkel att plocka isär. Många tycker också att den därför är enkel att göra ren. Vissa tycker dock att den stora cylindern är lite otymplig vid rengöring.

Vad tycker kunderna?

Petkit Puramax har hundratals omdömen runtom hos olika återförsäljare och otroligt många är rörande överens och tacksamma över hur den har förändrat deras liv. Kattlådan sköter sig i stort sett själv och det känns alltid rent och fräscht. 

De tycker också att kattlådan är mycket välgjord och att den känns rejäl och tålig i materialet. Väldigt många vittnar också om att det har varit väldigt lätt att få katten att byta från sin gamla kattlåda till denna.

Tips från kunderna:

 • 15 minuters tidsintervall. Ett användbart tips från kunderna är att ställa in att den automatiska rengöringen görs ungefär 15 minuter efter att katten har lämnat lådan. Kattsanden hinner då klumpa sig ordentligt och eventuell avföring är inte lika kladdig. På så sätt blir det enklare för maskinen att tömma allt som ska bort samtidigt som det blir mindre kladd och behov av städ inuti maskinen.
 • Placeras direkt på golvet. Kattlådan måste stå direkt på golvet för att kunna fungera. Den kan alltså inte stå på en matta eftersom sensorerna då kommer att ha svårt att mäta av allting korrekt.

Sammanfattning

Petkit Puramax är en lyxig och revolutionerande kattlåda som både förhöjer och förenklar kattägares vardag. Den rengör sig själv, håller lukten borta och har dessutom en otroligt snygg design som smälter in väl i hemmet. Perfekt för dig som vill hålla lådan ren och fräsch med så lite jobb som möjligt!

3. Iris Hop In Large - Bästa budgetval

Iris hop in kattlåda

Vårt betyg:

4,3
4.3/5
Specifikationer

Letar du efter en stilren och modern kattlåda som passar in var som helst i hemmet? Då är denna snygga låda från Iris helt perfekt för dig. Den ser mer ut som en inredningsdetalj än en kattlåda och hindrar kattsanden från att spridas i övriga delar av hemmet.

Detta är även ett bra alternativ till katter som vägrar att gå på låda med svänglucka. Här hålls sanden inne i lådan i stort sett på samma sätt, men katten slipper den läskiga luckan.

Får katten med sig någon kattsand med sig från lådan fastnar denna i skårorna på plattformen bredvid ingången.

Detta är med andra ord en snygg och funktionell kattlåda som dessutom är väldigt prisvärd!

Huvudfunktioner

 • Övre ingång. Ingången är placerad på locket på ovansidan av lådan.
 • Fångar upp kattsand. Skåror på locket fångar upp kattsanden i tassarna innan katten hoppar ut på golvet.
 • Rymlig. Kattlådan ger gott om plats åt alla håll för att ge plats åt katter i olika storlekar.

Användarvänlighet

Iris Hop In är en ovalformad kattlåda med övre ingång. För att komma in i lådan hoppar katten antingen direkt in i hålet eller först upp på taket och sedan ner i lådan.

När katten hoppar tillbaka upp på locket lossnar kattsanden från tassarna i skårorna på ovansidan. Den kattsand som fastnar i skårorna på ovansidan locket hälls sedan enkelt tillbaka ner i lådan.

När du behöver rensa lådan lyfter du bara upp locket och skopar ur det som ska bort. Locket låses upp och öppnas med hjälp av två knappar, en på vardera långsida.

För att stänga locket sätter du helt enkelt tillbaka det och trycker lite lätt tills det låses fast.

När det är dags för att rengöra lådan är det bara att lossa på locket, tömma den på sand och skölja av den.

Rekommenderad maxvikt för katten är 8 kilo.

iris kattlåda instruktioner

Fördelar

Användare av Iris kattlåda vittnar om att de nästan helt blivit av med problemet med kattsand på golvet. Lådans höga väggar samt skårorna på locket gör alltså ett effektivt arbete med att hålla omgivningen ren!

Den är väldigt modern stilren i designen och gör ett bra jobb med att gömma undan innehållet. Den smälter alltså in väldigt bra i inredningen vilket vi tycker är en stor fördel!

För att vara så funktionell och snygg i designen tycker vi att den ligger väldigt överkomligt i pris vilket helt klart är ett stort plus i kanten!

Nackdelar

Kattlådan är stor och rymlig vilket är bra för katten då den har gått om plats när den ska göra sina behov. Visa ägare av lådan tycker dock att den på grund av sin storlek blir något svår att tömma på kattsand.

Skårorna på locket är alltså just skåror och går inte rakt igenom. De gör ett bra jobb med att fånga upp sanden, men denna måste sedan hällas tillbaka i lådan och dammet från sanden kan vara svår att få bort.

Vad tycker kunderna?

Iris kattlåda har tusentals recensioner och har alltså testats väl av massvis av kunder. Den har totalt sett oerhört fina omdömen där kunderna främst hyllar designen och storleken, men framförallt förmågan att hålla omgivningen runt om kring fri från kattsand.

Många påpekar också att det var väldigt enkelt att lära katten att börja använda kattlådan.

Sammanfattning

En modern och mycket praktisk kattlåda till ett bra pris. Du slipper problem med kattsand överallt samtidigt som den smälter bra in i inredningen.

4.Modkat kattlåda XL - Kattlåda med två ingångar

Modkat XL kattlåda

Vårt betyg:

4,0
4/5
Specifikationer

Modkat XL kattlåda är väldigt populär och omtyckt bland kattägare då den låter dig själv välja vilken typ av ingång du vill använda.

Den har nämligen två ingångar, en övre och en främre. Det ingår även en skyddsplatta som låter dig täcka för den främre ingången om så önskas.

Detta är en praktisk och dessutom stilren och rymlig kattlåda med höga väggar som skyddar bra mot skvätt av kattsand på golvet.

Huvudfunktioner

 • Flexibla ingångar. Kattlådan har en ingång i taket samt en ingång framifrån, på ena kortsidan. Den främre ingången går att täcka för.
 • Skyddande foder. Återanvändbara ströinsatser skyddar insidan samt förenklar tömningen av kattsand.
 • Rymlig. Lådan har gott om plats invändigt vilket gör att den passar för katter i olika storlekar. 
kattlåda med två ingångar

Användarvänlighet

Denna modifierbara kattlåda har  två ingångar. Du kan välja att hålla båda öppna eller att stänga igen ingången på framsidan och endast låta katten använda den övre ingången.

Locket består av två delar varav en del består av en lucka som du kan öppna upp när du behöver rensa kattlådan.

Hela plattformen på locket, inklusive luckan, är försedd med hål som låter kattsanden från kattens tassar att trilla tillbaka ner i lådan.

För att förenkla rengöringen av lådan ingår två ströinsatser, en för varje ingångstyp. Ströinsatserna krokas fast på insidan av lådan och agerar som ett foder eller skydd. Det är alltså fodret som fylls och töms på kattsand vilket hjälper till att hålla kattlådan ren.

Ströinsatserna är återanvändbara och håller i upp till tre månader innan de behöver bytas ut.

Modkat XL kattlåda är mycket rymlig och passar bra även för större katter eller om du har flera katter i hushållet.

Fördelar

Vi gillar verkligen designen med dubbla ingångar. Idén med att du själv kan välja om du vill använda båda eller inte tycker vi är toppen. Den främre ingången kan också göra övergången till den nya kattlådan lättare även om du senare väljer att hålla denna stängd.

Massvis av användare bekräftar att lådan gör ett bra jobb med se till att kattsanden stannar kvar inuti lådan, speciellt om man håller den främre ingången stängd.

Den inkluderade ströinsatsen skyddar insidan av lådan vilket gör att denna håller sig fräsch och väldigt sällan behöver rengöras. Det enda du behöver göra är att skölja av fodret emellanåt och sedan byta ut det när det börjar kännas ofräscht.

Lådans utseende är avskalad och modern och är väldigt mycket snyggare än en vanlig traditionell kattlåda vilket alltid är ett stort plus.

Nackdelar

Något som vi märkt att några av kunderna har anmärkningar på är att krokarna kan upplevas något klena i kvaliteten.

katt inuti modkat xl kattlåda

Vad tycker kunderna?

Det som kunderna väljer att lyfta fram mest är framför allt hur mycket renare deras hem har blivit efter att ha börjat använda denna kattlåda. Ströet stannar kvar i lådan och håller omgivningen fri från kattsand.

De flesta har då enbart låtit den övre ingången vara öppen, men även de som haft båda ingångar öppna vittnar om att spridningen av kattsand minskat i jämförelse med tidigare.

Kunderna upplever även att den är enkel att skopa ur samt lätt att rengöra. De uppskattar designen med fodret som hindrar att själva kattlådan blir missfärgad och ofräsch med tiden.

Modkat XL kattlåda har många hundratals recensioner där de allra flesta är oerhört positiva.

Tips från kunderna:

 • Vänd den stängda luckan mot väggen. Väljer du att stänga igen den främre ingången tipsar kunderna om att placera lådan så att den stängda luckan hamnar mot väggen. Annars kan katten missta den för en svänglucka och försöka stånga sig in.

Sammanfattning

Detta är en modern och flexibel kattlåda som är ett bra alternativ för dig som vill ha en kattlåda med väggar och tak som hindrar att kattsanden hamnar över hela golvet. Har du tidigare haft problem med detta och vill hitta en lösning kan detta definitivt vara en god investering.

5. Petsafe scoopfree - Självrengörande kattlåda

Petsafe scoopfree självrengörande kattlåda

Vårt betyg:

3,9
3.9/5
Specifikationer

Petsafe Scoopfree är en självrengörande kattlåda utan tak. En automatisk kratta sopar undan all avföring så att du slipper!

Förenklat beskrivet består den tekniska delen av kattlådan av en ram. Denna ram placeras sedan ovanpå ett engångstråg som är fyllt med kattsand.

När tråget är förbrukat slängs detta och ersätts med ett nytt. På så sätt behöver du inte rengöra kattlådan på samma sätt som en traditionell modell vilket är otroligt bekvämt och smidigt!

Din guide till att köpa rätt kattlåda för dina behov

Så väljer du rätt kattlåda

För att välja rätt kattlåda för dig och din katt gäller det att vara påläst om vilka olika typer av kattlådor som finns. Har du problem med en katt som gärna skvätter ut sand på golvet? Då kanske en kattlåda med tak är det bästa alternativet medan en självrengörande kattlåda kan vara bättre för dig som har flera katter och vill slippa tömma kattlådan så ofta.

Har du flera katter så behöver du dessutom köpa flera kattlådor, antingen av samma sort eller av annan modell. Det viktigaste är att kattlådorna är tillräckligt stora för din katt så den har tillräckligt med utrymme för att utföra sina behov.

Vi reder ut vilka olika kattlådor som finns, vilka regler som gäller och vilka typer av kattsand som är bra att känna till när du ska köpa kattlåda!

Vilka olika sorters kattlådor finns det?

Det första de flesta tänker på när de hör ordet ”kattlåda” är den klassiska öppna lådan som ofta resulterar i dålig lukt och ovälkommen sand i hela hushållet. Idag finns det dock många olika modeller att välja på, inklusive mekaniska och självtömmande modeller.

Här är en lista över olika typer av kattlådor:

 • Klassisk kattlåda: Den vanligaste typen av kattlåda. En enkel öppen låda som är smidig för katten att använda.
 • Kattlåda med tak: En klassisk låda med en täckande kåpa som fungerar som tak. Katten går in och ut genom en lucka på ena kortsidan av kåpan.
 • Kattlåda ”Hop in”: En variant på kattlådan med tak. Själva lådan på hop in-varianten är dock högre och taket består av en platta med en öppning i.
 • Självrengörande: kattlåda: Avlägsnar avföring automatiskt så att du slipper rengöra lådan lika ofta.

Klassisk kattlåda

Den vanligaste typen av kattlådor är rektangulära lådor utan tak. Denna typ är billig, lätt att rengöra och kan användas med alla typer av strö. Det är dock också den låda som tillåter mest skvätt av kattsand utanför kattlådan.

Den klassiska kattlådan ser dock inte så trevlig ut då den lämnar avföring och urin synligt. Dessutom har de en tendens att lukta en hel del. En stor fördel är dock att den öppna lådan ger din katt både gott om utrymme och god sikt. Många katter föredrar därför denna modell framför andra.

Kattlåda med tak

En kattlåda med tak är helt täckt runtom och har en lucka på framsidan där din katt kan gå in och ut. De erbjuder avskildhet för din katt, ser mer städad ut och kan hjälpa till att begränsa eventuella lukter.

Vissa katter gillar dock inte det slutna utrymmet och kan därför ha svårt att gå på toaletten i en sådan låda. Många katter vänjer sig dock efter ett tag.

För rengöring av en kattlåda med tak lyfter man av locket och skopar sedan ut det som ska tas bort.

Kattlåda Hop in

En annan typ av kattlåda som ökat i popularitet det senaste är lådor med övre ingång, även kallad för ”Hop in”. Dessa lådor är utformade så att din katt kan gå in och ut uppifrån.

En stor fördel med Hop in-lådor är att katten har svårare att skvätta ut kattsand på golvet än med den vanliga klassiska varianten. Detta samtidigt som katten får in ljus i lådan från öppningen i taket.

Detta göra att katten får bättre sikt och inte känner sig lika instängd i Hop in-lådor än i vanliga kattlådor med tak. Det kan därför vara enklare att få en katt att vänja sig vid en Hop in-modell än vid en modell som är helt sluten.

Självrengörande kattlåda

En självrengörande kattlåda sköter tömningen automatiskt genom att sålla bort avföring och hopklumpad kattsand i en tömningslåda. Detta göra att du själv inte behöver tömma den lika ofta. Då avföringen och den använda kattsanden töms i en sluten papperskorg brukar automatiska kattlådor dessutom vara relativt luktfria.

En nackdel med automatiska kattlådor är att de är mycket dyrare än vanliga modeller. Det finns dock semirengörande modeller såsom vinnaren i testet från Peewee där förbrukad pellets faller ned i våningen under för att hålla lådan ren och fräsch. Denna typ av lådor kräver dock fortfarande manuell tömning av avföringen.

Hur stor ska en kattlåda vara?

Längden på en kattlåda ska motsvara minst 1,5 gånger kattens längd (räknat från nos till svansrot). En katt som är 50 centimeter lång bör alltså ha en kattlåda som är minst 75 centimeter lång för att den ska kunna röra sig bekvämt i den.

Tänk även på att kattlådan behöver vara tillräckligt bred för att katten enkelt ska kunna vända sig om i den. Kanten, eller ingången till lådan, får heller inte vara för hög så att katten enkelt kan ta sig in och ut. Rekommenderad höjd för ingången är omkring 15 centimeter.

Hur många kattlådor ska man ha?

Man ska alltid ha minst en kattlåda per katt, men gärna en extra. Katter gillar att ha det rent och fräscht omkring sig och finns det ingen fräsch toalett att gå på så finns risken att de utför sina behov någon annanstans.

Har du flera katter är det extra viktigt att varje katt har sin egen låda då vissa katter inte gillar att dela, även om många inte har några problem med det.

Bor du i ett stort hushåll kan det dessutom vara bra att ha minst en låda utplacerad på varje våning så att din katt har lått åtkomst till toaletten vid behov.

Katt som ligger i kattlåda

Vilken kattsand ska man välja?

Vissa typer av kattlådor kräver en särskild typ av kattsand för att fungera optimalt så det är viktigt att att välja rätt typ för just din modell. Några av de vanligaste typerna är klumpande lera, kristall, majsströ samt pappers- och träpellets.

 • Klumpbildande kattsand är den mest populära typen. Den absorberar urin bra och bildar klumpar som lätt kan skopas ut. Denna typ av sand passar därför perfekt med automatiskt självrengörande kattlådor. Nackdelen är att ströet gärna dammar och sprider sig i andra delar av huset.

 • Kristallsand är tillverkade av kiselgel som absorberar urin och eliminerar lukt. Den är nästan helt dammfri och sprids ofta inte runt lika mycket som klumpande strömedel, men kostar oftast lite mer.

 • Majsströ tillverkas av malda majskolvar och är biologiskt nedbrytbar. Den absorberar bra och tar bort lukt och klumpar sig dessutom snabbt vilket gör det enkelt att hålla rent i lådan.

 • Papperspellets är tillverkat av pappersprodukter och är ett miljövänligt och dammfritt alternativ. De eliminerar lukten relativt bra och är väldigt absorberande. Däremot klumpar det sig inte såsom majsströ.

 • Träpellets tillverkas av träavfall och är 100% nedbrytbart. Den absorberar både fukt och lukt effektivt och bryts dessutom ned till ett finkornigt sågspån när den utsätts för fukt. Den passar därför helt perfekt ihop med den semirengörande kattlådan Peewee Ecodome som är vår vinnare i testet.

Vi kan få provision om du köper något via våra länkar. För dig är det helt gratis. Vi tjänar pengar som Amazon Associate på kvalificerade köp. Inlägget innehåller även reklam genom annonslänkar för Zooplus.

På det sättet kan vi driva sidan vidare.

Innehållsförteckning