Cykelvagn till hund – De 5 bästa – Bäst i test 2024

En cykelvagn för hund är en släpvagn som kopplas till din cykel för att transportera en eller två hundar på ett säkert sätt. Vissa cykelvagnar för hundar kan även göras om till joggingvagn så att du kan ta med dig hunden på löprundor eller längre promenader utan att oroa dig för att hunden ska bli för trött.

Vi har granskat 5 olika cykelvagnar för hundar för att hjälpa dig välja rätt modell för just dig och din hund. Längst ned på sidan hittar även vår köpguide där vi tipsar om viktiga faktorer att tänka på för att fatta välja rätt modell!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Firstvet, Amazon, Vetzoo, Zooplus och Bitiba. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut produkterna i vårt bäst i test av cykelvagnar för hundar efter noggrann undersökning.

Cykelvagnar för hundar -
Topp 5

Hafenbande cykelvagn large

1. Hafenbande Cabby Large

Vårt betyg:

5,0
5/5
Bästa cykelvagn för hund!
Cykelvagn hund - Tiggo Doggyhut Premium 1-i-1

2.Tiggo Doggyhut Cykelvagn Premium 2-I-1

Vårt betyg:

4,5
4.5/5
kAN GÖRAS OM TILL JOGGINGVAGN
Trixie röd cykelvagn för hundar

3. Trixie cykelvagn hund small

Vårt betyg:

4,0
4/5
Finns i flera storlekar
No Limit Doggy Liner Paris de Luxe cykelvagn

4. No Limit Doggy Liner Paris de Luxe Cykelvagn

Vårt betyg:

4,0
4/5
Stabil fjädring
No Limit Doggy Liner 2 - Amsterdam

5. No Limit Doggy Liner - Amsterdam

Vårt betyg:

4,0
4/5
Bra för valpar och mindre hundar

1. Hafenbande Cabby Large​ - Bästa cykelvagn för hund!

Hafenbande cykelvagn large

Vårt betyg:

5,0
5/5
Specifikationer

Hafenbande Cabby cykelvagn har allt man kan önska hos en cykelkärra för en hund och lite därtill. Dessutom är den väldigt prisvärd!

Jämför man med många andra dyrare konkurrenter erbjuder Hafenbande cabby mycket mer funktioner till ett bättre pris utan att på något sätt tumma på kvaliteten. 

Kärran är välgjord och robust och känns säker och stabil att köra. Den är dessutom rymlig och passar även bra för två hundar.

Ett stort plus är att det ingår två kopplingar så att du enkelt kan förflytta vagnen till en annan cykel. Dessutom ingår ett joggingset med ett framhjul och handtag som kan monteras för att använda kärran som en vanlig vagn/joggingvagn!

HUVUDFUNKTIONER:

 • Ingång på fram- och baksida. Stor ingång bak samt något mindre ingång fram.
 • Ventilation: Nätfönster runtom samt öppningsbar taklucka.
 • Synlig i trafiken. Vagnen är synligt gul och har reflexer både fram och bak samt reflexer på sidorna. Det ingår även en orange vimpel för extra synlighet.
 • Vadderat liggunderlag. Mjukt och skönt avtagbart liggunderlag. Fästs mot golvet med hjälp av kardborreband.
 • Ficka för förvaring. Rymlig ficka på utsidan med plats för koppel, godis etc.
 • Ihopvikbar. Går att fälla ihop för smidigare förvaring.
 • Integrerat koppel. Husterbart koppel (upp till 30 cm) för att säkra din hund.
 • 2-i-1: Görs enkelt om till vanlig vagn med det inkluderade joggingsetet.
 • 2 kopplingar. Växla enkelt mellan två cyklar.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Denna cykeltrailer för hund har två ingångar – en fram och en bak. Baksidan är stora och går att öppna upp i princip hela vägen från golv till tak. Denna öppning stängs igen med finmaskigt nät som ger gott med ventilation in i vagnen.

Framsidans öppning är något mindre då den inte går att öppna upp hela vägen ner till golvet. Detta lämnar alltså kvar en liten skyddande kant fram utifall du vill lämna luckan öppen för hunden under färd.

Även framsidan går att stängas igen med finmaskigt nät för gott om ventilation. Den går även att att stänga igen med ytterligare ett lager med genomskinligt regn-/vindskydd.

Vagnen har även en lucka i taket. Denna är av samma tyg som resten av höljet för att skydda från regn och vind. Den går dock att öppna upp helt för mer luft.

Hafenbande cabby cykelvagn med golden retriever

FÖRDELAR MED HAFENBANDE CABBY CYKELVAGN:

 • Prisvärd. I jämförelse med många konkurrenter som både är dyrare och inte inkluderar lika många funktioner som Hafenbande cykelvagn ligger denna kärra väldigt bra i pris.
 • Välgjord och robust. Flera användare av vagnen vittnar om att den är rejäl och stabil i kvaliteten.
 • Gott om ventilation. Alla fönster runtom ger god ventilation tack vare finmaskigt nät. Dessutom går takfönstret att öppna upp helt.
 • Rymlig. Här finns gott om plats för hunden. Passar även bra för två lite mindre hundar.
 • Funktionell. Vi gillar verkligen att det finns möjlighet att göra om cykelvagnen till en vanlig vagn. Detta gör vagnen ännu mer användbar. Att joggingsetet, med framhjul och handtag, dessutom ingår i köpet är ett stort plus!

NACKDELAR MED HAFENBANDE CABBY CYKELVAGN:

Den enda nackdelen vi kan komma på är att man skulle kunna önska mer regnskydd.

Hafenbande cabby erbjuder dock samma typ av regnskydd som de flesta andra vagnarna på marknaden, det vill säga möjlighet till att täcka taket samt framsidan. Sidorna samt baksida är enbart täckt med nät även i regn och rusk, men detta är alltså inget som särskiljer denna vagn från övriga alternativ.

SAMMANFATTNING:

Detta är en väldigt praktisk och välgjord cykelvagn för hundar på alla sätt och vis. Den är rymlig, robust, och multifunktionell. En utmärkt och prisvärd allroundvagn som passar bra till både en eller två hundar!

2.TIGGO DOGGYHUT PREMIUM STOR​ - Kan göras om till joggingvagn

Cykelvagn hund - Tiggo Doggyhut Premium 1-i-1

Vårt betyg:

4,5
4.5/5
Specifikationer

Kombinationen av god kvalitet till bra pris och goda användarbetyg ger Tiggo Doggyhut en säker andraplats. Lägra maxlast och avsaknaden av madrass gör dock att det inte riktigt räcker högst upp på listan, även om det är nära.

Precis som vinnaren från Hafenbande kommer även Tiggo Doggyhut med ett handtag så att den även kan användas som jogginvagn. Dessutom är kopplingen till cykelvagnen universal och kan även användas med e-cykel!

Insidan av vagnen är rymlig och är lämplig för både en och två hundar. En annan stor fördel är att Tiggo Doggyhut har gott om ventilation runt om samt en öppningsbar lucka i taket så att din hund får tillräckligt med luft även under varma sommardagar.

HUVUDFUNKTIONER:

 • Ingång både fram och bak. Stor ingång på vagnens baksida samt lite mindre öppning framtill.
 • Ventilation. Finmaskigt nät runtom samt öppningsbar taklucka.
 • Synlig i trafiken. Reflexdetaljer på alla fyra sidor samt medföljande vimpel.
 • Integrerat koppel. Justerbart koppel på insidan vagnen för att säkra din hund.
 • Rymlig. Stor vagn med högt i tak.
 • Hopvikbar. Går att vika ihop för mindre plats vid förvaring.
 • Universell cykelkoppling. Koppling för alla typer av cyklar ingår.
 • Gott om förvaring: Förvaringsfickor både baktill och upptill samt mugghållare för enkel åtkomst av dina tillhörigheter.
Cykelvagn hund - Tiggo Doggyhut 2-i-1 (Funktioner)

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Denna cykelkärra har två ingångar, en framtill och en baktill. Den bakre luckan är störst och går att öppna upp från golv till tak.

Ingången framtill är något mindre med en lite högre kant nedtill som säkring om du önskar ha öppet luckan under tiden du cyklar.

Största delen av bakre luckan är täckt med finmaskigt nät vilket ger gott med ventilation samt god sikt för hunden.

Hela framluckan går att täcka igen med finmaskigt nät. Detta går även att täcka över med en lucka av genomskinlig plast för skydd från regn och vind.

Även större delarna av sidofönstren består av finmaskigt nät som släpper in gott om luft.

Önskar du ännu mer ventilation går luckan i taket att öppna upp helt. Luckan är av samma material som resten av vagnen och är alltså täckt när den är stängd.

FÖRDELAR MED TIGGO DOGGYHUT CYKELTRAILER:

 • Prisvärd. Mycket vagn för pengarna vilket utan tvekan ger ett extra plus i vår bok.
 • Hopfällbar. Tack vare att vagnen är hopfällbar blir det mycket enklare att förvara denna cykelkärra när den inte används.
 • Bra med ventilation. Tack vare nättäckta fönster åt alla fyra håll har din hund väldigt god sikt samtidigt som den får gott om luft. Är det extra varmt går det även att öppna upp takluckan.
 • Rymlig. Vagnen är väldigt stor invändigt och rymmer även två mindre hundar. Den är dessutom högst i takhöjd bland alla konkurrenter på listan.

NACKDELAR MED TIGGO DOGGYHUT CYKELTRAILER:

 • Saknar madrass. En mjuk madrass till golvet hade varit önskvärt för mer bekvämlighet till din hund. Det finns dock tillhörande madrass att köpa till.

3. TRIXIE CYKELVAGN FÖR HUND SMALL​ - Finns i flera storlekar

Trixie röd cykelvagn för hundar

Vårt betyg:

4,0
4/5
Specifikationer

Trixies cykelvagn för hundar är en populär hundvagn som finns i tre olika storlekar. Den är enkel att montera fast på cykeln och går även att fälla ihop för lättare förvaring.

Vagnen ger gott med ventilation till din hund tack vare nättäckta fönster runtom, inklusive uppe i taket. Ett plus är att det även finns konverteringskit att köpa till som ger dig möjligheten att omvandla cykelvagnen till en vanlig vagn.

Detta är en välgjord vagn på många sätt och vis, men med något sämre materialval vilket ger den en tredjeplats på vår lista.

HUVUDFUNKTIONER:

 • Ingång både fram och bak. Lucka på fram- och baksida som öppnas med hjälp av dragkedja.
 • Ventilation. Nättäckta fönster åt alla håll inklusive i taket. Takluckan går även att öppna upp helt.
 • Synlig i trafiken. Kärran har reflexer både fram och bak samt reflexdetaljer på sidorna. Det ingår även en vimpel för extra synlighet på vägarna.
 • Integrerat koppel. Koppel på insidan vagnen som säkrar upp din hund under färd.
 • Ficka för förvaring. Ficka med lock på utsidan vagnen ger dig plats för koppel och andra tillbehör.
 • Vadderad botten. En mjuk botten för extra komfort. Botten är avtagbar och tvättbar i maskin.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Trixies cykeltrailer har en ingång på framsidan respektive en på baksidan. Båda öppnas och stängs med hjälp av dragkedja och stängs igen med ett finmaskigt nät.

Även fönstren på sidor samt upptill är försedda med nät för allra bästa ventilation. Fönstret upptill samt upptill går även att täcka över med skydd för regn och vind. Skyddet framtill är genomskinligt så att hunden fortfarande får bra sikt.

Taket går även att öppna upp helt för ännu mer luft eller så att din hund kan sticka upp huvudet under färden.

Hund i cykelvagn

FÖRDELAR MED TRIXIE CYKELVAGN:

 • Mycket god ventilation. Detta är den vagn på listan med mest nättäckta fönster. Här är nämligen även taket försett med nät. Hos konkurrenterna finns endast möjlighet till helt täckt eller helt öppet tak.
 • Ihopfällbar. Enkel och smidig att vika ihop när den inte används.
 • Prisvärd. Många användare är överens om att detta är en väldigt prisvänlig hundvagn för vad man får.
 • Konverteringskit. Vi gillar att det finns möjlighet att köpa till ett set för att ovandla kärran till en vanlig vagn. Detta set kostar dock extra vilket är ett litet minus.

NACKDELAR MED TRIXIE CYKELVAGN:

 • Något sämre materialval. De flesta användare är eniga om att vagnen är välgjord. De menar dock även på att man kan ifrågasätta vissa materialval som gör att exempelvis hjulen slits ut fortare än andra.

SAMMANFATTNING:

En lite billigare cykelkärra för hund som är väldigt användbar och dessutom går att omvandla till en vanlig hundvagn (med hjälp av konverteringskit som köps till extra). 

På grund av lite sämre materialval är kanske detta ingen vagn för den som vill kunna använda sin vagn varje dag. Är du dock ute efter en cykelvagn för lite utflykter då och då är detta absolut ett toppenalternativ.

4. NO LIMIT DOGGY LINER PARIS DE LUXE CYKELVAGN​ - Stabil fjädring

No Limit Doggy Liner Paris de Luxe cykelvagn

Vårt betyg:

4,0
4/5
Specifikationer

Detta är utan tvekan en väldigt välgjord och robust cykelvagn för hundar. Vagnen marknadsförs som att ha väldigt bra fjädring och flera användare bekräftar också att detta stämmer. De vittnar om mjuk och bra dämpning som gör cykelfärden extra bekväm för hunden vilket självklart är ett stort plus i kanten!

För dig som önskar växla cykel emellanåt finns det extra koppling att köpa till för att underlätta bytet av cykel. Denna kärra är enkel att koppla på och av och går även att vika ihop för smidigare förvaring.

Nu till det lite mindre bra. Luckan framtill går att öppna hela vägen ner till golvet vilket känns osäkert om du vill ha luckan öppning under cykelturen.

En annan nackdel är att sidofönstren är täckta av genomskinlig plast. Detta skyddar mot regn, men gör det också väldigt varmt i vagnen när solen steker på.

5. NO LIMIT DOGGY LINER AMSTERDAM​ - Bra för valpar och små hundar

No Limit Doggy Liner 2 - Amsterdam

Vårt betyg:

4,0
4/5
Specifikationer

No limit Doggy Liner Amsterdam är väldigt lik sin kusin på fjärde platsen, men i något mindre format. Denna är därför optimal för både valpar och mindre typer av hundar.

Även denna vagn är stabil och robust i kvaliteten med bra fjädring, den delar dock även samma problem vad gäller ventilation och den för stora öppningen framtill. Det är egentligen ingen brist på ventilation i sig då vagnen har fönsternät på flera håll.

Sidofönstren är dock endast täckta med genomskinlig plast som gör att det kan bli väldigt varmt, speciellt när solen steker på.

Din guide till att hitta bästa cykelkärran till din hund

Så väljer du rätt cykelvagn för din hund

För att välja rätt cykelvagn till din hund är det först och främst viktigt att se till att kärran är tillräckligt stor samt tillåter en total maxlast som är högre än hundens vikt. Det är även viktigt att ta hänsyn till hur in- och utgången är utformad, hur välventilerad och väderbeständig vagnen är samt hur kopplingssystemet ser ut.

Vi ger dig tips på alla viktiga faktorer som du behöver tänka på när du ska köpa en cykelvagn till hunden, hur du bäst skolar in hunden samt vad du bör tänka på under åkturen!

Jack Russel i en cykelvagn

12 viktiga saker att tänka när du ska köpa cykelvagn till hunden

Här är de 12 viktigaste punkterna du bör tänka på när du ska köpa en cykelvagn till din hund:

 1. Maxbelastning: Hur stora hundar klarar cykelvagnen av?
 2. Utrymme: Finns det plats för flera hundar?
 3. Åtkomst: Hur ser ingångarna till cykelvagnen ut?
 4. Luftinsläpp: Har cykelvagnen tillräckligt med ventilation för hunden?
 5. Dämpning: Har cykelvagnen fjädring?
 6. Drift: Vilken typ av hjul har kärran?
 7. Installation: Hur enkelt är det att koppla ihop vagnen till cykeln?
 8. Komfort: Hur bekväm är cykelvagnen för din hund?
 9. Säkerhet: Finns det koppelhållare till hunden?
 10. Synlighet: Har cykelvagnen för hundar reflexer?
 11. Förvaring: Kan cykelvagnen fällas ihop?
 12. Förvaringsfickor: Finns det någon förvaring i cykelvagnen?

1. Hur stora hundar klarar cykelvagnen av?

När du letar efter en cykeltrailer för din hund är det viktigt att se till att den klarar av hundens vikt. Vissa kärror har viktgränser så lågt som 15 kg medan andra kan ta emot hundar upp till hela 50 kg.

Se till att kontrollera viktgränsen innan du köper en vagn för att försäkra dig om att den kan transportera din hund på ett säkert sätt.

2. Finns det plats för flera hundar?

Ja, vissa modeller av cykelvagnar är utformade för att rymma mer än en hund. Detta kan vara idealiskt för personer som har flera hundar eller för dem som ofta transporterar sin lurviga vän till hundparken eller på andra äventyr.

Tänk på att en vagn avsedd för flera hundar kan vara större och tyngre än en vagn avsedd för en enda hund så tänk på släpvagnens storlek och vikt när du gör ditt val.

3. Hur ser ingångarna till cykelvagnen ut?

Kontrollera alltid hur alla ingångar till cykelvagnen ser ut så att hunden kan ta sig in och ut utan problem. Det allra bästa är om baksidan går att öppna upp i stort sett hela vägen ned till golvet för att hunden enkelt ska kunna ta sig in.

Finns det en ingång även på framsidan så får denna dock gärna ha en högre kant nedtill om man vill kunna ha framluckan öppen under färd.

Det är även bra att kontrollera om luckorna stängs med kardborreband eller dragkedja samt om någon av ingångarna har regnskydd. Vi rekommenderar att välja en modell som i alla fall har regnskydd för den främre luckan för att hålla hunden så skyddad som möjligt.

4. Har cykelvagnen tillräckligt med ventilation för hunden?

Ska du använda cykelvagnen under sommaren är det viktigt att kontrollera att det finns tillräckligt med ventilation. Vissa cykelvagnar är utrustade med finmaskigt nät över både fönster och utgångar vilket släpper in gott med luft.

Andra modeller kan dock ha täckta fönster av plast som ger bättre skydd mot regn, men också gör det väldigt varmt i vagnen när solen gassar på. Se därför till att välja den modell som passar bäst för just ert ändamål.

Det kan även vara bra att veta att det finns cykelvagnar för hundar med taklucka. Detta ger både extra luftinsläpp samtidigt som det ger större hundar chansen att titta ut under färden.

Hund i grå cykelvagn

5. Har cykelvagnen fjädring?

Vissa cykelvagnar har fjädring för att underlätta för din hund. Detta kan vara särskilt viktigt om du ska cykla på ojämna vägar eller stigar. Fjädring ökar dock släpvagnens vikt och volym så det är något att tänka på om du letar efter ett lättviktsalternativ.

6. Vilken typ av hjul har cykelkärran?

Cykeltrailers har vanligtvis antingen två, tre eller fyra hjul. Tvåhjuliga modeller är vanligtvis lättare och mer kompakta än tre- eller fyrhjuliga modeller, men de kan vara svårare att dra.

Trehjuliga modeller är en bra kompromiss mellan de två. De fyrhjuliga modellerna ger större stabilitet, men de är vanligtvis det tyngsta och dyraste alternativet.

7. Hur enkelt är det att koppla ihop vagnen till cykeln?

Det är viktigt att välja en vagn för hundar som lätt kan monteras på cykeln. Det finns olika modeller med olika fästsystem. Vissa släpvagnar har ett snabbkopplingssystem, så att släpvagnen snabbt och enkelt kan fästas på cykeln. Andra modeller måste monteras på cykeln vilket kan vara lite krångligare.

8. Hur bekväm är cykelvagnen för din hund?

Kontrollera hur insidan av vagnen ser ut för att garantera att din hund håller sig bekväm under resan. Verkar golvet stabilt? Är golvet vadderat eller ingår någon vadderad madrass?

Om det inte ingår någon madrass rekommenderar vi att köpa till detta så att din hund ligger så bekvämt och dämpat som möjligt under cykelturen.

9. Finns det koppelhållare till hunden?

Hundvagnar med koppelhållare har en fästanordning på insidan av vagnen, antingen med integrerat koppel eller med möjlighet att fästa ett. Detta hindrar att din hund plötsligt hoppar ut under färden och minimerar risken för olyckor.

10. Har cykelvagnen för hundar reflexer?

En viktig säkerhetsfunktion som du bör titta efter är reflexer. Reflexer hjälper till att göra släpvagnen mer synlig för förare vilket kan bidra till att förhindra olyckor. Många modeller levereras också med en vimpel som gör dig extra synlig i trafiken.

11. Kan cykelvagnen fällas ihop?

När du väljer en cykeltrailer för hundar är det viktigt att tänka på hur du ska förvara den. Vi rekommenderar att välja en cykelvagn som kan fällas ihop. På så sätt tar den mycket mindre plats under de månader på året som den inte används.

12. Finns det någon förvaring i cykelvagnen?

Det är viktigt att tänka på vad du behöver förvara i cykelvagnen. Vissa cykelvagnar har förvaringsfickor för koppel, vattenflaskor och leksaker. Andra cykelkärror har mer utrymme för förvaring av t.ex. campingutrustning. Välj en vagn med rätt mängd förvaringsutrymme för dig och din hunds behov.

Närbild på hund i cykelvagn

Steg-för-steg guide för att vänja hunden med cykelvagn

Det kan vara roligt att ta med hunden på en tur i en cykelkärra, men innan du gör det måste du se till att hunden är bekväm med det.

Här är en steg-för-steg-guide om hur du vänjer din hund vid en cykelkärra.

1. Vänj din hund vid vagnen. Ställ vagnen nära den plats där din hund sover eller äter och låt hunden lukta på den och utforska den. Om din hund är tveksam kan du prova godis eller leksaker för att locka in den i vagnen.

2. Börja med korta turer. När din hund väl är bekväm med vagnen kan du ta med den på korta turer runt kvarteret eller i en park. Cykla långsamt till en början och öka gradvis hastigheten när hunden blir mer bekväm.

3. Gör det till en positiv upplevelse. Varje gång du tar med din hund på en tur i vagnen ska du se till att det blir en positiv upplevelse genom att använda godis, beröm och klappar. Detta hjälper din hund att associera vagnen med bra saker.

4. Ha tålamod. Det kan ta lite tid för hunden att vänja sig vid vagnen. Ha bara tålamod och fortsätt med den positiva förstärkningen så kommer du så småningom att få en hund som älskar att åka i cykelvagnen.

Hur cyklar man säkert med en cykelvagn för hundar?

 • Se till att cykelvagnen är säker och att den inte kan tippa över.
 • Håll dig på lugna gator och undvik trafikerade vägar.
 • Ta med vatten och en skål som din hund kan dricka ur.
 • Ta ofta pauser för att kolla till hunden.
 • Var uppmärksam på andra cyklister och fotgängare och ge dem gott om utrymme.
 • De vanliga trafikreglerna gäller när du cyklar med din hund. Det innebär att du alltid ska vara medveten om din omgivning och följa trafikreglerna.
 • Cykla aldrig under alkoholpåverkan med din hund. Detta kan utsätta både dig och din hund för fara.
 • Var noga med att säkra din hund ordentligt med koppel i cykelvagnen. Detta kommer att bidra till att hålla dem säkra och bekväma under cykelturen.
 • Se till att ta pauser ofta, särskilt om det är en lång cykeltur. Då kan din hund sträcka på benen och få lite frisk luft.
 • Städa alltid upp efter din hund, både före och efter cykelturen. Detta bidrar till att hålla alla säkra och friska.
Innehållsförteckning