Hundgrind – De 5 bästa – Bäst i test 2024 (Med köpguide)

En hundgrind fungerar på samma sätt som en barngrind och är till för att begränsa hundens tillgång till vissa delar av hemmet. Hundgrindar finns i många olika storlekar och material och kan dessutom variera från fristående till tryck- eller skruvmonterade modeller.

Men hur ska man då veta vilken hundgrind som är bäst? Vi har granskat och jämfört fem av de populäraste hundgrindarna på marknaden för att du lättare ska hitta den som är bäst för just dig och din hund.

Längst ned på sidan hittar du även vår köpguide med viktiga tips på vad du bör tänka på för att välja rätt hundgrind för dig!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Amazon, Vetzoo, och Zooplus. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut produkterna efter noggrann granskning.

Hundgrindar - Topp 5

Hundgrind (extra hög) - Scandinavian pet design
1. Scandinavian pet design

Vårt betyg:

4,6/5
4.6/5
Bästa hundgrind!
Unipaws fristående hundgrind i trä
2. Unipaws fristående hundgrind​

Vårt betyg:

4,5/5
4.5/5
Bästa trägrind
Bettacare extra hög hundgrind
3. Bettacare extra hög

Vårt betyg:

4,5/5
4.5/5
Bästa tryckmonterade hundgrind
Hundgrind - Dog Barrier Outdoor hundgrind
4. Savic Dog Barrier Outdoor

Vårt betyg:

4,0/5
4/5
Bästa utomhusgrind
Hundgrind - Trixie vit hundgrind med dörr
5. Trixie vit hundgrind med dörr

Vårt betyg:

4,0/5
4/5
Bästa mångsidighet

1. Scandinavian Pet design - Bästa hundgrind!

Hundgrind (extra hög) - Scandinavian pet design

Vårt betyg:

4,6/5
4.6/5
Specifikationer

Har du en flyktkonstnär till hund som lyckas rymma oavsett vilka hinder du sätter upp? Då är denna hundgrind från Scandinavian Pet Design lösningen på dina problem. Detta är nämligen utan tvekan den mest rymningssäkra hundgrinden vi kunde hitta!

Grinden är gjord av metall och skruvas fast i väggen vilket gör den väldigt stabil och stadig. Dessutom är den hela 105 centimeter hög vilket hindrar hunden från att rymma genom att hoppa över den.

Det råder därför ingen tvekan om att detta är vår självklara favorit på listan!

HUVUDFUNKTIONER:

 • Öppnas åt båda håll. Grinden kan öppnas både inåt och utåt för att underlätta passage.
 • Skruvas fast. Fästen skruvas fast i väggen för extra stabilitet.
 • Extra hög. Grindens höjd på hela 105 centimeter gör det väldigt svårt för hunden att ta sig över den.
 • Justerbar bredd. Bredden kan varieras mellan 63-107 centimeter för att passa olika typer av öppningar och ingångar.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Denna hundgrind passar perfekt för att ha i både dörröppningar och trappor och kan anpassas för att passa olika stora öppningar.

Grinden monteras på önskad plats genom att skruva fast de medföljande fästena i väggen. Skruvarna i fästena skruvas sedan fast i grinden. 

Detta gör att du enkelt kan skruva loss grinden vid behov. Fästena sitter dock kvar i väggen vilket gör att du lika enkelt kan sätta tillbaka grinden på plats igen. 

Grinden kan öppnas åt båda håll för att du så enkelt som möjligt ska kunna ta dig in och ut genom den. 

För att öppna grinden trycker du in knappen och lyfter grinden uppåt för att sedan öppna den åt önskat håll.

hund bakom hundgrind

FÖRDELAR:

Ett vanligt förekommande problem bland hundgrindar är att hundarna till slut luskar ut ett sätt att ta sig förbi dem. Antingen lär de sig att hoppa över den eller så är grinden för klen så att hunden lyckas knuffa bort den. Detta är framförallt vanligt bland fristående samt tryckmonterade grindar.

Tack vare att denna grind är extra hög och monteras i väggen med skruv så undviker man detta problem.

Vi gillar att bredden på grinden kan anpassas efter olika stora öppningar. Minsta bredd är 63 centimeter vilken går att utöka upp till 103 centimeter.

Tack vare de smart uttänkta fästena skruvas inte hela grinden fast i väggen. Grinden skruvas istället fast i fästena vilket gör att du enkelt kan skruva av och lyfta bort grinden när så önskas. Endast fästena sitter då kvar i väggen.

NACKDELAR:

Bland alla omdömen av produkten kan vi se att en del kunder upplever att instruktionerna som medföljer är otydliga och att det därför kan ta en stund att få grinden på plats.

VAD TYCKER KUNDERNA?

Bland hundratals omdömen är merparten oerhört överens om hur stabil denna hundgrind är. De berättar om hur deras hundar ständigt försöker hoppa emot den i hopp om att ta sig ut utan att lyckas.

De gillar också att låsdetaljerna är gjorda i metall istället för plast som hos många av konkurrenterna. Detta känns betydligt mer tåligt och hållbart.

2. Unipaws Fristående hundgrind - Bästa trägrind

Unipaws fristående hundgrind i trä

Vårt betyg:

4,5/5
4.5/5
Specifikationer

Detta är bästa valet för dig som säker en snygg och flexibel hundgrind. Grinden är tillverkad i gråmålat trä vilket ger den en mer hemtrevlig känsla som smälter in väl i hemmet.

Då den är fristående är den dessutom väldigt flexibel. Du kan enkelt byta plats på den och du kan även forma den olika beroende på behov.

Ett stort plus är att den är enkel att vika ihop och därmed smidig att förvara!

HUVUDFUNKTIONER:

 • Flexibel form. Fyra paneler med gångjärn emellan låter dig forma grinden i olika formationer beroende på behov.
 • Hopvikbar. Tack vare gångjärnen viks grinden snabbt och enkelt ihop vilket gör att den tar lite plats att förvara.
 • Flyttbar. Då grinden inte är monterad i väggen kan du enkelt flytta runt på grinden mellan olika rum.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Unipaws fristående hundgrind är väldigt enkel att använda. Den levereras färdigmonterad vilket innebär att du kan ha den uppe och fungerande på bara några sekunder.

Denna variant består av fyra stycken lika stora paneler som sitter ihop med gångjärn. Gångjärnen låter dig forma grinden i formationer av antingen ett U eller W. Detta gör att den passar bra att placera både framför en trappa eller en dörröppning.

Grinden har gummitassar undertill för att hindra repor i golvet. Den kommer även med två fötter för extra stabilitet.

unipaws fristående hundgrind framför trappa

FÖRDELAR:

Detta är helt klart en av de snyggaste hundgrindarna på marknaden. Den ger ett mycket mer varmt och ombonat intryck än de sterila metallgrindarna. Två tummar upp för både färg och material!

Att grinden är fristående ger dig oändliga möjligheter till placering av den.  Dragspelsdesignen ger dig dessutom möjlighet att forma grinden på olika sätt vilket gör att du kan anpassa grinden efter olika former och storlekar på dörröppningar och trappor.

Vi ger en extra tumme för att den finns att köpa i olika längd och höjd. Den finns även i en lägre variant samt en kortare variant i samma höjd.

NACKDELAR:

Då grinden inte är förankrad i något blir den tyvärr inte inte lika stadig som andra grindar som på ett eller annat sätt sitter fast i väggen. Vissa hundar kan då lyckas ta sig ut genom att knuffa undan grinden.

VAD TYCKER KUNDERNA?

Grinden har tusentals omdömen och väldigt många är förvånade över hur robust och kvalitativ grinden ser ut. De är mycket positiva över att den smälter in så väl i inredningen och att den är enkel att byta plats på beroende på var i hemmet de befinner sig.

De uppskattar också att grinden är så hög så att de slipper oroa sig för att hunden ska kunna ta sig över den.

3. Bettacare extra hög - Bästa tryckmonterade hundgrind

Bettacare extra hög hundgrind

Vårt betyg:

4,5/5
4.5/5
Specifikationer

Letar du efter en stabil grind utan att behöva göra hål i väggen? Då kan detta vara grinden för dig! Den monteras genom tryckmontering vilket innebär att grinden sitter uppe utan att man behöver skruva fast den i väggen.

Detta spar på väggen, men gör det även enkelt att byta plats på grinden vid behov. Ett stort plus är att den är väldigt stabil och stadig trots att den inte är direkt förankrad i väggen.

Dessutom är denna tryckmonterade hundgrind från Bettacare hela 104 centimeter hög vilket gör det extra svårt för hunden att hoppa över den.

HUVUDFUNKTIONER:

 • Tryckmontering. Montering görs genom att man skapar ett tryck mellan grind och vägg.
 • Extra säkerhet. Grinden är extra hög för att göra grinden så rymningssäker som möjligt.
 • Självstängande. Grinden stänger sig själv för att underlätta passagen så mycket som möjligt.
 • Justerbar bredd. Bredden är anpassad för de flesta dörrkarmar med standardmått och går att justera mellan 75-83 cm.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Bettacares hundgrind går snabbt och enkelt att montera helt utan verktyg.

Grinden har fyra bultar, en i vardera hörn. Genom att skruva på dessa skapas ett tryck mellan grinden och väggen vilket gör att grinden sitter uppe stabilt och säkert utan en enda skruv.

Grinden har dubbelt knäpplås för extra barnsäkerhet. Handtaget behöver alltså låsas upp från två håll. Detta gör man genom att trycka in knappen på undersidan samtidigt som man pressar handtaget nedåt uppifrån vilket enkelt kan görasmed en hand.

Har du mycket i händerna behöver du inte oroa dig, grinden är nämligen självstängande.

BettaCare hundgrind med tryckhandtag

FÖRDELAR:

Detta är den näst högsta grinden på listan med sina 104 centimeter. Detta är en stor fördel eftersom det gör det i stort sett omöjligt för de flesta hundar att ta sig över den.

Monteringen är det som många grämer sig för, oavsett vad det gäller. Här är monteringen helt smärtfri och kräver varken verktyg eller någon särskild händighet.

Majoriteten av kunderna är väldigt imponerade av hur stabil grinden är trots att den endast är tryckmonterad. Stort plus för det!

NACKDELAR:

Handtaget är av plast vilket riskerar att spricka efter frekvent användning. Vi hade hellre sett ett mer robust handtag, exempelvis av metall.

VAD TYCKER KUNDERNA?

Kunderna är framförallt imponerade över stabiliteten på Bettacares hundgrind. Kunder vittnar exempelvis om att grinden står emot stora och starka hundar som både schäfer och dobermann utan problem.

Några få kunder har dock upplevt att plasten på handtaget har spruckit efter ett tags användning.

 

4. Savic Dog Barrier Outdoor - Bästa utomhusgrind

Hundgrind - Dog Barrier Outdoor hundgrind

Vårt betyg:

4,0/5
4/5
Specifikationer

Den bästa grinden för utomhusbruk! Denna hundgrind från Savic är täckt med en beläggning som gör den tålig mot väder och vind. Helt perfekt om du exempelvis vill kunna lämna ytterdörren öppen så att din hund kan få frisk luft.

Denna grind är extra hög, men även extra bred vilket löser problemet för de som annars har svårt att hitta en grind som är tillräcklig i bredd.

Grinden passar självklart även lika bra för inomhusbruk.

HUVUDFUNKTIONER:

 • Hög höjd. Grinden är hela 95 centimeter hög för att förhindra flyktförsök. 
 • Vädertålig beläggning. Ett skyddande lager ser till att grinden håller sig fin oavsett regn och rusk.
 • Justerbar bredd. Reglerbar bredd mellan 84-152 centimeter.
 • Mycket stabil. Monteringen görs med skruv i väggen för extra stabilitet.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Denna hundgrind från Savic monteras genom att skruvas fast i väggen, med hjälp av fyra fästen, för att göra den så stadig som möjligt.

För att öppna grinden trycker du ner en knapp som är integrerad i det ena övre fästet. Samtidigt lyfter du grinden uppåt så att den släpper från fästena på samma sida och öppnar grinden åt önskat håll.

Grinden är 95 centimeter hög och kan justeras i bredd mellan 84-152 centimeter.

FÖRDELAR:

Detta är den enda grinden på listan som faktiskt tål att monteras utomhus. Det är förvånansvärt svårt att hitta en hundgrind för utomhusbruk vilket ger denna ett extra stort plus!

Med en justerbar bredd mellan 84-152 centimeter är detta en av de bredaste grindarna på marknaden. Detta är väldigt tacksamt för de som har lite större öppningar än standardmått.

En stor fördel är att den kan användas både inom- och inomhus. Behöver du en grind både inne och ute och har stora öppna ytor med lite större dörröppningar är detta alltså ett utmärkt alternativ.

NACKDELAR:

Enstaka äldre omdömen påpekar att fästena till grinden är för klena. Detta nämns dock inte i några senare recensioner.

VAD TYCKER KUNDERNA?

Kunderna är överlag väldigt nöjda med sitt inköp. De berättar att grinden håller sig fin trots lång tid utomhus och att den är väldigt stabil.

De är också nöjda över att äntligen ha hittat en grind som är tillräckligt bred.

5. Trixie vit hungrind med dörr - Bästa mångsidighet

Hundgrind - Trixie vit hundgrind med dörr

Vårt betyg:

4,0/5
4/5
Specifikationer

Detta är den mest mångsidiga grinden på listan. Letar du efter en fristående grind som du kan flytta runt på samt göra om till hundhage så är Trixies hundgrind med dörr definitivt rätt val för dig.

En stor fördel är att du kan koppla ihop flera grindar för att göra den längre. Då kan du exempelvis forma den som en hage eller täcka för extra breda öppningar. Detta är alltså en väldigt funktionell och mångsidig hundgrind.

En annan fördel är att den är tillverkad i vitlackerad MDF. Detta gör att den ser ut som en del av hemmet istället för att skära mot inredningen som så många andra hundgrindar gör.

HUVUDFUNKTIONER:

 • Fristående. Grinden är flyttbar och behöver inte monteras i vägg.
 • Justerbar bredd. Anpassa bredden efter ingångar mellan 60-160 centimeter i bredd.
 • Mångsidig. Koppla samman med en till grind för att bilda ännu fler formationer.
 • Gångjärnsdörr. En gångjärnsdörr låter dig passera smidigt och enkelt.
 • Hopvikbar. Vik ihop grinden när den inte används för smidig förvaring.

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Trixies hundgrind med dörr är en fristående modell som är enkel att använda. Den består av fyra paneler varav en av panelerna består av en dörr. Panelerna sitter ihop med gångjärn vilket låter dig forma grinden i olika formationer.

Det ingår även två fötter som du kan fästa undertill för mer stabilitet. Fötterna är extra effektiva när du vill ha grinden helt utsträckt.

Grinden passar utmärkt att placera framför en trappa eller en öppen ingång. Eftersom grinden inte är fixerad i någonting kan du enkelt flytta på grinden till ett nytt rum eller ny plats vid behov. 

Grinden har fästen i ytterkanterna som gör det möjligt att koppla samman den med ytterligare grindar.

När du inte behöver grinden är den enkel att vika ihop och stoppa undan tills du behöver den igen.

trixie hundgrind vid ingång

FÖRDELAR:

Denna vita grind är enligt oss en av de snyggaste hundgrindarna på marknaden. Den är deokrativ och blir en del av inredningen istället för att förstöra hela estetiken i hemmet.

Beroende på hur du formar grinden kan du justera bredden på den från 60 centimeter upp till 160 centimeter. Detta gör den väldigt flexibel vilket gör den väldigt användbar.

Många liknande panelgrindar saknar dörr vilket kan göra det bökigt när du behöver passera. Här består en av panelerna istället av en dörr med gångjärn som låter dig öppna den i båda riktningar. Mycket tacksamt!

Detta är en fantastiskt bra lösning som vi inte stött på någon annanstans. Tack vare anslutningsbultar på ytterkanterna går det att förlänga grinden vid köp av ytterligare exemplar.

Detta ger dig en längre grind, men det ger dig också möjligheten till fler formationer. Du kan till och med forma den som en hundhage vilket är väldigt användbart om du har en valp hemma.

NACKDELAR:

Ett något återkommande klagomål bland kunderna är att låset kan upplevas något opålitligt. De menar att man måste vara väldigt noggrann när man låser för att vara säker på att grinden inte åker upp vilket kan vara lätt att glömma bort.

VAD TYCKER KUNDERNA?

Väldigt många kunder är nöjda med grinden och tycker att den fungerar väldigt bra, speciellt för valpar och något mindre hundar. Större hundar kan dock ha lättare att flytta på grinden då den är fristående och inte förankrad i något.

Det som lyfts fram är framför allt hur snygg grinden är och att den smälter in så bra med övriga möbleringen. Dörren är också väldigt uppskattad eftersom du då slipper knuffa undan hela grinden som hos många andra liknande alternativ!

Din guide till att hitta bästa hundgrinden till din hund

Så väljer du rätt
hundgrind

Det finns många olika typer av hundgrindar på marknaden så hur vet du vilken som är rätt för ditt hem? Här är de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer en hundgrind:

 • Storleken på din hund: Se till att den grind du väljer är tillräckligt hög och robust för din hund. Hunden ska varken kunna hoppa över eller knuffa undan grinden.
 • Montering: Tänk på att välja en monteringsmetod som passar ditt hem. De flesta grindar monteras i väggen genom tryck eller med skruv. Det finns även många fristående modeller som inte behöver fixeras i väggen.
 • Bredd: Var noga med att kontrollera så att bredden på grinden passar ihop med den öppning du har tänkt att placera den vid.
 • Placering: Ska grinden placeras inomhus eller utomhus? Det finns särskilda hundgrindar som är anpassade för inomhus- respektive utomhusbruk.
 • Materialet: Hundgrindar tillverkas av olika material varav metall och trä är de vanligaste. Fundera över vilket material som är bäst för ditt hem och din hund.
 • Stilen: Det finns många olika stilar av hundgrindar, från traditionella till moderna. Välj en stil som passar ditt hem och din personliga estetik.
Hundvalp vid hundgrind

Hur hög hundgrind ska jag välja?

Ju större hund du har desto högre grind behöver du. Hundgrindar varierar oftast mellan 60-110 centimeter i höjd där de lägsta är anpassade för de allra minsta hundarna och de högsta för de allra största.

Vissa mindre hundar kan dock vara riktiga rymningsexperter så vi rekommenderar att hellre köpa en lite ”för hög” grind för att vara på säkra sidan.

Vilka olika sätt finns det att montera en hundgrind på?

Att installera en hundgrind är oftast relativt enkelt, men det finns olika typer av monteringssätt som passar för olika behov.

Tryckmontering: Snabb och enkel installering utan borrhåll. Monteringen sker istället med hjälp av fästen som skapar ett tryck mellan vägg och grind.

Skruvmontering: Detta monteringssätt tar oftast lite längre tid, men brukar också ge ett stadigare resultat. Montering sker genom att grinden fixeras i väggen med skruv.

Fristående grindar: Denna typ av grindar kräver ingen montering utan placeras stående på golvet vid olika typer av öppningar. Eftersom de är fristående är de enkla att flytta omkring och många modeller går att forma i olika formationer. Många varianter går även att vika ihop vilket gör de smidiga att förvara när de inte används.

Hur bred ska en hundgrind vara?

Generellt brukar en anpassningsbar bredd mellan 70-90 centimeter passa de allra flesta dörrar. Även om de allra flesta hundgrindar är justerbara i bredd är det dock viktigt att alltid kontrollera att måtten stämmer överens med din dörr då dörröppningar kan skilja sig en hel del i bredd.

Vilka olika sorters hundgrindar finns det?

Det finns några olika typer av grindar som du kan använda för att hålla din hund inomhus eller utomhus. Det finns också inomhusgrindar och utomhusgrindar som kan användas för att blockera vissa områden i ditt hem eller på din gård. Varje typ av grind har varje produkt har sina egna för- och nackdelar, så se till att du väljer den som passar bäst för dina behov.

Hund som tittar ut över hundgrind

Inomhusgrind för hundar

Fördelar med en inomhusgrind:

1. Kan blockera vissa områden i hemmet, t ex köket eller hallen, för att förhindra att ditt husdjur kommer in på ställen där det inte ska vara.

2. Kan hålla ditt husdjur inom ett rum eller område vilket gör det lättare att städa efter det.

3. Kan användas för att skapa ett säkert utrymme för ditt husdjur att leka i, bort från farliga områden som trappor.

Nackdelar med en inomhusgrind:

1. Vissa grindar kan vara krångliga att installera. Arbetet kommer dock att vara värt det när den väl sitter på plats.

2. En inomhusgrind kan vara relativt dyr beroende på vilken typ du väljer.

Utomhusgrind för hundar

Fördelar med en utomhusgrind:

1. En utomhusgrind kan användas för att avskärma vissa områden på gården, t ex poolen eller trädgården, för att hindra ditt husdjur från att komma in på ställen där den inte ska vara.

2. En grind för utomhusbruk kan också användas för att skapa ett säkert utrymme för ditt husdjur att leka i, bort från trafik och andra faror.

3. Utomhusgrindar är vanligtvis mer hållbara än inomhusgrindar och tål hårda väderförhållanden.

Nackdelar med en utomhusgrind:

1. Det kan vara svårt att installera en utomhusgrind beroende på vilken typ av vägg den ska monteras i.

2. En utomhusgrind kan vara dyr beroende på vilken modell du väljer.

Hundar vid grind utomhus

Tips för att använda en hundgrind

 • Introducera din hund långsamt till grinden. Låt den sniffa och utforska den innan du försöker använda den.
 • Börja med att ha stängt hundgrinden korta tidsperioder. Lägg till några minuter varje dag tills din hund är bekväm med grinden.
 • Var konsekvent. Om du endast använder grinden vid enstaka tillfällen finns risk för att hunden blir förvirrad.
 • Använd inte grinden som ett straff. Hundar reagerar bättre på positiv förstärkning så erbjud hellre godis eller beröm när de använder grinden på rätt sätt.

Slutsats

När du väljer en hundgrind är viktigt att tänka på dina behov och den specifika situation där du kommer att använda grinden.

Om du behöver en grind för inomhusbruk bör du överväga en grind som passar in i ditt hem både vad gäller utseende och montering. Om du om du letar efter en grind för utomhusbruk bör du först och främst se till att den är hållbar och väderbeständig.

Oavsett vilken typ av grind du väljer så är höjd och bredd oerhört viktigt både för att den ska passa till den tilltänkta öppningen, men också för att hunden inte ska kunna ta sig ut.

Vi hoppas att vårt bäst i test har hjälpt dig att köpa den perfekta hundgrinden för ditt hem och hund!

Innehållsförteckning