Flytväst för hund – De 12 bästa – Bäst i test 2024 (Med köpguide)

En flytväst för hundar är särskilt utformad för att hålla hunden ovanför vattenytan när den simmar eller trillar överbord. Den ska ha en anpassad passform runt hundens hals och bröst samt ge täckning över större delen av ryggen.

Vi har granskat för- och nackdelarna med hela 12 olika hundflytvästar för att hjälpa dig välja den allra bästa för din hund. Vi har även kontrollerat deras egenskaper såsom komfort, funktioner, passform och storlek.

Längst ned på sidan hittar du även vår egen köpguide där vi ger tips på hur du väljer rätt storlek samt vilka funktioner som är bra att ha koll på för att välja rätt hundflytväst!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Amazon, Vetzoo och Zoo.se. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har själva valt ut produkterna efter noggrann undersökning.

Flytväst för hund -
Topp 12

Ruffwear Float coat blå
1. Ruffwear Float Coat

Vårt betyg:

5/5
4.8/5
Bästa hundflytväst!
Hundflytväst kurgo
2. Kurgo Surf N Turf

Vårt betyg:

4,6/5
4.6/5
Mångsidig flytväst för hund
Gul hundflytväst från Hurtta
3. Hurtta Life Savior

Vårt betyg:

4,5/5
4.5/5
Slittålig hundflytväst
Flytväst för hund - Outward Hound Granby Splash
4. Granby Splash Outward Hound

Vårt betyg:

4,0/5
4/5
Bästa billiga hundflytväst
Flytväst för hund - Trixie hundflytväst gul
5. Trixie hundflytväst Gul

Vårt betyg:

4,0/5
4/5
Billigast flytväst för hund
Flytväst för hund - Ezydog
6. Ezydog hundflytväst

Vårt betyg:

4,0/5
4/5
Kundfavorit
Flytväst för hund - Baltic Zorro
7. Baltic Zorro flytväst för hund

Vårt betyg:

4,0/5
4/5
Bra för små hundar
Flytväst för hund - Thinkpet hundflytväst
8. Thinkpet hundflytväst

Vårt betyg:

3,9/5
3.9/5
Extra synlig
Flytväst för hund - Julius-K9
9. Julius-K9 Flytväst för hund

Vårt betyg:

3,5/5
3.5/5
Multifunktionell väst
Flytväst för hund - Baltic Special
10. Baltic Special hundflytväst

Vårt betyg:

3,4/5
3.4/5
Flexibel användning
Flytväst för hund - Baltic Mascot
11. Baltic Mascot - Flytväst för hund

Vårt betyg:

3,4/5
3.4/5
Flytväst för hund - Baltic Pluto
12. Baltic Pluto - Flytväst för hund

Vårt betyg:

3,0/5
3.4/5

1. Ruffwear Float Coat - Bästa hundflytväst!

Ruffwear Float coat blå

Vårt betyg:

5/5
4.8/5
Specifikationer

Ruffwear Float Coat är en otroligt välgjord flytväst för hundar som är perfekt för att hålla ditt husdjur säkert under båtutflykter såväl som andra vattenäventyr eller varför inte bara för att ge din hund extra säkerhet och självförtroende under simturen?

Denna hundflytväst från Ruffwear är i våra ögon en solklar vinnare i alla aspekter. Man märker att designen är väl genomtänkt och att man prioriterat alla viktiga faktorer vad gäller säkerhet, design och komfort. Detta är verkligen en flytväst som osar kvalitet på alla nivåer så är du ute efter det allra bästa för din hund är Ruffwear Float coat vårt solklara val!

Blå hundflytväst Ruffwear hund

HUVUDFUNKTIONER:

 • Handtag på ovansidan ryggen för att kunna hjälpa din hund upp ur vattnet.
 • Starka kulörer samt reflexer på sidorna för extra synlighet i mörker.
 • Justerbara spännen runt mage och hals. Två uppknäppbara snäppspännen runt magen samt ett reglerbart spänne runt den teleskopsformade halsen. 
 • Dubbla lager av flytskumskuddar som är noggrannt utplacerade för bästa rörlighet och flytförmåga
 • Fäste för koppel samt fäste för lampa. Ger möjligheten att sätta fast både koppel och lampa på ovansidan flytvästen.

STORLEKAR:

Denna flytväst finns i hela sex olika storlekar, från XXS-XL. Detta innebär att Ruffwears Float Coat kan bäras av både små och stora hundar.

För att välja rätt storlek till din hund behöver du mäta runt hals och bröst på hunden samt längden på hundens rygg.

Här nedan hittar du de mått som gäller för alla sex olika storlekar. Verkar hunden ligga mittemellan två olika storlekar rekommenderar Ruffwear att man väljer den mindre av dem.

De viktigaste måtten är omfången kring bröst och mage. Det gör ingenting om rygglängden är lite kort.

STORLEK BRÖSTOMFÅNG LÄNGD HALSOMKRETS
XXS 33-43 cm 18,5 cm 27-32,5 cm
XS 43-56 cm 26 cm 31-41 cm
S 56-69 cm 30 cm 38-50 cm
M 69-81 cm 38 cm 45-59 cm
L 81-91 cm 41,5 cm 53-68 cm
XL 91-107 cm 49 cm 58-75 cm

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Flytvästen har en teleskopsformad hals vilket innebär att halsen inte går att öppna upp. Däremot har den ett reglerbart spänne runt halsen som går att spänna åt för extra bra passform. Den teleskopsformade halsen ger också mer stabilitet och stöd.

För att klä på flytvästen på din hund börjar du därför med att du trä västen över huvudet på hunden och justera sedan spännet runt halsen om nödvändigt. Knäpp sedan ihop västen med de två justerbara remmarna med snäppspännen under magen.

Remmarna runt magen är placerade på utsidan av flytvästen och inte direkt mot kroppen. Detta ger både ökad komfort och stabilitet vid lyft.

När du har spänt åt remmarna ordentligt kan du rulla upp den återstående längden på remmen och fästa ihop den med hjälp av kardborreband. Detta säkrar upp remmarna och hindrar dem för att komma i vägen för din hund när den simmar.

Ruffwear Float Coat är tvättbar i kallt skontvättsprogram i tvättmaskin.

FÖRDELAR MED RUFFWEAR FLOAT COAT:

Väldigt bra flytförmåga. Många användare hyllar Ruffwears flytförmåga då den ger hunden ökat förtroende och låter den leka länge och fritt i vattnet utan problem. Många av användarna vittnar också om att den ger mycket bättre flytförmåga än andra varianter på marknaden.

Välplacerat flytskum för en naturlig simposition. Flytkuddarna är noggrannt uttänkta för att ge hunden en så bekväm simposition som möjligt vilket ger möjlighet till långa och roliga sessioner i vattnet. Västen är dessutom designad med flexibelt flytskum som ger flytvästen en följsam passform när din hund rör sig.

Smidig passform. Passformen är följsam och noga uttänkt för att din hund ska kunna röra sig obehindrat i sin flytväst. Detta ger ökad bekvämlighet vilket är otroligt viktigt för att din hund ska vilja ta på sig flytvästen. 

Gedigen och stabil kvalitet. Ruffwears Float Coat är otroligt välgjord på alla sätt och vis. Flytvästen är tillverkad i ett stabilt och vattentåligt material som håller sig kompakt och stabilt trots långa stunder i vattnet. Handtaget på ovansidan ryggen känns dessutom väldigt stadigt och säkert.

Fäste för lampa på ovansidan ryggen. Detta är den enda flytvästen som vi har hittat som ger möjligheten att sätta fast en lampa för extra synlighet i mörkret. Ett stort plus!

NACKDELAR MED RUFFWEAR FLOAT COAT:

D-ringen för kopplet är placerad under handtaget. Detta är en väldigt liten detalj och är ingenting som drar ner betyget särskilt, men det kan dock vara bra att vara medveten om det innan köp.

Eftersom fästet för kopplet är placerat under handtaget betyder det att handtaget hamnar lite i vägen när du styr kopplet åt ena hållet. Detta försämrar inte upplevelsen nämnvärt, men kan upplevas något irriterande.

SAMMANFATTNING:

Med sin flytkraft, smidiga passform och goda kvalitet kommer Ruffwears Float Coat att hålla din hund bekväm och säker när den simmar och leker. Även om den kan vara något dyrare än andra flytvästar på marknaden tycker vi att den definitivt är värd investeringen. Säkerheten är trots allt det viktigaste och tack vara den goda kvaliteten kommer den med rätt skötsel att hålla i många år.

2. Kurgo Surf N Turf - Mångsidig flytväst för hund

Hundflytväst kurgo

Vårt betyg:

4,6/5
4.6/5
Specifikationer

Surf N Turf hundflytväst har en väl genomtänkt design med tre välplacerade spännen som gör att man kan justera storleken på olika ställen av flytvästen. Den finns i fem olika storlekar med ett omfång som täcker både stora och små hundraser vilket är ett annat stort plus.

Den har alla nödvändigheter man kan önska hos en hundflytväst inklusive en bra lösning som låter dig omvandla flytvästen till en vanlig väst. Dessutom har flytvästen två handtag i olika riktningar som gör det extra lätt att ta tag i din hund om den skull trilla överbord!

HUVUDFUNKTIONER:

 • Två handtag på ovansidan ryggen. Denna flytväst har inte bara ett utan två handtag! Handtagen är placerade i två olika riktningar.
 • Starka färger samt reflexer på sidorna för extra synlighet.
 • Justerbara spännen runt mage och hals. Tre uppknäppbara snäppspännen – två under magen och ett runt halsen.
 • Fäste för koppel. Flytvästen har två D-ringar varav en även fungerar som kapsylöppnare.
 • 2-i-1. Flytkuddarna är avtagbara vilket gör att flytvästen även går att använda som skaljacka.

STORLEKAR:

Surf N Turf finns i fem olika storlekar i intervallet XS-XL. För att hitta rätt storlek till just din hund behöver du mäta halsomkrets, bröstomfång samt rygglängd. Kontrollera också så att vikten för din hund stämmer överens med den som anges för aktuell storlek i tabellen nedan.

STORLEK HALSOMKRETS BRÖSTOMFÅNG RYGGLÄNGD HUNDENS VIKT
XS 23-33 cm 35-50 cm 23,5 cm 5-10 kg
S 30-58 cm 46-63 cm 31 cm 10-20 kg
M 46-69 cm 61-81 cm 43,25 cm 20-25 kg
L 61-79 cm 76-94 cm 47 cm 25-35 kg
XL 71-91 cm 89-114 cm 52 cm 35-50 kg

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Flytvästen har tre uppknäppbara snäppspännen. Genom att knäppa upp alla dessa slipper du att trä västen över huvudet.

Istället placerar du enkelt västen ovanpå hunden och knäpper sedan spännena runt hals och mage. 

Justera sedan spännena till önskad passform – smidigt och enkelt! Västen går hela vägen runt magen och remmarna är alltså placerade utanpå denna för extra bekvämlighet och stabilitet vid lyft.

Kurgos hundflytväst går att handtvätta eller maskintvätta i kallt vatten.

FÖRDELAR MED KURGO SURF N TURF HUNDFLYTVÄST:

 • Livstidsgaranti. Kurgo ger dig livslång garanti för sin hundflytväst förutsatt att den är köpt hos auktoriserad återförsäljare. Stort plus i kanten!
 • Enkel att ta på och av. Att västen är fullt uppknäppbar gör det smidigt och smärtfritt att ta på flytvästen. Dessutom kan du själv välja om du först vill knäppa halsen om det är enklare för din hund att trä västen över halsen.
 • Ger ökat självförtroende. Flertalet användare är eniga om att Kurgo hundflytväst har gett sina hundar ökat självförtroende i vattnet. 
 • Flera användningsområden. Flytskummet är borttagbart vilket gör att du kan använda västen även som skaljacka eller vanlig reflexväst. Detta är helt klart vår favoritegenskap hos denna flytväst!

NACKDELAR MED KURGO SURF N TURF HUNDFLYTVÄST:

 • Kan upplevas liten kring magen. Några användare vittnar om att remmarna runt magen sitter rakt mot kroppen då magplattan inte räcker hela vägen runt.
 • Något ostadigt handtag. Flera användare tycker att handtaget känns lite ostabilt vid lyft av hunden.

SAMMANFATTNING:

Letar du efter en mångsidig väst som både kan användas för att hålla din hund säker i vattnet som att skydda från väder och vind så är detta ett självklart val!

3. Hurrta Life Saviour - Slittålig hundflytväst

Gul hundflytväst från Hurtta

Vårt betyg:

4,5/5
4.5/5
Specifikationer

Denna välgjorda hundflytväst kommer från finska Hurtta som är experter på utomhusprodukter för hundar sedan 20 år tillbaka. Kunskapen syns igenom i deras Life Savior som är robust och tålig i kvaliteten.

Den har alla nödvändiga funktioner man önskar och har dessutom en fantastisk flytförmåga. Den garanterar nämligen samma säkerhetsstandard som för flytvästar för oss människor – flytförmågan håller sig lika bra i minst 24 timmar från att den fick kontakt med vatten.

Hurtta Hundflytväst Gul

HUVUDFUNKTIONER:

 • Stort handtag. Långt och lättillgängligt handtag på ovansidan ryggen.
 • Synlig i mörkret. En knalligt gul färg i kombination med stora reflexdetaljer gör västen lättare att se i dåligt ljus.
 • Justerbara spännen runt hals och mage. Ett uppknäppbart spänne runt halsen samt två runt magen.
 • Fäste för koppel. En rund ring runt handtaget ger möjlighet att sätta fast koppel i flytvästen.

STORLEKAR:

Välj bland fem olika storlekar. Storlekarna är uppdelade i viktintervaller, men du behöver även mäta kring hals och bröst för att vara säker på att att flytvästen passar just din hund. Se gärna måttabellen nedan:

STORLEK HALSOMFÅNG BRÖSTOMFÅNG
0-5 kg 23-31 kg 31-39 kg
5-10 kg 33-43 kg 49-61 kg
10-20 kg 41-49 kg 63-76 kg
20-40 kg 47-58 kg 80-103 kg
40-80 kg 57-76 kg 93-113 kg

ANVÄNDARVÄNLIGHET:

Hurtta Life Savior tas enkelt på och av med hjälp av tre knäppspännen.

Om man vill trä flytvästen över huvudet kan man börja med att knäppa spännet runt halsen och sedan föra halsöppningen över hundens huvud. 

Är detta bökigt kan man helt enkelt börja med flytvästen helt uppknäppt. Lägg västen över hunden och knäpp sedan alla tre spännen och spänn åt remmarna till rätt passform. Börja med spännet runt halsen.

Magdelen har även kardborre fästen. Fäst först ihop kardborren och spänn sedan fast spännena runt om.

Önskar du tvätta flytvästen görs detta helst för hand.

PRISBILD:

Priset varierar beroende på storlek där minsta storlek kostar 599 kronor och största storlek kostar 899 kronor.

FÖRDELAR MED HURTTA LIFE SAVIOR HUNDFLYTVÄST:

 • Fantastisk flytförmåga. Hurtta utlovar samma flytstandard som för flytvästar för människor vilket innebär att den inte får försämras inom 24 timmar. 

 

 • Slittåligt material. Materialet är testat för att vara mycket slitstarkt vilket gör att du inte behöver vara orolig för att västen ska gå sönder under din hunds vilda äventyr.

 

 • Stabilt handtag. Även handtaget har testats ordentligt för att kännas säkert vid lyft. Flera användare bekräftar också att handtaget är både lättillgängligt och rejält.

 

 • Lätt vikt. Flytvästen är väldigt lättviktig vilket gör den bekväm att bära både i vatten och på land.

NACKDELAR MED HURTTA LIFE SAVIOR HUNDFLYTVÄST:

 • Ostabilt fäste för koppel. Ringen som är till för att sätta fast kopplet i sitter löst runt handtaget. Detta innebär att ringen (och kopplet) kommer att glida fram och tillbaka längs handtaget vilket ger dålig stabilitet i kopplet.

SAMMANFATTNING:

En högkvalitativ flytväst för hundar med mycket god flytförmåga. Med ett företag som Hurtta med så lång erfarenhet i hundbranschen kan du vara säker på att få en mycket välgjord och funktionell produkt!

4. Granby Splash Outward Hound - Bästa billiga hundflytväst

Flytväst för hund - Outward Hound Granby Splash

Vårt betyg:

4,0/5
4/5
Specifikationer

Om du letar efter en billig, men säker flytväst till hunden är Outward Hound Granby Splash ett riktigt bra val. En kul detalj som vi inte har sett på många andra hundflytvästar är dessutomatt den har en liten flytkudde under hakan för att hjälpa till att hålla huvudet ovanför vattenytan. Detta gör denna flytväst extra väl anpassad till hundar som kanske inte är så skickliga simmare.

GranbySplash hundflytväst har också reflekterande detaljer som gör att din hund syns tydligt i mörker samt dubbla handtag som gör det enkelt att bära upp din hund ur vattnet på land. Oavsett om du är på stranden eller ute på en båt kommer denna flytväst att hjälpa dig att hålla din hund säker medan de njuter av en dag av kul i solen.

Var dock uppmärksam på att flera användare påpekar att flyvästen är liten i storlek. Ligger din hund mittemellan storlekar rekommenderar vi därför att välja storleken större.

5. Trixie hundflytväst gul - Bästa billiga hundflytväst

Flytväst för hund - Trixie hundflytväst gul

Vårt betyg:

4,0/5
4/5
Specifikationer

Denna gula flytväst från Trixie är väldigt prisvärd för den stabila kvaliteten som erbjuds. Västen har tre justerbara remmar med klickspännen, ett runt halsen och två runt magen, vilket gör den extra smidig att klä på och av.

Precis som alla bra flytvästar har Trixie hundflytväst ett handtag på ryggen samt en D-ring där man kan fästa kopplet för att lättare hålla koll på sin hund i vattnet. Den gula signalfärgen och reflexerna ger även extra bra synlighet.

Trixies hundflytväst finns i fem olika storlekar där minsta storleken har en maxvikt för hunden på 12 kg och den största storleken har en maxvikt på 45 kg. Den finns alltså i storlekar för både små och stora hundar.

Trixies hundflytväst har överlag väldigt goda kundrecensioner och får mycket beröm för det låga priset och hur lätthanterlig den är. Flera användare tycker dock dels att flytvästen är stor i storleken och att det är för stor skillnad mellan storlekarna.

6. Ezydog Hundflytväst - Kundfavorit

Flytväst för hund - Ezydog

Vårt betyg:

4,0/5
4/5
Specifikationer

EzyDogs flytväst är en favorit för många hundägare världen över och har tusentals goda omdömen på Amazon. Denna flytväst löser på- och avklädningen galant med hjälp av enkla spännen som dessutom är reglerbara och gör det enkelt att justera passformen efter olika storlekar på hunden.

Genom att först knäppa upp alla spännen kan man enkelt placera flytvästen på hundens rygg och sedan först enkelt spänna fast spännet runt halsen och sedan de två spännbanden runt magen. Supersmidigt!

Flytvästen finns i fem olika storlekar, men passar allra bäst för större hundar. Storlekarna är nämligen större en hos de flesta andra modeller då minsta storleken har ett rekommenderat minsta bröstomfång på 48 centimeter. 

Den största storleken sträcker sig hela vägen upp till 122 centimeter i bröstomfång vilket är störst på listan!

7. Baltic Zorro flytväst för hund - Bra för små hundar

Flytväst för hund - Baltic Zorro

Vårt betyg:

4,0/5
4/5
Specifikationer

När det kommer till våra hundar väljer vi oftast bara det bästa, speciellt när det gäller deras välmående och säkerhet. Baltic har erfarenhet av flytvästar sedan över 40 år tillbaka och man kan därför lita på att man får en hundflytväst som är väl genomtänkt och av bra kvalitet.

Baltic Zorro har extra flytmaterial på magen som skyddar mot skav på magen samtidigt som det ger en ökad säkerhet för din hund generellt. Praktiska dragkedjeingångar längs hela ryggen förenklar på- och avklädning vilket är ett stort plus. För din hunds säkerhet har västen även reflexer och lyfthandtag på ryggen, så att du snabbt kan fånga upp den i vatten om något skulle hända.

Då flytvästen är så smidig i passformen passar den även perfekt att använda för rehabiliteringsträning i vatten. Flera användare tycker dock att den är lite för klen för stora hundar, men har du en mindre hund är Baltic Zorro definitivt ett pålitligt val!

8.Thinkpet hundflytväst - Extra synlig

Flytväst för hund - Thinkpet hundflytväst

Vårt betyg:

3,9/5
3.9/5
Specifikationer

Thinkpets hundflytväst har snygg design med smidig och justerbar passform. Västen stiter tajt mot kroppen, nästan som ett andra skinn, utan att för delen förhindra rörelsefriheten. Dessutom är västen enkel att ta på och av tack vare spännen runt hals och mage.

Flytvästen är väl synlig tack vare sin starka färg (finns tillgänglig i fyra olika färgstarka kulörer) samt väl tilltagna reflexdetaljer. I händelse av nödsituation, eller om din hund bara behöver lite extra hjälp att komma upp ur vattnet, så finns det även ett lättillgängligt och kraftigt handtag placerat mitt på ryggen.

Thinkpets hundflytväst finns tillgänlig sex stycken olika storlekar i intervallet XS-XXL där största storleken täcker ett halsomfång upp till 76 cm samt ett bröstomfång upp till 100 cm vilket flera andra konkurrenter på marknaden inte gör. Detta är ett stort plus!

Flera kunder vittnar dock om att storlekarna är något opålitliga då vissa användare upplever storleken som stor medan andra upplever den som mindre.

9. Julius-k9 flytväst för hund - Multifunktionell väst

Flytväst för hund - Julius-K9

Vårt betyg:

3,5/5
3.5/5
Specifikationer

Letar du efter en mångsidig och funktionell hundväst? I så fall är Julius-K9 multifunktionella 3-i-1 hundväst perfekt för dig! Denna väst kan användas som rehabiliteringsväst, flytväst eller neoprenjacka och levereras med avtagbara flytande skumkuddar.

Används västen i rehabiliteringssyfte kan man variera motståndet genom att variera antalet flytkuddar i västen. Med ett starkt handtag och en koppelring är den här västen också lätt att använda samtidigt som den är slittålig.

Västen är uppknäppbar både runt hals och mage. Ett minus är dock att spännet runt halsen enbart består av kardborre och inget klickspänne. Detta ger en osäkerhet i hur fästet kommer att reagera efter några användningar. Ett klickspänne känns både säkrare och inte lika utsatt för slitage.

Julius-K9s flytväst har även enbart ett spännband runt magen jämfört med många av konkurrenterna som har två. Detta gör att vikten inte fördelas lika bra vid lyft vilket kan orsaka obehag hos hunden. I övrigt är det dock en väldigt välarbetad och användbar väst.

10. Baltic Special hundflytväst - Flexibel användning

Vårt betyg:

3,4/5
3.4/5
Specifikationer

Om du letar efter en säker och användbar väst för hundar är Baltics hundväst special ett bra alternativ. Denna väst fungerar nämligen inte bara som flytväst utan är även perfekt för simträning, rehabilitering och båtturer.

Den har två fickor som kan användas antingen för träningsvikter eller som förvaring samt rejäla justerbara spännremmar för anpassbar passform. Västen är utrustad med reflexer både på sidorna samt på handtaget på ryggen vilket gör västen extra synlig i mörkret.

Västen har även två D-ringar för fäste av koppel och är enkel att ta på och av. Västen kan knäppas upp både runt mage och hals vilket underlättar påklädningen då den del hundar kan tycka att det är lite obekvämt att trä något över huvudet.

Även om denna väst från Baltic är rejälare och mer välgjord än deras billigare alternativ längre ner på listan tycker vi att det är synd att spännremmarna runt magen sitter direkt mot huden. Detta drar ner betyget. Remmarna är dock bredare och mer robusta vilket absolut ger mycket bättre komfort än de smalare varianterna.

11. Baltic Mascot flytväst för hund

Flytväst för hund - Baltic Mascot

Vårt betyg:

3,4/5
3.4/5
Specifikationer

Med så många år i branschen kan man alltid lite på att Baltics flytvästar håller vad de lovar och det gör även denna. Denna gröna hundflytväst med reflexer syns väl i vattnet och har ett rejält handtag på ryggen.

Flytvästen är robust i kvaliteten överlag och har bred och rejäla spännremmar runt hals och mage. De två remmarna runt magen har även en tvärgående bred rem emellan sig vilket ger mer stöd och komfort vid lyft. Det ger också en lite stabilare passform. Dock föredrar vi fortfarande när banden inte sitter direkt runt kroppen. Den tvärgående remmen är dock ett plus i jämförelse med andra enklare flytvästar.

Letar du efter en funktionell flytväst till rimligt pris så är detta ett väldigt bra alternativ. Vi föredrar dock fortfarande några av flytvästarna högre upp på listan för mer frekvent användande.

12. Baltic Pluto flytväst för hund

Flytväst för hund - Baltic Pluto

Vårt betyg:

3,0/5
3/5
Specifikationer

Denna flytväst från Baltic har precis som sina konkurrenter justerbara spännband, handtag och reflexer. Den har även en D-ring för fäste av koppel. Den har alltså alla de viktiga nödvändigheterna som din hund behöver för att vara säker i vattnet.

Ett minus är dock att flytvästen inte går hela vägen runt magen vilket gör att spännremmarna runt kroppen sitter direkt mot huden. Detta ger inte bara minskad komfort utan ger också mindre stöd när man lyfter hunden i handtaget.

Designen är väldigt enkel och är känns kanske inte lika välgjord som konkurrenterna i toppen av listan. Den är däremot väldigt prisvärd och gör det jobb den ska så kommer ni endast använda flytvästen vid enstaka tillfällen är detta ett toppenköp.

Är ni dock regelbundet ute med båten eller om din hund badar och plaskar mycket i vatten kan det vara bra att satsa på en lite tåligare och mer rejäl flytväst.

Din guide till att köpa en hundflytväst

Så väljer du rätt flytväst till din hund

För att bli så nöjd som möjligt med din hundflytväst gäller det att ha koll på hur man väljer rätt storlek för sin hund samt vilka funktioner som är bra att ha utkik efter.

För att välja rätt storlek på hundflytvästen behöver du ta reda på hundens hals- och bröstomfång och se till att de stämmer överens med flytvästens måttabell. Vissa varumärken anger även rekommenderad vikt och rygglängd för de olika storlekarna.

När det kommer till funktioner bör en flytväst för hundar ha minst ett handtag på ovansidan, reflexdetaljer, knäppe vid mage och hals samt D-ring för koppelfäste. Egenskaperna och kvaliteten för dessa funktioner kan dock variera.

Vi guidar dig i hur du väljer rätt storlek och vad du bör tänka på för att välja den rätta modellen för just dig och din hund!

Hur väljer jag rätt storlek på flytvästen till min hund?

Storlekarna för enklare hundflytvästar brukar enbart anges i storlekar per rekommenderad vikt, exempelvis 2-5 kg, 6-8 kg etc. Vi rekommenderar dock att välja en modell med tillhörande måttabell eftersom detta ökar sannolikheten för att passformen blir rätt.

I måttabellen anges rekommenderat hals- och bröstomfång för de olika storlekarna. Ta reda på din hunds mått med hjälp av ett måttband och jämför dem sedan med tabellen. Tänk bara på att inte spänna åt måttbandet för hårt.

För de modeller som även anger rekommenderad rygglängd så mäter du hundens rygg från nackslut till svansrot för att få ut rätt mått.

Att flytvästen har rätt passform är inte bara otroligt viktigt för säkerheten utan också för komforten. För att din hund ska vilja bära västen är det viktigt att den sitter skönt och bekvämt samt att den inte på något sätt förhindrar rörelsefriheten.

Kan hunden röra sig fritt har hunden ingen anledning till att motarbeta västen.

Hund med måttband

Hur ska en flytväst sitta på en hund?

En hundflytväst ska sitta stadigt runt kroppen och får inte glida runt, däremot får den inte sitta åt för hårt så att den begränsar rörelsefriheten eller andningsförmågan.

De allra flesta flytvästar för hundar har justerbara band runt både mage och hals så att du kan anpassa passformen efter just din hund. Faller din hund inom ramen för två olika storlekar rekommenderar vi därför oftast att välja den större eftersom det är lättare att anpassa passformen för den än för den mindre.

Vilka funktioner ska en flytväst för hundar ha?

Innan köp bör du alltid kontrollera hur användarvänlig hundflytvästen här. Här är de viktigaste funktionerna att ha koll på för att välja rätt flytväst till din hund:

 • Knäppningsfunktion: Hur enkel är flytvästen att ta på/av och hur ser knäppfunktionen ut?
 • Mag-och halsremmar: Hur rejäla är remmarna? Är de justerbara och/eller vadderade?
 • Handtag: Har flytvästen ett eller två handtag? Hur stabilt verkar handtaget?
 • Reflexer: Hur mycket reflexer har västen och var sitter dem?
 • Fäste för koppel: Har flytvästen en D-ring? Var sitter den i så fall?
 • Multifunktionell: Har flytvästen fler användningsområden? Är flytkuddarna uttagbara?

Hur knäpper man hundflytvästen?

De allra flesta hundflytvästar har knäppen både runt mage och hals. Det finns dock även modeller som endast är uppknäppbara runt magen vilket innebär att man behöver trä in hundens huvud i västen när den ska på.

Detta gör påklädningen mer dramatisk för vissa hundar och då är en flytväst som är uppknäppbar i halsen ett mycket smidigare alternativ. Se därför till att alltid kontrollera hur påklädningen för västen ser ut innan köp.

Det är även viktigt att kontrollera hur själva knäppningslösningen ser ut. De allra flesta hundflytvästar knäpps ihop med knäppspännen eller en kombination av dessa och kardborreband. Det finns dock även varianter som enbart stängs igen med karborreband vilket inte är lika hållbart i längden.

Hur ser remmarna på hundflytvästen ut?

Remmarna på en hundflytväst kan se ut på många olika sätt. De allra flesta modeller har två remmar runt magen och en vadderad rem runt halsen. Det finns även varianter som enbart har en rem runt magen.

Vi rekommenderar främst hundflytvästar med två remmar eftersom dessa fördelar vikten bättre vid lyft i handtaget än vad en ensam rem gör. Breda remmar ger också bättre stöd än vad smala remmar gör.

Du bör även kontrollera om det finns något skydd mellan magen och remmarna för allra bästa komfort. Vissa remmar är vadderade för att undvika skav vilket är bra, men de flytvästar vi gillar allra bäst är de som går omlott under magen för att ge skydd från remmarna.

Glöm inte heller bort att kontrollera så att remmarna runt både hals och mage är justerbara så att passformen går att anpassa ordentligt efter din hund.

Hur stabilt är handtaget på hundflytvästen?

Alla flytvästar för hundar bör ha ett handtag på ovansidan ryggen så att man snabbt kan greppa tag i hunden om den skulle falla överbord. Handtagen kan dock se lite olika ut och varierar i kvalitet.

De allra flesta flytvästar har ett handtag som löper i riktning längs med ryggen medan andra har två handtag, ett längsgående och ett tvärgående. Detta gör det ännu enklare att få tag i hunden i vattnet.

Förutom att kontrollera hur många handtag som hundflytvästen har bör du även se över kvaliteten av det. Vissa modeller har rejäla, vadderade handtag som både ger bättre komfort och stabilitet medan andra har remhandtag som inte är särskilt bekväma att bära i. Dessutom utsätter de västen för mer tyngd när man lyfter i det.

Hur synlig är flytvästen?

De allra flesta flytvästar för hundar är designade med någon form av reflexdetalj för att göra hunden extra synlig i mörker. Hur mycket reflexdetaljer som västen har kan dock variera kraftigt.

Kommer du din hund använda flytvästen i mörker kan det därför vara bra att välja en modell med extra mycket reflexer. Välj även gärna en flytväst i någon extra synlig färg såsom orange, neongult eller neonrosa.

Har hundflytvästen ett fäste för koppel?

Många flytvästar är utrustade med en D-ring så att du kan fästa ett koppel i den vilket är praktiskt på väg till båten eller om du vill hålla koll på hunden när den simmar i vattnet.

Om du vill ha en flytväst med D-ring bör du kontrollera var den är placerad samt vilket material som den är tillverkad av. Fästet ska vara lättåtkomligt samtidigt som det inte får orsaka skav på andra delar av västen när det används.

Vi rekommenderar även att välja en modell med fäste i metall då plast har en tendens att gå sönder mycket snabbare.

Har hundflytvästen fler användningsområden?

Är du i behov av flera olika västar till din hund kan det vara bra att välja en multifunktionell modell. Vissa hundflytvästar har exempelvis uttagbara flytkuddar som gör att du även kan använda flytvästen som reflexväst eller skaljacka.

Flytvästar med uttagbara flytkuddar fungerar även utmärkt som rehabiliteringsväst då man kan justera motståndet genom att ta ut en eller flera kuddar. Det finns även flytvästar för hundar med fickor för vikter för att öka motståndet vid rehabilitering.

Innehållsförteckning