Foderautomat för katt – Bäst i test 2024 (Med köpguide)

En foderautomat för katter är en automatisk behållare som portionerar ut kattmat även när du inte är hemma! De allra flesta foderautomater låter dig dessutom programmera hur ofta och hur stora portioner den ska dela ut.

Men vilken forderautomat är egentligen bäst? Vi har gjort noggrann research och samlat de 10 bästa foderautomaterna för din katt för att hjälpa dig att fatta rätt beslut. Längst ned på sidan hittar du även vår köpguide med viktiga tips för att välja rätt foderautomat för dig och din katt!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Amazon,Vetzoo och Zoo.se. På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig. Vi har noga valt ut produkterna i vårt bäst i test av foderautomat för katter.

Foderautomat för katter
- Topp 10

Foderautomat Puppy Kitty App 4 L
1. Puppy Kitty 4l (wifi)

Vårt betyg:

4,8/5
4.8/5
Bästa foderautomat!
Welltobe foderautomat för två katter
2. Welltobe foder-automat

Vårt betyg:

4,7/5
4.7/5
Bäst för två katter
Foderautomat för katt - Puppy Kitty 4 liter (Utan wifi)
3. Puppy Kitty 4L

Vårt betyg:

4,6/5
4.5/5
Bästa budgetval
Petlibro automatisk kattmatare 3 liter
4. Petlibro automatisk kattmatare 3l

Vårt betyg:

4,4/5
4.4/5
Kundfavorit!
Petsafe Smartfeed Foderautomat för katt
5. Petsafe Smartfeed

Vårt betyg:

4,4/5
4.4/5
Rymligast
Petsafe simply feeder - Foderautomat för katt
6. Petsafe Simply Feeder

Vårt betyg:

4,3/5
4.3/5
Mycket rymlig
Cat mate foderautomat för våtfoder
7. Cat mate C500

Vårt betyg:

3,2/5
3.2/5
Bäst för våtfoder
Foderautomat för katt - Cat mate C300
8. Cat mate C300

Vårt betyg:

3,0/5
3/5
Bra pris
Foderautomat katt - Cat Mate C200
9. Cat mate C200

Vårt betyg:

2,8/5
2.8/5
Petsafe Automatic 2 meal - Foderautomat för katter
10. Petsafe Automatic 2 meal

Vårt betyg:

2,6/5
2.8/5

1. Puppy Kitty 4L (WIFI) - Bästa foderautomat!

Foderautomat Puppy Kitty App 4 L

Vårt betyg:

4,8/5
4.8/5
Specifikationer

Letar du efter en foderautomat som sköter matningen åt dig? Denna smarta foderautomat från Puppy Kitty tar i stort sett över hela uppgiften och låter dig vara mer flexibel.

Det enda du behöver göra är i stort sett att fylla på den med foder med jämna mellanrum!

Dessutom låter den dig hålla koll på matningen via en app som gör att du kan känna dig trygg när du är på språng.

Puppy Kittys foderautomat är enligt oss en av de mest mångsidiga automaterna på marknaden och dessutom till ett mycket rimligt pris. Den är därför utan tvekan vår överlägsna favorit på listan!

Huvudfunktioner:

 • Flexibel matning på distans via app. Genom att ansluta automaten till wifi kan man schemalägga och kontrollera matningen på distans. Appen låter dig också mata din katt direkt utan schemaläggning.
 • 10 programmerbara måltider. Förinställ mellan 1-10 måltider per dag med ett intervall på cirka 7-84 g per måltid. Varje måltid går att ställas in individuellt vilket innebär att måltiderna kan vara olika stora.
 • Rymlig och genomskinlig matbehållare. Matbehållaren rymmer 4 liter torrfoder och ger dig klar inblick i hur mycket foder som är kvar i automaten.
 • Dubbel strömförsörjning. Drivs med strömadapter eller 3 stycken D-batterier
 • Anti-stoppfunktion. Minskar risken för att fodret skapar stopp i maskinen och förhindrar utmatning av foder.
 • Röstinspelning. Spela in upp till 10 sekundera långa personliga meddelanden till din katt.
Puppy kitty foderautomat - Funktioner

Användarvänlighet:

Designen är enkel och stilren, med bara några få knappar för funktionell enkelhet – en knapp för manuell matning samt en resetknapp och en knapp för röstinspelning. Man kan även låsa knapparna genom att hålla inne matningsknappen några sekunder. Detta hindrar din katt från att mata sig själv under dagen.

Appen är simpel, men lättanvänd och gör det enkelt att schemalägga matningen för din katt. Den för även ett register för de senaste matningarna som låter dig hålla koll på din katts matrutiner.

Matskålen och behållaren är diskbara och avtagbara i flera delar vilket gör det enkelt att hålla foderautomaten ren, även inuti.

Puppy Kitty foderautomat med app - Rengöring

Fördelar med Puppy Kittys foderautomat med WIFI:

 • Otroligt mycket foderautomat för pengarna. Denna foderautomat har i stort sett alla funktioner du kan tänkas behöva (förutom videofunktion) till en bråkdel av priset i jämförelse med exklusiva modeller som exempelvis Petsafe Smart Feed.
 • Fri från buller. Puppy Kittys automatiska foderautomat med wifi är väldigt tystlåten för att inte skrämma din katt. Då skålen är gjord av metall låter det dock lite när maten faller ned i skålen vilket även indikerar att det är dags för mat.
 • Flexibiliteten i att kunna förprogrammera hela 10 måltider. Många andra liknande maskiner låter dig endast programmera mellan 4-6 måltider vilket inte är optimalt om du har en katt som av hälsoskäl behöver äta flera mindre måltider per dag. Denna foderautomat från Puppy Kitty är därför väldigt praktisk för alla katter och behov.

 • Ergonomiskt utformad skål. Skålen är lagom djup och har en 8-gradig lutning vilket ger en snällare och bekvämare position för kattens nacke under tiden katten äter.

Nackdelar med Puppy Kittys  foderautomat med WIFI:

 • Många användare vittnar om lågt ljud på ljudinspelningen. Då man tydligt hör när fodret faller ned i metallskålen så tycker vi dock inte att detta är något större problem. Din katt kommer garanterat höra när det är matdags ändå.

2. Welltobe 4 L - Foderautomat för två katter

Vårt betyg:

4,7
4.7/5
Specifikationer

WellToBes foderautomat är rymlig med en matbehållare som rymmer hela 4 liter torrfoder! Väldigt bekvämt med andra ord eftersom du slipper att fylla på den så ofta.

Det som får denna foderautomat att sticka ut ur mängden är dock att den är designad för att mata två katter (eller mindre hundar).

Automaten är snygg och välgjord med en design anpassad för två olika matskålar, en skål för varje katt. Perfekt för dig med två katter hemma!

Huvudfunktioner:

 • Tvådelad matningsfunktion. Låter fodret fördelas ut i två separata matskålar så att dina två katter kan ätai varsin skål i lugn och ro.
 • Wifi/app: Tack vare den smidiga appen kan du hålla koll dina katters matschema direkt i mobilen även när du är iväg.
 • 6 programmerbara måltider. Låter dig ställa in 1-6 måltider om dagen med ett intervall mellan 8-384 gram per måltid.
 • Rymlig behållare. Rymmer hela 4 liter torrfoder.
 • Dubbel strömförsörjning. Drivs via ström eller 4 stycken D-batterier.
 • IR-detektor. Ser till att maskinen inte täpps igen samt att matskålen inte svämmar över.
 • Röstinspelning. Spela in upp till 10 sekunder långa meddelanden som spelas upp i samband med matning.
Funktioner för welltobe foderautomat för två katter

Användarvänlighet:

Well-To-bes automat är en enkel och snygg i designen. De flesta knapparna sitter på ovansidan av maskinen vilket ger ett stilrent intryck.

LCD-skärmen och knapparna på ovansidan gör att du kan programmera in tid och storlek på måltiderna. Här finns även en knapp för manuell matning samt en knapp för röstinspelning.

På framsidan av automaten finns en varningslampan som lyser blått när matbehållaren behöver fyllas på. Denna slutar sedan lysa när maten är påfylld.

Du kan även se hur mycket mat som finns kvar i det smala fönstret på sidan av maskinen.

Det tvådelade munstycket är avtagbart vilket gör att maskinen kan anpassas till att mata endast en katt. Nederdelen med plats för matskålarna byts då ut till ett ställ för endast en matskål.

Fördelar med WellToBe foderautomat:

 • Katterna slipper trängas och bråka om samma mat. Som tidigare ägare av två katter vet vi att det alltid finns en katt som är lite glupskare än den andra vilket gör att den ena katten får i sig för mycket mat medan den andra får i sig alldeles för lite. Detta problemet blir absolut mindre med denna foderautomat vilket är ett stort plus även om det inte löser problemet helt. Är detta ett väldigt stort problem är kanske en foderautomat med chip en bättre lösning. Detta är dock överlag en väldigt bra foderautomat för dig med två katter som låter katterna äta var för sig i lugn och ro.

 • Styr matningen var du än är. Med hjälp av den smidiga Smart Feeder appen kan du enkelt justera matschemat eller lägga till extra matningar utöver de förinställda måltiderna även när du inte är hemma.

 • Flexibiliteten i att man välja om man vill använda foderautomaten för en eller två katter. Vill man endast använda den för en katt tar man enkelt bort den tvådelade mataren samt byter ut matskålsdelen. Smidigt och enkelt!
 • Stort intervall i storleken på måltider. 1 portion består av 8 gram foder och kan ställa in en måltid till att bestå av mellan 1 till hela 80(!) portioner. Detta är det största intervallet som vi har stött på bland alla konkurrenterna på listan vilket är ett plus.
 • Trygg matning oavsett strömavbrott. Driften säkras via batterier vilket gör att automaten fortsätter med de programmerade måltiderna även om strömmen går. Detta ger en stor trygghet när du ska lämna din katt hemma en längre stund eftersom du inte behöver oroa dig för att den inte ska bli matad.

Nackdelar med WellToBe  foderautomat:

 • Skålarna är något stora i storleken för en katt. Detta är inget större problem, men kan vara bra att veta om. Skålarna är dock väldigt bra utformade då de är ganska grunda vilket gör att de är bekväma att äta ur för en katt.

 

 • Ojämnt fördelad mat är något som flera användare vittnar om vilket drar ner betyget något. Flera tycker också att kvarnen som sköter utmatningen kan börja krångla redan inom ett år. Detta kan dock bero på bland annat hur väl man rengör och sköter om maskinen, men kan vara bra att vara medveten om vid köp.

Sammanfattning:

I det stora hela är detta en väldigt användbar och funktionell foderautomat speciellt om du har två katter. Den är rymlig, flexibel i matningsschemat och har dubbel strömförsörjning. Dessutom har den en tacksam varningslampa som blinkar när det är dags att fylla på med mer foder. Ett riktigt bra val av foderautomat katt med andra ord.

3. Puppy Kitty 4 L - bästa budgetval

Foderautomat för katt - Puppy Kitty 4 liter (Utan wifi)

Vårt betyg:

4,6
4.6/5
Specifikationer

Letar du efter en privärd, men pålitlig foderautomat så är denna automatiska modell från Puppy Kitty helt perfekt för dig! Den delar i stort sett alla funktioner med vinnaren i testet (förutom wifi) och är den absolut billigaste automatiska foderautomaten på listan.

Du kan enkelt programmera in upp till 5 måltider om dagen och dessutom justera storleken för varje enskild måltid efter kattens behov. En annan stor fördel är att behållaren är utrustad med skruvlock vilket gör det omöjligt för katten att bryta sig in samtidigt som det håller maten fräsch extra länge!

Huvudfunktioner:

 • 5 programmerbara måltider. Låter dig förprogrammera 1-5 måltider bestående av mellan cirka 6-240 gram torrfoder per måltid. 1 portion består av 4-8 gram foder och en måltid kan max bestå av 40 portioner.
 • Rymlig och genomskinlig behållare. Matbehållaren rymmer hela 4 liter torrfoder och ger insyn för att du enkelt ska kunna se hur mycket mat som är kvar.
 • Dubbel strömförsörjning. Maskinen kan drivas både av el eller 3 stycken D-batterier.
 • Anti-stoppfunktion. Puppy Kittys roterande utmatare är designad för att motverka att fodret täpper igen maskinen.
 • Röstinspelning. Ger dig möjligheten att spela in 10 sekunders långa meddelanden till din katt.
Puppy Kitty 4 L foderautomat - Funktioner

Användarvänlighet:

Puppy Kittys 4-liters automat har en smidig ochmodern touchpanel-skärm som låter dig sköta programmeringen av matningen enkelt och smidigt med hjälp av några knapptryck.

Touchskärmen går även att låsa så att inga inställningar justeras av misstag. Detta hindrar också katten från att komma åt den manuella matningsknappen.

Matbehållaren, skålhållaren, samt matskålen är alla avtagbara och diskbara. De tål dock inte maskindisk. Tyvärr är det roterande matningshjulet inte avtagbar vilket gör det svårare att rengöra maskinen invändigt.

Fördelar med Puppy Kittys foderautomat:

 • Förvånansvärt billig i jämförelse med sina konkurrenter. Detta är utan tvekan en av de billigaste automatiska foderautomaterna på marknaden. Dessutom håller den vad den lovar.

 • Ger bra variation i val av antal och storlek av måltider. 5 måltider är en rimlig och mer än tillräcklig mängd i de flesta fall. Det går även att programmera storleken på varje enskild måltid. Alla måltider behöver alltså inte vara lika stora vilket är ännu ett stort plus!
 • Maten matas ut tyst utan något högt och störande buller. Det låter visserligen något när fodret slår ner i skålen, men detta är absolut inget som stör. Maskinen i sig arbetar tyst och diskret vilket uppskattas!

Nackdelar med Puppy Kittys foderautomat:

 • Roteringshjulet är tyvärr inte uttagbart. Detta till skillnad från vinnaren i testet från samma varumärke. Detta gör att det blir mycket svårare att få rent maskinen invändigt samtidigt som risken för stopp ökar.

 • Skålen är relativt djup. Detta kan orsaka obehag, särskilt för små katter. För större katter bör detta dock inte vara något problem. Är du tveksam är Puppy Kittys 4-liters automat med WIFI (vinnaren i testet) utrustad med en lägre, lutad skål som är mer ergonomisk.

4. Petlibro automatisk kattmatare 3l - Kundfavorit!

Petlibro automatisk kattmatare 3 liter

Vårt betyg:

4,4
4.4/5
Specifikationer

Med över 5000 nöjda kundbetyg är denna foderautomat från Petlibro definitivt att lita på! Med en möjlighet att programmera upp till 6 måltider om dagen med ett intervall upp till hela 50 portioner åt gången blir matningen otroligt flexibel. Varje måltid kan dessutom programmeras in till olika storlek!

Petlibros foderautomat är utan tvekan den snyggaste på listan med en stilren, trendig design som passar in i alla hem. Touchskärmen är inte bara otroligt snygg utan även lättstyrd med tydliga knappar för varje ändamål. Dessutom är maskinen utrustad med en väldigt effektiv anti-stopp funktion samt inbrottssäkert skruvlock!

5. Petsafe Smartfeed 5,7l - Rymligast foderautomat

Petsafe Smartfeed Foderautomat för katt

Vårt betyg:

4,4
4.4/5
Specifikationer

Petsafe har flera foderautomater på marknaden och detta är en av de absolut populäraste med tusentals goda kundrecensioner! Inte nog med att den låter dig styra alla inställningar direkt i mobilen, den är även väldigt flexibel när det kommer till programmeringen av måltider. Du kan nämligen programmera upp till hela 12 måltider med en variation mellan 29-946 gram!

Vår favoritfunktion hos Petsafe Smartfeed är dock att den har en funktion för långsam matning. Denna funktion matar långsamt ut hela måltiden under 15 minuter – perfekt för katter som har en tendens att äta alldeles för fort!

 

6. Petsafe Simply Feeder 5,6L - Rymlig

Petsafe simply feeder - Foderautomat för katt

Vårt betyg:

4,3
4.3/5
Specifikationer

Petsafe simply feeder är en rymlig foderautomat som låter dig förprogrammera upp till 12 måltider om dagen. En måltid kan serveras i ett intervall mellan ca 30-950g vilket är ett väldigt generöst spann. Var dock uppmärksam på att portionerna är större än hos de flesta andra modeller.

Den funktion som står ut från mängden är Petsafes långsamma matningsfunktion. Denna ger möjligheten till att ställa in en måltid att matas i ett långsamt tempo under 15 minuter. Detta är en fantastiskt praktisk lösning om du har en katt som har en benägenhet att äta alldeles för fort.

7. Cst mate C500 - Foderautomat för blötmat

Cat mate foderautomat för våtfoder

Vårt betyg:

3,2
3.2/5
Specifikationer

Letar du efter en automatisk matare för våtfoder? Då är detta foderautomaten för dig!

Petmate C500 kommer nämligen  utrustad med två kylklampar som ger dig möjlighet att servera förprogrammerade måltider av både blötmat och torrfoder.

Detta är en väldigt användbar funktion som tillåter dig att servera nyttigt och färskt våtfoder till din katt även när du inte är hemma.

Dessutom kan den servera hela fem måltider (fyra programmerbara) och har inbrottssäkert lock så att din busiga katt inte kan bryta sig in i förväg!

Huvudfunktioner:

 • Serverar både blötmat och torrfoder. Tack vare två medföljande kylklampar gör denna automat det möjligt att förprogammera måltider bestående även av våtfoder.
 • 4 programmerbara måltider. Maskinen har fem fack med plats för cirka 330 gram mat vardera. Ett fack är öppen hela tiden medan de övriga fyra är programmerbara.
 • Inbrottssäkert lock. Locket och automaten är noggrannt utformade för att busiga katter inte ska kunna bryta sig in.
 • Batteridrift. Drivs av 3 stycken AA-batterier. Dessa håller maskinen i drift i cirka 1 år innan de behöver bytas ut.
Cat Mate 500 foderautomat

Användarvänlighet:

Denna unika foderautomat har en simpel design och består av tre delar: ett lock, en femdelad skål samt själva maskindelen. Det ingår även två kylklampar till automaten. Vid användning läggs dessa först in i automaten och matskålarna placeras sedan ovanpå.

Cat Mate C500 låter dig förprogrammera fyra av fem måltider. En av skålarna täcks nämligen inte av locket utan är enbart till för omedelbar servering.

Inställningarna låter dig ställa in måltider för matning antingen en gång om dagen i fyra dagar, två gånger om dagen i två dagar eller fyra gånger under en och samma dag.

Förinställningarna av måltiderna sköts med hjälp av några fåtal knappar samt en LCD skärm i högra hörnet. Locket måste tas av vid programmering eftersom knapparna annars är skyddade under. LCD-skärmen är dock synlig hela tiden och visar upp de schemalagda måltiderna.

Locket och den femdelade skålen är båda avtagbara och diskmaskinssäkra.

Fördelar med Cat Mate C500 foderautomat:

 • Möjligheten till att servera blötmat är helt klart den största fördelen med denna automatiska matare. Där slår den alla konkurrerande varumärken på listan som endast klarar av att servera torrfoder.

 

 • Flexibiliteten i att kunna servera flera olika sorters mat i en och samma laddning är ett annat stort plus. De uppdelade skålarna låter dig exempelvis servera flera olika sorters blötmat eller varför inte servera varierande måltider av både blötmat och torrfoder? Detta är också en helt perfekt automat för en katt som behöver äta medicin. Medicinen kan då enkelt blandas ut i maten för varje måltid. Hur bra är inte det?

 

 • Att kunna välja olika storlekar på måltiderna tycker vi är en väldigt praktiskt funktion när det kommer till en foderautomat och även om detta måste skötas manuellt här så finns ändå möjligheten till detta vilket är ett plus.

Nackdelar med Cat Mate C500 foderautomat:

 • Endast fyra av fem måltider är programmerbara. Hela syftet med en foderautomat tycker vi är att måltiderna ska kunna serveras av sig själva. Denna funktion går helt om intet för en av måltiderna vilket är synd.

 

 • Maskinen låter ganska högt varje gång den snurrar och byter skål. Detta är säkert något man vänjer sig vid och kanske inte ens lägger märker till efter ett tag, men i början upplevs den något högljudd.

 

 • Matskålarna är något små i storleken vilket kan göra det något svårt för vissa katter att komma åt all mat.

Sammanfattning:

Så är detta en foderautomat att satsa på? Är du efter möjligheten att kunna servera förprogrammerade måltider med olika sorters mat inklusive blötfoder så är detta en toppenbra maskin! Detta är också den enda maskinen som ger dig möjlighet att inkludera medicin i maten. Cat Mate C500 ger dig alltså stor flexibilitet i typ av mat samt storlek på måltider i en och samma laddning (4 måltider).

Letar du däremot efter en maskin som sköter sig mer av sig själv och där du slipper måtta måltiderna på egen hand är en automatisk fodermaskin med en stor foderbehållare ett bättre alternativ.

8. Cat mate C300 - Bra pris

Foderautomat för katt - Cat mate C300

Vårt betyg:

3,0
3.2/5
Specifikationer

Den här foderautomaten är praktisk och användbar för dig som vill kunna servera blötmat till din katt när du inte är hemma. Den har plats för tre måltider varav två stycken går att förprogrammera. Ett av facken är enbart till för omedelbar matning.

Timern är lätt att programmera och de inställda tiderna visas sedan på en display på ovansidan maskinen. Varje matbehållare rymmer cirka 330 g och är lämplig både för katter och mindre hundar.

Automaten kommer med en kylklamp som placeras under matskålarna för att hålla maten kall och fräsch vilket ger möjligheten till att servera våtfoder. Tyvärr är kylklampen dock placerad under måltid o och 1 vilket drar ner effekten av kylklampen betydligt.

Det är även bra att vara medveten om att det endast är möjligt att programmera måltider för en och samma dag, till skillnad från Cat Mate C500. En fördel med C300 är dock att den är bekvämare att äta ur då skålarna är större.

9. Cat mate C200

Foderautomat katt - Cat Mate C200

Vårt betyg:

2,8
2.8/5
Specifikationer

Detta är Cat Mates lite enklare foderautomat som ger dig möjligheten att förprogrammera två måltider. En användbar maskin som passar utmärkt för att mata din katt under dagen när du exempelvis är på arbetet eller om du är iväg hemifrån på annat äventyr över dagen.

En uppskattad funktion är att den tillåter dig att servera blötmat. Det ingår nämligen en kylklamp som placeras under matskålarna. Ytterligare en fördel är att skålarna kan programmeras för att öppnas samtidigt vilket är tacksamt om du har två katter.

Det kan dock vara bara att veta att det är lite svårt att ställa in exakta tider för matningarna. Programmeringen görs nämligen via två vreden med små prickar som representerar en timme vardera.

10. Petsafe Automatic 2 meal foderautomat

Petsafe Automatic 2 meal - Foderautomat för katter

Vårt betyg:

2,6
2.6/5
Specifikationer

Detta är Petsafes lite enklare foderautomat. Automaten består av två stycken matskålar och låter dig alltså schemalägga två måltider. Varje matskål rymmer ungefär 355 gram mat och lämpar sig bäst för torrfoder eftersom det inte finns någon kylfunktion.

Måltiderna programmeras med hjälp av en timerratt med 30 minutersintervaller upp till 24 timmar, varje skål har en egen timer.

Denna automat är ett bra alternativ för dig som bara behöver använda dig av automatisk matning emellanåt eller för dig som inte har något emot att maskinen behöver fyllas på med mat varje dag.

Denna automatiska foderautomat är dessutom budgetvänlig, enkel att använda och skålarna är diskmaskinssäkra. Det är dock bra att vara medveten om att den inte är lika pålitlig som andra automater då katten lätt kan komma åt och råka ändra timern.

Din köpguide på nätet - Netpet

Så väljer du rätt foderautomat till din katt

För att välja rätt foderautomat för just ditt hushåll är det viktigt att ha koll på vilken typ av automat som bäst passar ditt behov.

Vill du ha en så självgående maskin som möjligt är en smart eller automatisk foderautomat det bästa alternativet. Ska du endast använda den lite då och då räcker det oftast gott och väl med en manuell foderautomat.

Innan du gör ditt köp bör du även ha koll på hur stor foderautomat du behöver och vilka extrafunktioner som kan vara bra att ha. Vi guidar dig igenom allt detta för att du enkelt ska kunna välja rätt foderautomat för dig. Kom bara ihåg att en foderautomat aldrig ersätter tillsynsplikten.

Vilka olika typer av foderautomater finns det?

 • Manuell foderautomat: Tidstyrd foderautomat som öppnar upp en lucka på programmerad tid. Varje portion behöver dock fyllas på manuellt.
 • Automatisk foderautomat: Har en behållare med torrfoder som automatiskt portionerar ut maten efter förinställda antal portioner, på programmerat klockslag.
 • Smart foderautomat: Automatisk foderautomat som kan kopplas upp mot wifi och styras direkt i mobilen.
 • Foderautomat med chip: Läser av kattens mikrochip så att endast utvalda katter får tillgång till maten i den programmerade skålen.
 • Foderautomat för två katter: Automatisk foderautomat som fördelar ut maten i två separata skålar
 • Foderautomat för blötmat: Manuell foderautomat som håller maten kall under ett visst antal timmar.

Manuell foderautomat

Manuella foderautomater är de allra enklaste och oftast billigaste modellerna på marknaden. Dessa kan vanligtvis dela ut mellan 2-5 måltider mat och kostar någonstans mellan 200-600 kronor.

En manuell foderautomat är uppdelad i olika skålar med lock, där varje skål motsvarar en måltid. Man kan sedan programmera foderautomaten att öppna upp en matskål på förbestämd tid.

I vissa fall är alla måltider programmerbara medan vissa modeller serverar den första måltiden med en gång. Några exempel på manuella foderautomater är ”Cat Mate C200”, ”Cat Mate C300” samt ”Petsafe Automatic 2 Meal”.

Automatisk foderautomat

En automatisk foderautomat är det bästa valet för dig som vill ha en så självgående maskin som möjligt utan att behöva allt för mycket pengar på den.

Automatiska foderautomater låter dig programmera in stående måltider för varje veckodag. Detta innebär att du endast behöver fylla på behållaren och rengöra foderautomaten emellanåt, portioneringen och matningen sköter sig helt automatiskt.

Vanligtvis kostar en automatisk foderautomat någonstans mellan 600-1500 kronor. Priset beror dels på varumärket, men även på vilka funktioner som den har såsom röstinspelning, långsam matningsfunktion, antal måltider och så vidare.

Smart foderautomat

Katter är notoriskt kräsna ätare och deras kostbehov kan ändras på ett ögonblick. Detta kan göra det svårt för ägare att hänga med i förändringarna för att se till att deras katter får i sig de näringsämnen de behöver. Smarta foderautomater erbjuder en lösning på detta problem genom att låta ägarna övervaka och justera sina katters kost på distans.

Dessa högteknologiska foderautomater är vanligtvis anslutna till en app som gör det möjligt för användarna att följa sina husdjurs matvanor i realtid. Vissa modeller har till och med en kamera, mikrofon och högtalare så att ägarna kan hålla koll på sina katter när som helst och var som helst.

Foderautomat med chip

Denna typ av foderautomat har en mikrochipavläsare som programmeras in efter en specifik katts mikrochip. Foderautomaten öppnas sedan endast för den katt som den är registrerad för och stängs genast igen om en annan katt närmar sig skålen.

Foderautomater med mikrochipavläsare är perfekta för katter vars mat annars stjäls av sina kattkompisar eller för katter som behöver specialkost eller medicin i fodret.

Foderautomat för två katter

Om du har katter som brukar bråka om maten är det praktiskt att välja en foderautomat för två katter. Denna portionerar automatiskt ut maten jämnt i två olika skålar så att var katt kan äta i lugn och ro.

Några exempel på foderautomater för två katter är WelltoBe Automatic Cat Feeder  Wifi (2:a plats i testet) samt Petlibro Granary Dual Food Tray.

Foderautomat för blötmat

De flesta foderautomater är utformade för torrfoder, men det finns även vissa modeller somt tillhandahåller blötmat. Dessa maskiner har en kylklamp, eller någon annan form av kylkälla, som håller blötmaten fräsch.

En nackdel med foderautomater för blötmat dock oftast inte ha lika många valmöjligheter vad gäller antal måltider då påfyllningen av maten sker manuellt. En foderautomat för blötmat rymmer oftast mellan 2-5 måltider.

Ett exempel på en populär foderautomat för både blötmat och torrfoder är Cat Mate C500.

Hur stor foderautomat behövar man för en katt?

Om du ska köpa en automatisk foderautomat är det bra att kontrollera hur många kilo foder som behållaren rymmer. Ju större behållare, desto mer sällan behöver du fylla på den och desto mer underhållsfri blir matningen.

De allra flesta automatiska foderautomater har en behållare som rymmer mellan 3-6 liter vilket motsvarar ungefär 1-2 kilo kattfoder. För att avgöra vilken storlek som är bäst för dig gäller det att ha koll på hur mycket mat som din katt äter.

En katt som väger 5 kilo behöver exempelvis någonstans mellan 40-70 gram torrfoder per dag. En 3 liters foderautomat håller då torrfoder för 14-25 dagar medan en 6 liters foderautomat håller dubbelt så länge.

Vilka funktioner är bra att ha i en foderautomat för katter?

De viktigaste funktionerna att hålla koll när du ska köpa en foderautomat är hur många måltider den klarar av att dela ut per dag samt hur stora och flexibla portionsstorlekarna är. 

Andra funktioner som är bra att ha koll på innan köp är wifi, videofunktion, strömförsörjning, röstinspelning, ljudnivå, anti-stopp funktion samt hur lätt maskinen är att rengöra.

Tillsynsplikt katter

Foderautomater ersätter inte tillsynsplikten

Automatiska utfodringsautomater är ett populärt alternativ för kattägare som vill se till att deras husdjur matas enligt ett regelbundet schema. Det är dock viktigt att komma ihåg att dessa maskiner inte ersätter tillsynsplikten.

Katter är kräsna och envisa djur och det kan hända att de helt plötsligt väljer att rata maten som matas ut. Dessutom kan det eventuellt bli något tekniskt fel med maskinen som  gör att maten inte kan delas ut överhuvudtaget. Av dessa skäl är det viktigt att kontrollera maskinen regelbundet för att se till att den fungerar som den ska och att din katt får tillräckligt med mat.

I slutändan kan en automatisk foderautomat vara ett användbart verktyg, men den bör inte vara den enda näringskällan för din katt. Foderautomaten ersätter alltså inte mänsklig tillsyn när du exempelvis är bortrest på semester.

Innehållsförteckning