Ragdoll

Ragdoll

Innehållsförteckning

Ragdoll är känd för att vara den mest avslappnade katten i världen. Den har nämligen en tendens att slappna av helt i musklerna när den blir upplyft. Detta gör att ragdollen blir helt lealös i kroppen, precis som en trasdocka (ragdoll på engelska). Det är alltså härifrån den har fått sitt namn.

Man kan alltså lugnt säga att ragdollen är en lugn och bekväm katt. Den är också oerhört kelig och social. Ragdoll är därför en helt fantastisk sällskapskatt och det är inte konstigt att den varit den populäraste raskatten i Sverige i över tio år!

Hur ser en ragdoll ut?

Ragdoll är en fantastiskt vacker katt. Med sina blå ögon och sin långa, silkeslena päls är den svår att inte förtrollas av. Ragdollen är dessutom ganska stor i kroppsbyggnaden vilket ger den ett nästintill majestätiskt intryck.

Något som karaktäriserar ragdoll är även att det är en maskad katt. Detta innebär att den i stort sett endast är färgad i ansiktet samt på ben, svans och öron. Alla maskade katter har alltid blå ögon.

Kroppsform och karaktärsdrag

  • Brett huvud: Huvudet är triangelformat och något bredare än hos andra kattraser. Tack vare att ragdollen har så mycket päls ser huvudet dock ännu bredare ut än vad det faktiskt är.
  • Rundade öron: Öronen sitter brett isär och är relativt stora i storleken. De lutar lätt framåt och är rundade högst upp.
  • Stora ögon: Ögonen är alltid blå och något ovala i formen. Eftersom de är så stora kan de dock upplevas runda vid första anblicken.
  • Muskulös kropp: Kroppen är lång och bred med rejäl bröstkorg och kraftig nacke.
  • Kraftiga ben: Benen är muskulösa och tassarna runda och stora.
  • Yvig svans: Svansen är lång och välklädd med lång päls vilket ger den ett väldigt brett och kraftigt intryck.

Pälstyp och färg

Ragdollen är, precis som alla maskade katter, helt vit när den föds. Detta beror på att färgen endast framträder på de kallare delarna av kroppen. Det är också därför en ragdoll aldrig är helt färgad. Den övriga pälsen är alltså alltid ljus även om den mörknar något i takt med att katten blir äldre.

Några dagar efter födseln börjar den första färgen att synas något på nos och öron och sprids sedan gradvis även till ansikte, svans och ben.

En ragdoll är inte helt fullmaskad i sin färg förrän vid tre års ålder. Det kan därför vara svårt att urskilja vissa färger i tidig ålder.

Päls

Ragdollen är en mycket slående och imponerande katt till utseendet och detta är mycket tack vara dess imponerande päls. Pälsen är lång och kraftig och är känns len som silke när du klappar den.

Trots att pälsen är tät är den också luftig vilket gör att den svajar något när katten rör på sig. Pälsen är extra lång kring hals och ned mot bröstet vilket kan ge den ett nästintill manliknande utseende.

Pälsen något kortare, men fortfarande lång kring rygg, mage, sidor och bakben. Pälsen på frambenen och i ansiktet är däremot lite kortare.

Färger

Ragdollen är idag godkänd av Fifé i sex olika maskfärger; choklad, brun, blå, lila, röd och tabby. Brun och blå har alltid varit, och är fortfarande, de allra vanligaste maskfärgerna.

Ragdoll är en av de få raser som tillåter vitfläck i kombination med maskningen. Vitfläck innebär att vissa områden i maskningen saknar pigment vilket resulterar i vita fläckar.

Beroende på hur maskningen ser ut, och om den har vitfläck eller inte, delas denna in i tre olika kategorier:

  • Colorpoint: Maskad, helt utan vitfläck. Pälsen har markant färg på ansikte, öron, ben och svans. Dessa markerade områden kallas för ”points”.
  • Bicolor: Maskningen i ansiktet bryts av med en triangelliknande vit bläs. Även bröst, mage och ben ska helst vara vita.
  • Mitted: Hakan är helt vit med en löpande vit strimma ner längs hela magen. Tassarna ska också vara vita varav den vita delen på bakbenen ska sträcka sig över hasarna.
Bruntabby colorpoint Ragdoll.

Ragdollens personlighet och temperament

Ragdoll är en väldigt lugn katt av naturen och trivs gott med att mysa omkring hemma. Den är bekväm, men absolut inte lat. Ragdollen är gärna med där det händer och följer gärna efter dig i dina vardagsbestyr.

Eftersom att den är ganska tilltagen i storlek är den inte lika graciös som andra katter. Den kan ofta upplevas lite klumpig då den går ganska brett isär med bakbenen vilket gör att den vaggar fram när den rör sig.

Ragdoll som sällskapskatt

Letar du efter en kelig katt är ragdoll definitivt rasen för dig! En ragdoll älskar att bli gosad med och vill ofta att bli buren och omfamnad. De gillar definitivt uppmärksamhet, men känns sällan för påträngande.

Ragdolls är mycket sociala katter som mer än gärna umgås med människor i alla åldrar vilket gör den till en väldigt tacksam sällskapskatt. De trivs allra bäst med sällskap och vill inte bli lämnade ensamma allt för länge. Är du borta under långa arbetsdagar kan det därför vara bra att skaffa ett till husdjur som håller din ragdoll sällskap.

Ragdoll är en väldigt lättsam katt och är ofta helt orädd. De fungerar därför bra med både barn och hundar och är inte rädd för främlingar. Detta är en väldigt tacksam egenskap när du får besök, men kan vara farligt för den om den vistas utomhus.

Ragdoll som innekatt

Ragdollen passar allra bäst som innekatt och trivs bra i såväl hus som lägenhet. Vill du släppa ut din katt gör du det bäst i sele eftersom ragdollen oftast är för snäll och nyfiken för att släppas ut på egen hand.

Detta kan självklart skilja sig från katt till katt då varje individ är unik, men generellt brukar en ragdoll inte vara det rätt valet om du söker efter en utekatt.

Att leva med en ragdoll

Ragdolls är väldigt intelligenta katter och lär sig lätt enkla kommandon och tricks. Det kommer till exempel inte ta lång tid innan den lär sig att komma till dig när den blir ropad på. Apport är också något som din ragdoll gärna tar sig tid att lära sig.

Eftersom de är så lättlärda brukar det heller inte ta lång tid innan de lär sig att gå på lådan samt var de får klösa och inte. När det kommer till en ragdoll är det är viktigt att välja kattlåda med omsorg. De behöver nämligen en stor låda så att de får tillräckligt med plats för att göra sina behov.

Detta är ingen klättrande ras och en ragdoll trivs därför allra bäst på marknivå. Självklart tar de sig även gärna upp i sängen eller soffan, men höga klätterträd är inget de brukar vara förtjusta i. Satsa i så fall hellre på ett lägre katträd eller ett katthus eller kattsäng som den kan mysa i.

Ragdoll som kattunge

Eftersom att ragdoll är en kärlekstörstande och social katt behöver den extra mycket uppmärksamhet som kattunge. Den behöver mycket socialt umgänge och vill väldigt sällan bli lämnad ensam.

Har du möjlighet är det bra att hålla dig hemma så mycket som möjligt den första perioden för att din ragdoll ska känna sig säker och trygg.

Börja gärna även med rutiner så fort som möjligt såsom borstning och kloklippning för att underlätta i vuxen ålder.

Hur tar man hand om en Ragdoll?

En ragdoll är väldigt lättskött. Det enda den behöver är massvis av kärlek och lite pälsvård så är den nöjd och glad. Att mysa och kela med din katt är ingen svår uppgift och med lite rutin blir även pälsvården också en enkel syssla.

Pälsvård

Din ragdoll behöver borstad regelbundet för att pälsen ska hållas silkig och fin. Det allra enklaste är att borsta din katt dagligen. Detta håller pälsen fri från tovor och kortar ner den tid du behöver lägga ner på borstningen varje gång.

På så vis blir borstningen inte jobbig, varken för dig eller för katten. Det är även bra att börja med denna rutin redan i tidig ålder så att din ragdoll vänjer sig vid detta under uppväxten.

Eftersom ragdollen har en tendens att fälla en hel del hjälper den regelbundna borstningen också till att hålla nere på löst hår som hamnar lite varstans i hemmet.

Eftersom ragdollen oftast är en innekatt behöver den inte badas särskilt ofta, men ett bad någon gång om året brukar vara bra för att hålla pälsen extra fin.

Mat

Din ragdoll mår allra bäst av ett foder som är anpassat för katter med mycket päls för att hålla denna så frisk och välmående som möjligt. Det finns även specifikt framtagna foder för just ragdoll.

Detta foder är alltså anpassat just för rasen och innehåller de näringsämnen som främjar ragdollens välmående på allra bästa sätt.

Din ragdoll är väldigt förtjust i mat så den mår bra av kontrollerade portioner och gärna på utsatta tider för att den inte ska äta för mycket.

Att köpa en ragdoll

När du har bestämt dig för att köpa en ragdoll är det dags att hitta en säljare. Det allra vanligaste sättet är att söka upp en uppfödare, men glöm inte bort att det ofta även finns ragdolls för omplacering som är i behov av ett nytt kärleksfullt hem.

Hos köpakatt.se kan ni hitta både kattungar från uppfödare och katter för omplacering. Alla säljare här är medlemmar i SVERAK.

Hitta rätt uppfödare

Då ragdoll är den populäraste renrasiga katten i Sverige finns det gott om uppfödare att välja bland. Med popularitet kommer dock ofta många oseriösa uppfödare som är ute efter snabba pengar.

Det är därför alltid lika viktigt att undersöka uppfödaren noga innan du gör ditt köp. Det är alltid allra säkrast att köpa en katt hos en uppfödare med lite längre erfarenhet eftersom det då finns tidigare köpare som kan vittna av sin erfarenhet.

Ett bra tillvägagångssätt för att hitta en seriös uppfödare är att söka sig till rasringarna för rasen, i detta fall Ragdollklubben och Scandinavian Ragdoll Club. De uppfödare som rekommenderas av dem är nämligen medlemmar i rasringen och har då särskilda riktlinjer som de ska följa vid aveln.

Nedan kan du hitta rekommenderade uppfödare för respektive rasklubb:

Hälsorisker

Ragdoll är generellt en frisk och långlivad katt. Det är inte ovanligt att de blir någonstans mellan 14-18 år gamla. Det är dock två hälsoproblem som främst återkommer inom rasen och det är njursvikt och hjärtsjukdomar.

Sedan en lång tid tillbaka har de två rasklubbarna, Ragdollklubben och Scandinavian Ragdoll Club, därför hälsoprogram för detta.

Ursprung och historia

Exakt hur ragdollen kom till och vilka föräldraraserna rasen har är man inte riktigt säker på . Man vet dock att det var en amerikansk kvinna vid namn Ann Baker som avlade fram den allra första ragdollen någon gång under 1960-talet.

Hur började aveln av ragdoll?

Ann Baker bodde i Riverside, Kalifornien där hon levde på att avla bland annat perserkatter. En av katterna hon avlade på hette Josephine och var en vit, långhårig katt. Josephine anses vara ragdollens urmoder då det är från henne den första ragdollen tog form.

Efter att ha överlevt en tragisk bilolycka började Josephine att föda kullar med lugna och mycket sociala kattungar. Tidigare hade hennes kullar varit det helt motsatta, nämligen svårskötta och olydiga. Ann Baker tyckte att detta var väldigt intressant och ville se om hon kunde avla vidare dessa egenskaper.

Efter att ha testat sig fram ett tag började hon använda två hankatter Blackie och Daddy Warbucks som avelskatter tillsammans med Josephine. Dessa skulle bli grunden till aveln av den nya rasen ragdoll.

Ragdoll eller ragamuffin

Ann Baker hade strikta regler för hur aveln av ragdoll skulle gå till och tog till och med patent på namnet. De uppfödare som ville föda upp ragdolls fick bara använda sig av katter som var uppfödda hos Ann. Hon tog även ut provision för varje kattunge de sedan sålde.

Många uppfödare av rasen tröttnade till slut på Anns orimliga krav och bröt sig ur hennes kontroll genom att istället kalla sina katter för ragamuffin. Ragamuffin är idag en egen ras och är väldigt lik ragdollen, men förekommer i många fler färger.

Ragdoll blir en godkänd ras

Ragdollen importerades till Europa 1981 och man arbetade hårt för att få rasen godkänd. Detta visade sig vara lättare sagt än gjort.

Det gick nämligen rykten om att att ragdollen inte kunde känna någon smärta. Detta var ingenting kattförbunden ville stödja och man vägrade därför att godkänna rasen.

När man till slut slagit håll på denna hörsägen blev ragdoll äntligen godkänd av världens största internationella kattförbund, FIFé, år 1990. Ett år senare importerades den första ragdollen till Sverige.

Johan Larsson

Johan Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om NetPet

På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!

Senaste artiklarna

Följ oss

Cornish rex

Cornish Rex

Letar du efter en social, kärleksfull och alldeles unik katt? Cornish rex har personligheten av en apa, en hund och en katt på samma gång. Detta är med andra ord en busig katt med mycket personlighet som är svår att inte tycka om!

Läs mer »