Jaktlabrador – Den intelligenta jakthunden

Jaktlabrador

Innehållsförteckning

Vad är en jaktlabrador?

Labradorer härstammar från Newfoundland där de bland annat användes för att hjälpa fiskare att hämta upp nät och linor ur vattnet.

Labradorens goda förmåga att apportera togs senare till vara på och användes för att avla fram en labrador retriever med det perfekta temperamentet och de mest eftertraktade egenskaperna för jakt. Denna framavlade sort kom senare att kallas för jaktlabrador.

De har dock fortfarande den vanliga labradorens lugna, intelligenta och lojala egenskaper och är därför även utmärkta sällskapshundar.

Typ:

Typ av hundras
Jakthund

Höjd:

Ett måttband och ett hundben
55-62 cm

Vikt:

Hundens vikt
25-36 kg

Livslängd:

Hundens livslängd
10-12 år

Egenskaper

Barnvänlig:⭐⭐⭐⭐⭐
Trivs med andra hundar:⭐⭐⭐⭐⭐
Social mot människor:⭐⭐⭐⭐⭐
Intelligens:⭐⭐⭐⭐⭐
Passar i lägenhet:
Allergivänlig:
Kan lämnas ensam:⭐⭐
Enkel att träna:⭐⭐⭐⭐⭐
Kräver motion:⭐⭐⭐⭐⭐
Pälsvård:
Hälsa:⭐⭐⭐
Skäller:⭐⭐⭐

Skillnaden mellan en jaktlabrador och en labrador

Labradorer är kända för sin intelligens och sin vilja att vara till lags. De är därför mycket lätta att lära upp och är alltså mycket lydiga och lojala hundar. De är också mycket begåvade när det kommer till apportering då de härstammar från St. John’s Dog, en numera utdöd hundras, som bland annat användes vid andjakt samt som apporthund vid fiske.

Jaktlabradorer och labradorer är till sinnet väldigt lika och har båda två alla ovanstående egenskaper vilket gör båda typerna till utmärkta sällskapsdjur. Det som skiljer dem åt är framförallt jaktinstinkten och kroppsbyggnaden.

När man avlade fram jaktlabradoren avlade man på de labradorer som hade de allra bästa anlagen för just jakt. Man tog framförallt till vara på de hundar med bäst jaktförmåga, smidighet, snabbhet och luktsinne. De skulle också vara explosiva och energiska, men samtidigt kunna behålla lugnet när de inte var aktiva i jakt.

Detta resulterade i jaktlabradoren, en labrador med stark bytesdrift och med en god förmåga att spåra vilt. Den är också nättare och smidigare i kroppen vilket underlättar när den jagar.

Övriga labradorer föds upp som husdjur eller utställningshundar. Den typ av labrador som oftast används som sällskapsdjur kallas därför ofta även för utställningslabrador.

Jaktlabrador under jaktträning

Hur ser en jaktlabrador ut?

Jaktlabradorer är mycket förtjusta i vatten precis som sina förfäder från Newfoundland. Detta visar sig också i deras utseende och kroppsbyggnad.

Pälsen är kort och tät med en vattenavvisande underull som ser till att hålla hunden varm i väta och tuffa väderförhållanden. De har även en utterliknande svans som fungerar likt ett roder i vattnet samt stora, rejäla tassar som är försedda med simhud. Jaktlabradorer är därför utmärkta simmare vilket också förklarar varför de ofta användes som arbetande hundar i och vid vatten.

De har en atletisk, men smidig kropp med bred bröstkorg och starka ben som gör att de kan täcka mycket mark vilket gör det enklare att fånga sitt byte.

Vanligast förekommande färgerna hos en jaktlabrador är svart och brun även om de även före kommer i gult. De med mörk päls är dock mest populära eftersom de smälter in bäst i omgivningen.

Labrador som hämtar anka ur vattnet

Temperament och personlighet

Jaktlabradorer må vara utmärkta jägare i avseendet att spåra och hämta ett skjutet byte, men det är ytterst sällan de själva dödar ett byte. De är nämligen väldigt lugna och snälla av naturen och har väldigt sällan avsikt att skada någon.

När de inte är ute på fältet och jagar är de precis som andra labradorer, det vill säga väldigt vänliga och kärleksfulla. De vill alltid vara till lags, umgås gärna med familjen och tackar inte nej till att springa och leka. Apport är en självklar favorit.

Jaktlabrador som jakthund

Jaktlabradoren är känd för att vara en bra ankjägare då de är skickliga simmare och har en självklar dragning till vatten. De används även ofta till att jaga andra typer av fåglar såsom kalkon och tjäder. Fåglar är dock inte det enda tänkbara bytet.

En jaktlabrador kan tränas upp till att jaga i stort sett vad som helst så brukar du exempelvis jaga älg eller rådjur är jaktlabradoren en utmärkt kompanjon även för detta.

Jaktlabrador ute på fältet med två jägare

Tillvägagångssätt under jakt

En jaktlabrador jagar framförallt genom att spåra och hämta. Just förmågan att hämta saker är till och med stämplat i rasnamnet, labrador retriever, där retriever direktöversatt betyder ”hämtare”. De kan även användas till att skrämma fram ett byte för du som jagar ska få bättre sikt.

Spåra

Tack vare sitt fantastiska luktsinne kan du träna upp din labrador till att spåra vilket byte som helst. De är dessutom kända för att vara väldigt smidiga och tysta under spårningen för att undvika att bli upptäckta.

Skrämma

Många fåglar är experter på att gömma sig i högt gräs och andra svåråtkomliga områden. Jaktlabradoren kan då ibland användas för att först spåra bytet och sedan skrämma fram det från sitt gömställe. När fågeln då tar till flykten genom att flyga får du som skytt fri sikt.

Hämta

Genom att träna upp hunden att följa blodspåret från bytet kommer den om möjligt att hämta upp det och föra det tillbaka till dig. Är bytet däremot för stort kommer hunden att leta upp bytet för att sedan vänta kvar på plats tills du kommer dit.

Jaktlabrador i träning

Att träna upp jaktförmågan

Som med all uppfostran är det bra att börja att träna upp jaktinstinkterna hos din hund redan som valp. Det du behöver fokusera på vid upplärningen är framförallt lydnad, hämtning och spårning.

  • Lydnad. Börja med vanliga lydnadskommandon såsom ”stanna”, ”gå fot”, ”sitt”, ”ligg”, och ”kom hit”. Detta tränar upp din hunds naturliga instinkt att lyda vilket är extremt viktig under jakt. När alla vanliga baskommandon sitter kan du gå vidare till hämtning och spårning.
  • Hämtning. Detta brukar vara en ganska enkel process då apport kommer naturligt hos labradoren. Använd en leksak som luktar som det byte du kommer att jaga och kasta iväg det. Oftast behövs inte mycket mer än så utan hundens instinkter kommer automatiskt göra att den springer och hämtar tillbaka leksaken. Viktigt att tänka på är att inte trötta ut hunden. Avsluta istället leken då hunden fortfarande tycker att det är roligt. På så sätt kommer hunden vara motiverad varje gång. Glöm heller inte att belöna hunden efter varje lyckad träning.
  • Spårning. Det lättaste sättat att börja lära din hund att spåra är att använda dig av en godis. Börja med att gömma godisen och låt hunden leta upp den. Utöka svårighetsgraden efterhand genom att gömma godisen längre och längre bort, gärna i ett annat rum. Dra godisen längs golvet till gömstället och låt sedan hunden söka. När hunden löser detta utan problem kan du byta ut lukten av godisen mot lukten av det byte ni kommer att jaga. Belöna hunden efter varje lyckat sök.

Så tar du hand om din jaktlabrador

Förutom jaktträningen är de vardagliga aspekterna i att äga en jaktlabrador och en utställningslabrador väldigt lika. De är alltså väldigt lika i personligheten och tas om hand på i stort sett samma sätt.

Det viktigaste att tänka på när det kommer till skötseln av din jaktlabrador är motionen och kosten. Labradorer har generellt en förkärlek till mat och har därför lätt att gå upp i vikt. Det är därför viktigt att din hund får tillräckligt med motion.

Motion

Alla labradorer behöver gott om motion, men jaktlabradadoren behöver kanske lite extra mycket. De behöver vara energiska och explosiva ute på fältet och det är därför viktigt med mycket träning både i form av promenader och lek för att din labbe ska vara så effektiv under jakten som möjligt.

Två timmars träning per dag är önskvärt, men gärna mer om tiden räcker till. Låt gärna hunden springa fritt emellanåt om det finns möjlighet. Det finns få saker en labrador uppskattar så mycket som det.

Vatten ligger dock också väldigt högt på listan bland labradorens favoritsaker. Har de möjlighet slänger de sig gärna i vattnet utan att blinka. Simning kan därför också vara en bra typ av träning. Tänk dock på att alltid ha uppsikt över hunden och låt gärna hunden bära flytväst.

Brun labrador som springer i vattnet

Uppfödare av jaktlabrador valpar

De flesta uppfödare av labradorer är inriktade på att avla hundar för ett specifikt ändamål, antingen de som är avsedda för jakt eller de som är avsedda som sällskaps- och utställningshundar. Var därför väldigt noga med att kolla upp uppfödaren innan ditt köp så att du vet att du köper en valp för just ditt syfte.

Alla labradorer har naturliga jaktinstinkter och går att träna upp till att användas för jakt. Den största skillnaden är att de dom avlas upp för jakt har avlats fram på hundar som haft extra bra anlag för detta.

En jaktlabrador valp brukar kosta någonstans mellan 17000-23000 kronor.

Johan Larsson

Johan Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om NetPet

På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!

Senaste artiklarna

Följ oss

Ragdoll

Ragdoll

Funderar du på att skaffa en ragdoll? Här får du reda på hur det är att leva med en ragdoll och vad som är bra att känna till innan du skaffar en!

Läs mer »