Cornish Rex

Cornish rex

Innehållsförteckning

Cornish rex är en otroligt fängslande ras på alla sätt och vis. Den kallas ofta för en blandning mellan en apa, hund och en katt tack vare sin intelligens och busighet samt mycket sociala förmåga.

En cornish är nämligen väldigt nyfiken och busig likt en apa och lär sig gärna tricks, leker apport eller går i koppel. Den är också extremt social och vill umgås mest hela tiden. Cornish rex är alltså en väldigt kärleksfull liten katt som blir mycket fäst vid sina ägare.

Detta är med andra ord en helt förtjusande sällskapskatt som är helt perfekt för dig som vill ha en mysig och social katt att umgås med. Tack vare deras sociala och hängivna natur är de också väldigt bra med barn och andra djur.

Ursprung och historia

Cornish rex ute i naturen

Den första cornish rexen, som fick namnet Kallibunker, föddes i engelska Cornwall 1950. Denna kattunge var helt unik för sin kull och stack ut med sin vågiga päls, långa ben och stora öron. Detta unika utseendet var resultatet av en naturlig mutation.

Ägaren blev till sig av förtjusning och förstod att det fanns en möjlighet att ta vara på dessa egenskaper genom avel. Hon hade nämligen erfarenhet av rexkaniner sedan innan och visste därför att det var fullt möjligt att bevara det unika utseendet med den krulliga pälsen genom avel.

Tillsammans med sin kusin, som var veterinär, startade ägaren ett avelsprogram för att bevara den speciella strukturen i pälsen. De började kalla pälsen för rexad tack vare sina likheter med rexkaninens och det var också på så sätt rasen senare fick sitt namn.

Kallibunker parades till slut med sin mamma Serena och sin syster Orange Girl vilket resulterade i kattungar med både rexad och vanlig päls i båda kullar.

Efter många olika parningar, även med andra raser, lyckades man komma fram till att den vågiga pälsen ärvdes via en recessiv gen. Detta betyder att båda föräldrar måste bära på genen för att kattungarna ska få rexad päls.

Cornish rex och devon rex är två olika raser som delar många likheter både i utseende och personlighet. Dessa sågs dock väldigt länge som en och samma ras innan de till slut splittrades 1968.

Hur ser cornish rex ut?

Denna vackra katt har ett mycket elegant utseende som på många sätt påminner om en vinthund. Kroppen är väldigt slank och långbent vilket ger cornish rex en väldigt ståtlig uppsyn precis som hos vinthunden.

Cornish rex är även känd för sin karaktäriserande silkeslena och vågiga päls. Pälsen saknar täckhår vilket ger den ett väldigt unikt utseende.

Devon rex är en annan kattras som också delar denna typ av päls. De har också många andra liknande attribut vilket gör att många har svårt att skilja dem åt.

Cornish rex har dock längre och slankare ben, en mindre bröstkorg och högre sittande öron.

Cornish rex kattunge som ligger ner

Kroppsform och karaktärsdrag

 • Kilformat huvud: Huvudet är format som en upp och nedvänd triangel med ett smalt ansikte och skarpa drag.
 • Högt sittande öron: Öronen är mycket stora, upprättstående och sitter högt placerade på huvudet.
 • Citronformade ögon: Även ögonen är stora och lätt snedställda i formen. Ögonfärgen varierar i allt från blått till guldfärgat.
 • Markant nosparti: I profil syns en tydlig, rak och något utstående linje från pannan och ner till nosen.
 • Slank kropp: Kroppen är mycket slank, men består nästan bara av muskler. Många blir därför förvånade när de lyfter upp en cornish eftersom den är mycket tyngre än vad den ser ut. Ryggen är ofta något krökt i formen.
 • Långa ben: Benen är långa och raka med små tassar.
 • Mycket lång svans: Svansen är både lång och smal, men också väldigt flexibel.

Pälstyp och färg

Den rexade pälsen är cornish rexens signum. Den består endast av underpäls och är mjuk som silke vid beröring. Pälsen bildar tydliga vågor i strukturen, framförallt på ryggen och sidorna av kroppen.

Pälsen sitter ofta tätt mot kroppen vilket framhäver den eleganta och slanka kroppen som ger cornish sitt eleganta utseende.

Eftersom cornish rex saknar täckhår har den mycket mindre päls än många andra kattraser. Detta gör cornish känslig för kyla och trivs allra bäst som innekatt.

Cornish rexens päls varierar i alla möjliga färger och alla färger och mönster är tillåtna. En cornish kan alltså variera väldigt mycket i utseende beroende på vilken färg de har.

Personlighet hos cornish rex

Cornish rex som klättrar på en gren
Cornish rex älskar att hoppa och klättra.

Cornish rex är en katt med mycket karisma som gärna blir en snackis runt vänner och bekanta som kommer på besök. Cornish rexen är nämligen oerhört charmig och vänlig även mot främlingar och vill gärna vara med där det händer.

Detta är alltså inte katten som springer och gömmer sig när du tar hem besök, snarare tvärtom. Den tar gärna för sig för att bli gosad med eller hoppar upp i en besökares knä för lite extra mys. Detta är en egenskap som många förvånas och blir ordentligt charmade av. Även om det inte är allas kopp te såklart.

Den är mångt och mycket en clown som gärna bjuder på sig själv och som aldrig tackar nej till att leka. En cornish rex har mycket energi och behöver ha möjlighet att leka av sig för att inte ta ut sin energi på hushållet.

Se därför till att ha mycket leksaker hemma. Cornish rex älskar också att hoppa och klättra. Klätterträd och klösträd är därför högt uppskattade.

Cornish rex är en väldigt intelligent kattras. De behöver därför även mycket mental stimulans och lär sig gärna olika tricks. Att lära dem olika kommandon, precis som man gör med en hund, är därför väldigt bra träning. Pussel och apport är andra bra lekar som ger din cornish mental stimulans.

Bra att veta är att en cornish aldrig ska lämnas ensam hemma för länge. Detta är nämligen en sällskapssjuk liten krabat som behöver mycket sällskap och kärlek. Har du exempelvis ett arbete där du är bort långa perioder om dagarna kan det vara bra att skaffa en kattkompis eller något annat husdjur som kan hålla din cornish sällskap om dagarna.

Cornish rex som familjekatt

Cornish rex passar utmärkt tillsammans med barn tack vare sin kärlek till människor och sin sprudlande personlighet. Barn brukar också bli väldigt förtjusta i cornish rexen eftersom den interagerar tillbaka istället för att bli rädd och springa och gömma sig.

Självklart kan cornish dock, precis som alla andra katter, bli skrämd om den inte blir hanterad på rätt sätt. Det är därför viktigt att lära dina barn att vara varsam med sin katt.

Med rätt hantering är cornish rex alltså en väldigt bra familjekatt som gärna busar med familjemedlemmar i alla åldrar. Cornish rex passar även bra tillsammans med andra katter och husdjur.

Tänk dock på att en cornish behöver mycket uppmärksamhet. Den vill gärna vara i närheten hela tiden och följer gärna efter från rum till rum. Oavsett om den följer efter tätt intill dina ben eller om den ligger på ett skåp i närheten och håller koll så vill den alltid vara med.

Den behöver också mycket gos och lek. Det gäller alltså att du har tillräckligt med tid för att ge din cornish all kärlek den behöver. Har du barn kan detta ibland bli svårt, men ett bra sätt är att kombinera lektid med både dina barn och din katt. Detta brukar även uppskattas av alla parter.

Hälsorisker hos cornish rex

Cornish rex som blir undersökt hos veterinären
Cornish rex hos veterinären.

Cornish rex är en väldigt frisk ras som inte har något särskilt hälsoprogram hos Sveriges kattklubbars riksförbund. De lever därför väldigt länge och blir ofta någonstans runt 15 år och ofta ännu äldre än så.

HCM: Något som dock är ganska vanligt förekommande hos katter generellt är hjärtsjukdomen HCM. Många uppfödare skannar därför hjärtat på sina avelskatter innan parning för att säkerställa att detta inte sprids specifikt inom rasen.

PRA: Det har även nyligen upptäckts att ögonsjukdomen PRA förekommer hos cornish rex. Det är inte känt hur stor spridning sjukdomen har för rasen, men för att minimera spridningen ska man helst testa avelskatter för PRA innan parning.

Hypotrikos: Rasen kan även drabbas av håravfall som leder till tunnare päls, eller till helt avsaknad päls, på vissa områden av kroppen och huvudet. Detta är ingen hälsofarlig sjukdom, men huden blir känsligare mot solen vilket gör att du kan behöva skydda din katt med solkräm.

Hypotrikos är ärftligt och man bör därför inte avla katter med denna sjukdom.

Hur tar man hand om en cornish rex?

Cornish rex är en relativt lättskött katt som inte behöver någon särskild pälsvård. Däremot behöver den mycket omtanke och kärlek.

Den behöver också gott om leksaker och utmaningar för att hålla sig stimulerad. Din cornish rex vill även gärna ha en mysig och varm plats där den kan sova eller bara ligga och mysa en stund.

Pälsvård

Cornish rex fäller väldigt lite och behöver minimalt med pälsvård. Man kan vid behov ta bort döda hårstrån med hjälp av en gummiborste.

Detta ska dock göras väldigt varsamt och inte allt för ofta eftersom man då kan skada och irritera både päls och hud. Du kan även klappa din katt försiktigt med fuktiga händer för att få bort lösa strån. Detta är väldigt skonsamt mot både päls och hud.

De har oftast inte så mycket päls på öronen som skyddar mot solen. Du kan därför behöva smörja in öronen ibland om din katt ska vistas utomhus.

Eftersom de har så stora öron behöver du även torka rent försiktigt inuti öronen emellanåt för att ta bort smuts.

Mat

En typisk cornish rex har stor aptit och tackar sällan nej till mat. Det är därför bra att ha ett kostschema med bestämda mattider för att din katt inte ska bli överviktig.

De frågar gärna efter mat fast att de egentligen inte behöver det så låt dig inte luras. Den äter gärna även om den inte är hungrig så håll dig till ett strikt schema med de portionsstorlekar som rekommenderas för ditt foder. Risken är annars att din cornish blir överviktig.

Att tänka på innan du köper en cornish rex

Cornish rex i mysig filt
Cornish rex vill gärna ha en varm och mysig sovplats.

Det är bra att förbereda ditt hem så mycket som möjligt innan du tar hem din nya familjemedlem. På så sätt känner sig din katt välkommen och blir snabbare trygg i sin nya miljö eftersom den är anpassad efter kattens behov.

Här är en lista på saker som är bra att ha hemma när du skaffar en cornish rex:

 • En varm och mysig sovplats: Den korta pälsen gör att din cornish ibland behöver uppsöka lite extra värme. Det är därför viktigt att ha en mysig kattsäng, gärna med en gosig filt som din katt kan värma sig i.
 • Möjlighet till att klättra: Din cornish rex älskar att klättra och hoppa. Klätterträd eller katthyllor längs väggen är därför högst uppskattat. En fönsterhammock är också väldigt omtyckt. I den får din cornish också lite extra värme från solen.
 • Mycket leksaker och spel: Se till att ha mycket leksaker och pussel- eller labyrintspel som din katt kan utmana sig med även på egen hand för att få stimulans. Leksaker som ni kan använda till att leka apport med är också väldigt kul!
 • En sele: Cornish rex älskar att umgås och följer med lite träning gärna med ut på promenad. Det kan därför vara bra att införskaffa en sele om du vill ha sällskap när du ska ut och gå.

Cornish rex kattunge

Den första tiden med din cornish rex kattunge är fantastiskt mysig, men kan också vara lite krävande. Eftersom att detta är en sällskapssjuk ras är det extra viktigt att du ger den extra mycket tid och uppmärksamhet i början av uppväxten.

Gör du inte det blir risken stor att din cornish kommer att växa upp till att bli en orolig och utåtagerande katt. Din cornish behöver mycket uppmärksamhet hela livet, men kanske speciellt när den är kattunge. Du bör därför inte lämna din nya familjemedlem ensam hemma allt för länge i början.

Var också nog med att lära din cornish rex kattunge rutiner och regler med en gång. Vill du till exempel inte att den ska ha åtkomst till vissa rum eller vissa möbler ska du visa detta redan när den är kattunge.

Vill du exempelvis inte att den ska ha tillgång till sovrummet i vuxen ålder ska den inte heller ha det som liten då detta kommer att bli svårt att vänja bort.

Två cornish rex kattungar i olika färger

Uppfödare

När du har bestämt dig för att köpa hem en cornish rex kattunge är det dags för att hitta en uppfödare. Detta kan ta tid så det gäller att ha tålamod. Välj aldrig första bästa uppfödare utan att först göra en grundlig kontroll.

Ring gärna runt eller mejla till olika uppfödare för att få dig en uppfattning om hur seriösa de är. Ställ mycket frågor och se hur väl de svarar och hur involverade de verkar vara i katternas välmående.

Ett bra tecken är om uppfödaren ställer frågor till dig i gengäld för att försäkra sig om att katten får det bra hemma hos dig. Då vet man att uppfödaren bryr sig om katten och chansen är mycket hög att aveln har gått rätt till.

En bra väg att gå är att kolla på uppfödare som är anslutna till Nordiska rexringen. Nordiska rexringen arbetar för att bevara rexkatterna och för att främja god och hälsosam avel.

Du kan även kika på annonser från uppfödare som är medlemmar i Svenska kattklubbars riksförbund.

Omplacering

Vill du hellre få tag på en cornish rex för omplacering dyker det ibland upp annonser för detta på blocket. Det finns även en annonseringssida hos Nordiska rexringen med annonser för cornish rex katter både för omplacering och för försäljning av nya kattungar.

Visste du detta om cornish rex?

 • Cornish rex har en speciell lukt som många tycker påminner om lukten av ost.
 • Cornish rex har vågig päls, men även krulliga morrhår.
 • Cornish rex används i bland som servicekatt.

Vanliga frågor och svar

Hur mycket kostar en cornish rex?

En cornish rex kattunge kostar oftast någonstans mellan 10000-15000 kronor.

Är cornish rex allergivänlig?

Ingen katt är allergivänlig, men det finns kattraser som av vissa anledningar inte utlöser någon allergi hos vissa människor trots kattallergi.
Cornish rex är en sådan ras. Detta är dock väldigt individuellt vilket innebär att vissa allergiker kan leva med en cornish helt utan problem medan andra kan få svåra besvär.

Johan Larsson

Johan Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om NetPet

På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!

Senaste artiklarna

Följ oss

Ragdoll

Ragdoll

Funderar du på att skaffa en ragdoll? Här får du reda på hur det är att leva med en ragdoll och vad som är bra att känna till innan du skaffar en!

Läs mer »