Märk och registrera din katt – Ny lag 2023

Registrera din katt

Innehållsförteckning

Vilken är den nya lagen för registrering av katter år 2023?

Från och med januari 2023 måste alla kattägare i Sverige registrera sina katter hos Jordbruksverket. Syftet med den nya lagen är att få bättre kontroll på alla katter runt om i landet. Det kommer underlätta med en rad saker:

  • Att spåra bortsprungna katter till sina ägare.
  • Lokalisering av hemlösa katter så att de kan omplaceras.
  • Kunna kontrollera och lokalisera sjukdomsutbrott.
  • Höja statusen av våra kära katter som husdjur.

Hur du märker och registrerar din katt år 2023

Redan nu så kan du id-märka din katt hos en veterinär eller hos annan godkänd id-märkare. Det görs anntingen med ett chip eller en tatuering i örat. Vi förväntar oss att det kommer bli ett högt tryck hos veterinärerna i vintern innan lagen går i kraft.

Id-märka katt i örat

När katten väl är idmärkt så kommer man kunna logga in hos jordbruksverket. Vi kommer uppdatera denna artikeln när den nya E-tjänsten klar. Där registrerar du din katt och betalar avgiften. Avgiften har ännu inte fastställts, men det kommer att vara en engångsavgift per katt.

Hur kommer den nya lagen att påverka kattägare?

Om du redan har en katt är det enda som förändras för dig att du måste betala en avgift och registrera den hos Jordbruksverket. I övrigt kommer ingenting att förändras.

Om du är en ansvarsfull kattägare har du kanske redan registrerat din katt i befintliga frivilliga register. Även om du redan har registrerat din katt i något av dessa register så behöver registrera den hos Jordbruksverket i mitten av januari 2023.

Om du inte är en ansvarsfull kattägare hoppas vi att den nya lagen kommer att göra dig mer ansvarsfull. Kanske har du inte identifierat din katt för att du inte tycker att det är viktigt. Vi hoppas att den nya lagen kommer att få dig att tänka på dessa saker.

För katthem har lagen redan trätt i kraft

Den nya lagen har redan trätt i kraft för katthem som drivs i kommersiellt bruk. Detta innebär att alla katter i ett katthem måste identifieras.

Syftet med den nya lagen är att få bättre kontroll över alla katter runt om i landet. Det kommer att hjälpa till med ett antal saker såsom spårning av herrelösa katter till deras ägare.

Lagen gäller för följande:

  • Föder upp mer än 3 kattkullar per år
  • Låter andra hyra minst 3 katter av egen uppfödning mot en avgift
  • Säljer mer än 3 kullar av sina egna katter eller från andra uppfödare
  • Tar emot 4+ katter i internat mot betalning

Frivilliga kattregister

Kattregister är viktiga, men de fungerar bara om alla som äger en katt registrerar sin katt. Det är det enda sättet för oss att få en överblick över hur många katter det finns i Sverige och var de bor. Katträkningen är viktig för sjukdomsbekämpning, men också för forskning om hur vi kan förbättra hälsan och välfärden för våra kattvänner.

Men det räcker inte att ha registrerat sin katt hos antingen Sveriges Kattklubbars Riksförbund (SVERAK) eller hos Svenska Kennelklubben (SKK).

Vad händer om jag inte registrerar min katt

Om du inte registrerar din katt kan länsstyrelsen vidta åtgärder mot dig. De har ännu inte bestämt vad detta innebär, men det kan handla om böter. Registrering av katter sker via Jordbruksverket. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för registrering av katter

Du kan läsa mer om detta här: Jordbruksverket

Om du har ytterligare frågor är du välkommen att kontakta länsstyrelsen.

Johan Larsson

Johan Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om NetPet

På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!

Senaste artiklarna

Följ oss

Ragdoll

Ragdoll

Funderar du på att skaffa en ragdoll? Här får du reda på hur det är att leva med en ragdoll och vad som är bra att känna till innan du skaffar en!

Läs mer »