Allergivänliga djur

Allergivanliga djur

Innehållsförteckning

Vad är ett allergivänligt djur och vad gör dem allergivänliga?

Allergivänliga djur är djur som producerar färre allergener än andra djur av samma art. Allergener är proteiner som kan orsaka en allergisk reaktion, och de finns i djurhud, saliv och urin. När dessa proteiner kommer i kontakt med huden eller andas in kan de utlösa en rad olika symtom, bland annat klåda, nysningar och rinnande näsa. Vissa personer kan också få allvarligare reaktioner, som andningssvårigheter eller svullnad i halsen. Allergivänliga djur producerar mindre av dessa proteiner, och därför är det mindre sannolikt att de orsakar en allergisk reaktion. Det finns ett antal olika allergivänliga djur, bland annat katter, hundar, kaniner och hästar. Varje djur har sin egen unika uppsättning allergener och därför kan vissa människor vara allergiska mot en typ av allergivänligadjur men inte mot en annan. Om du funderar på att skaffa ett allergivänligt husdjur är det viktigt att du pratar med din läkare eller en allergispecialist för att ta reda på vilka djur som passar dig.

Vilka djur är allergivänliga

När de flesta människor tänker på allergener tänker de på pollen eller djurhår. Men sanningen är att allt kan orsaka en allergisk reaktion hos en allergiker – till och med mat och mediciner.

Så vad är det som gör vissa djur mer allergivänliga än andra?

I allmänhet tenderar djur med päls eller fjädrar att vara mer allergiframkallande än djur utan päls. Detta beror på att deras päls eller fjädrar kan fånga upp damm, pollen och andra allergener. Dessutom kan djur som tappar sin päls eller sina fjädrar släppa ut dessa allergener i luften, vilket gör det lättare att andas in dem.

Alla pälsdjur och fjäderdjur är dock inte lika. Vissa raser, t.ex. pudlar och schnauzer, har hår som mer liknar människohår än djurpäls. Det innebär att det inte fångar upp lika många allergener och är mindre sannolikt att orsaka en allergisk reaktion.

På samma sätt har vissa fåglar, t.ex. kaktusar och papegojor, fjädrar som är mindre benägna att falla av och orsaka allergier. Så om du letar efter ett husdjur som är mindre benägen att orsaka allergier, kan du överväga en av dessa allergivänliga raser.

Innan du tar hem ditt allergivänliga husdjur

Om du lider av allergier men ändå vill uppleva glädjen med att äga ett husdjur undrar du kanske om det finns några allergivänliga djur som du kan ta in i ditt hem. Lyckligtvis finns det några åtgärder som du kan vidta för att se till att ditt nya husdjur blir allergivänligt.

Först bör du göra lite forskning om allergivänliga djurraser och djurarter. Några vanliga hypoallergena husdjur är katter, hundar, kaniner och marsvin. När du har några potentiella husdjur i åtanke kan du försöka besöka hem där dessa djur bor för att se om du reagerar på dem. Om du inte har några negativa reaktioner är chanserna goda att du kan ta in ett av dessa djur i ditt hem utan att dina allergier triggas igång. Även om du väljer ett allergivänligt husdjur är det dock fortfarande viktigt att vidta vissa åtgärder för att minska allergenerna i ditt hem. Se till att sopa och dammsuga regelbundet och överväg att investera i en luftrenare för att hjälpa till att ta bort djurens mjäll från luften. Med lite ansträngning kan du njuta av alla fördelar med att äga ett husdjur utan att utlösa dina allergier.

Är det riskfritt med ett allergivänligt husdjur

När det gäller allergier är alla människor olika. En del människor är allergiska mot djurens mjäll, medan andra är allergiska mot proteiner som finns i djurens saliv eller urin. Därför kan det vara svårt att förutsäga hur någon kommer att reagera på ett visst husdjur. Allergivänliga husdjur marknadsförs dock ofta som säkra för allergiker. Även om de kan orsaka färre allergiska reaktioner än andra husdjur är det viktigt att komma ihåg att inget djur är helt allergifritt. Allergier kan också utvecklas med tiden, så även om någon inte är allergisk mot ett husdjur när han eller hon först får det, kan han eller hon senare utveckla allergier. Av dessa skäl är det viktigt att rådgöra med en läkare innan man skaffar ett husdjur, oavsett om det är allergivänligt eller inte.

Allergivänliga djur utan att utlösa dina allergier

Många människor lider av allergier, men det betyder inte att de behöver gå miste om glädjen med att äga ett husdjur. Om du är allergisk mot djurens mjäll men ändå vill dela ditt liv med en pälsbeklädd vän kan du överväga att adoptera ett allergivänligt husdjur. Dessa djur producerar mycket lite mjäll och därför är det mycket mindre sannolikt att de utlöser en allergisk reaktion.

När du tar hand om ett hypoallergeniskt husdjur är det viktigt att hålla pälsen ren och fri från smuts och skräp. Regelbunden borstning hjälper till att avlägsna löst mjäll och bidrar också till att fördela djurets naturliga oljor, vilket kan bidra till att minska mjällproduktionen. Se dessutom till att dammsuga ditt hem regelbundet och damma av ytor där mjället kan samlas.

Genom att vidta dessa enkla åtgärder kan du njuta av sällskapet med ett allergivänliga husdjur utan att utlösa dina allergier.

Johan Larsson

Johan Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om NetPet

På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!

Senaste artiklarna

Följ oss

Ragdoll

Ragdoll

Funderar du på att skaffa en ragdoll? Här får du reda på hur det är att leva med en ragdoll och vad som är bra att känna till innan du skaffar en!

Läs mer »