Allt om Allergivänliga Katter – De 14 bästa sorterna

Allergivänlig Katt

Innehållsförteckning

Allergivänliga katter är populära nu för tiden eftersom det finns så många allergiker. De 14 bästa sorterna av allergivänliga kattraser är angivet nedan, och alla av dem kan hittas i Sverige.

De 14 bästa sorterna av allergivänliga kattraser:

1. Sphynx

Sphynx kattras

Om du letar efter en allergivänlig katt är Sphynx ett populärt val. Även om den inte har någon päls behöver Sphynx ändå regelbunden putsning för att behålla sin friska hud och päls. Dess unika utseende gör också att den sticker ut bland andra kattraser. Sphynx är känd för att vara vänlig och social, vilket gör den till ett utmärkt val om du letar efter ett sällskapsdjur. Dess brist på päls innebär dock att den inte klarar sig bra i kallt väder och måste hållas inomhus. På det hela taget är Sphynx en ovanlig men älskvärd kattras som är ett bra tillskott i alla hem.

2. Devon Rex

Devon Rex

Devon Rex är en allergivänlig kattras som är känd för sin vågiga, lockiga päls. Trots sitt ovanliga utseende är Devon Rex faktiskt mycket tillgivna och vänliga katter. De tycker om att tillbringa tid med sina mänskliga följeslagare och är kända för att vara mycket intelligenta och lekfulla. Devon Rexes är också relativt lätta att ta hand om, eftersom de inte kräver mycket vård av pälsen. Det är dock viktigt att notera att Devon Rexes är benägna att drabbas av hälsoproblem som andningsproblem och hjärtfel. På det hela taget är Devon Rex en unik och intressant kattras som är en utmärkt följeslagare för allergiker.

3. Peterbald

Peterbald

Allergivänlig katt som kännetecknas av sin kala, eller nästan kala, kropp. Peterbald-rasen har sitt ursprung i Ryssland i mitten av 1990-talet som ett resultat av ett medvetet avelsprogram där man korsade siamesiska, orientaliska korthårskatter och ryskblå katter. Förhoppningen var att skapa en allergivänlig katt som skulle föredras av allergiker. Även om avelsprogrammet lyckades skapa en allergivänlig katt är Peterbald inte helt hårlös.

Vissa katter kan ha ett fint dun på kroppen, medan andra kan ha en sparsam päls av morrhår. Trots sin hårlöshet kräver Peterbalds fortfarande regelbunden putsning för att förhindra hudirritation. De är också känsliga för solbränna, så det är viktigt att ge dem mycket skugga när de vistas utomhus. På det hela taget är Peterbald en hypoallergen katt som är en utmärkt följeslagare för allergiker.

4. Cornish Rex

Cornish Rex

Cornish Rex är en allergivänlig kattras som är känd för sin vågiga, räfflade päls. Rasen har sitt ursprung i Cornwall i England på 1950-talet och tros vara en korsning mellan Devon Rex och siamesisk katt. Cornish Rex är en medelstor katt med långa ben och stora öron. Pälsen är kort och tät, med ett vågliknande mönster som är unikt för rasen. Pälsen kan ha vilken färg eller mönster som helst, men de vanligaste färgerna är svart, blått och brun. Cornish Rex är en aktiv ras som gärna leker och klättrar. De är också kända för att vara intelligenta och tillgivna katter som gärna umgås med sina människor.

5. Siames

Siames

Om du letar efter en allergivänlig katt är siamesiskan ett utmärkt val. Dessa vackra katter är kända för sina slående blå ögon och sina slanka, smala kroppar. De är också relativt sällsynta, vilket kan göra dem ganska eftertraktade. Hypoallergena eller inte, alla katter kräver dock en viss nivå av vård. Siamesen är inget undantag.

Dessa aktiva katter behöver gott om leksaker och lektid för att hålla sig glada och friska. De har också en tendens att vara mycket högljudda, så var beredd på en del mejande. Men om du letar efter en allergivänlig katt med lite personlighet är siamesen det perfekta valet.

6. Balinesen

Balinesen

Även om Balinesen ofta betraktas som en allergivänlig ras är den faktiskt inte allergivänlig för alla. Balinesen är en långhårig variant av siamkatten, och som alla långhåriga katter producerar de mer Fel d 1, det protein som orsakar allergier, än korthåriga katter. Vissa personer med milda allergier kan dock tolerera en balinesisk katt bättre än andra raser. Detta beror på att balinesen producerar mindre Fel d 1 än andra långhåriga raser, och de har också mindre av proteinet på sin hud och i sitt saliv. Om du överväger att skaffa en balinesisk katt är det viktigt att först umgås med dem för att se om du är allergisk.

7. Javanes

Javanese

Javanesen är en allergivänlig kattras som är känd för sin vackra päls och sin utåtriktade personlighet. Denna ras kommer ursprungligen från ön Java och är relativt ny i USA. Javanes är aktiva och lekfulla och de tycker om att umgås med sina människofamiljer. De är också kända för att vara mycket högljudda, och de ”pratar” ofta med sina ägare med hjälp av ett högt pipande ”meow”. Eftersom de är hypoallergena är javaneskatter ett bra val för människor som är allergiska mot andra typer av katter. Om du letar efter en vacker och tillgiven följeslagare kan javanes vara den perfekta rasen för dig!

8. Orientalisk korthår

Oriental Shorthair

Orientalisk korthår är en allergivänlig kattras som är känd för sitt eleganta utseende. Dessa katter är medelstora, med långa, smidiga kroppar och graciösa rörelser. De finns i en mängd olika färger och mönster, bland annat blått, grönt, brunt, svart och vitt. Orientalisk korthår är intelligenta och nyfikna katter som älskar att leka och utforska sin omgivning. De är också tillgivna och kärleksfulla mot sina ägare och är utmärkta följeslagare. Om du letar efter en allergivänlig kattras som är både vacker och kärleksfull är orientalisk korthårig det perfekta valet för dig.

9.Brittisk korthår

British Shorthair

Hypoallergena katter är inte helt allergifria, men de producerar färre allergener än andra katter och är ofta ett bra val för allergiker. Brittisk korthår är en hypoallergen kattras. Dessa vackra katter har tjocka, plyschiga pälsar som finns i en mängd olika färger, bland annat blått, svart och vitt. De är mjuka och tillgivna katter som är bra följeslagare. Brittiska korthårskatter är generellt sett friska katter och deras korta pälsar kräver minimal skötsel. Om du letar efter en allergivänlig kattras som också har lågt underhåll kan brittisk korthårig vara det perfekta valet för dig.

10. Siberian

Siberian

Om du letar efter en stor personlighet i ett litet paket är sibiriska katten det perfekta valet. Den här rasen har sitt ursprung i Ryssland och är känd för sin tjocka päls, vilket gör att den klarar av kallt väder. Sibiriska katter är också mycket lekfulla och tillgivna, vilket gör dem till fantastiska sällskap. Dessutom är de relativt lite underhållsskyldiga jämfört med andra raser. Den största nackdelen med att äga en sibirisk katt är att de är benägna att drabbas av vissa hälsoproblem, såsom njursjukdomar och hjärtproblem. Med rätt vård och regelbundna veterinärbesök kan dessa hälsoproblem dock hanteras effektivt. Så om du letar efter en pälsklädd vän som kommer att hålla dig underhållen i timmar i sträck, är sibiriska katten det perfekta valet.

11. Manx

Manx

Manxen är en allergivänlig katt som är känd för sin taillessäkerhet. Rasens exakta ursprung är okänt, men man tror att den har sitt ursprung på Isle of Man, utanför Englands kust. Manxen har sedan dess blivit ett populärt husdjur över hela världen. Tack vare sin allergivänliga päls och sin kärleksfulla natur är Manx en idealisk följeslagare för dem med allergier eller som söker en gosig vän. Förutom att den saknar svans kännetecknas Manx också av sin rundade bakdel och sina korta ben. Även om den finns i en mängd olika färger är den mest populära Manx orange. Med sin lekfulla personlighet och sitt charmiga utseende är det inte konstigt att Manx är en av de mest populära kattraserna i världen.

12. Havanna Brown

Havanna Brown

Havana Brown, en allergivänlig katt som är känd för sin tydliga bruna päls. Havana Brown är en relativt ny ras som utvecklades på 1950-talet i ett försök att skapa en allergivänlig katt med brun päls. Rasen skapades genom att korsa en siamesisk katt med en svart huskatt, och senare gjordes korsningar med ryskblå och seal point siamesiska katter. Resultatet blev en katt med en kort, tät päls som består av flera olika nyanser av brunt. Havana Brown är en tillgiven och intelligent ras som är en utmärkt följeslagare. Om du letar efter en allergivänlig katt med ett exotiskt utseende kan Havana Brown vara något för dig.

13. Birman

Birman

Helig birma katter är en hypoallergen ras som är perfekt för människor med allergier. Dessa katter har en kort, tät päls som producerar mycket lite mjäll, vilket gör dem till ett idealiskt val för dem som är allergiska mot katter men ändå vill njuta av sällskapet hos en kattvän. Birman katter är också kända för sina utåtriktade, vänliga personligheter. De är mycket sociala varelser som trivs med att umgås med människor och andra djur. Detta gör dem till utmärkta husdjur för familjer med barn eller andra husdjur. Om du letar efter en allergivänlig katt som också är social och tillgiven kan en Birman katt vara det perfekta valet för dig.

14. Ocicat

Ocicat

Ocicat är en huskattras som utvecklades på 1960-talet. Rasen kännetecknas av sin fläckiga päls, som liknar den vilda ocelotens päls. Ocicaten är dock inte släkt med ocelotterna; deras fläckar är resultatet av korsningar mellan siamesiska och abessinska katter. Även om de ibland kallas för ”miniatyrleoparder” är ocicater inte vilda katter; de är vänliga och tillgivna mot människor. Ocicats föredrar att leva i hushåll där det finns gott om utrymme för dem att springa och leka. De är aktiva katter och deras intelligens gör dem lätta att träna. Ocicats är utmärkta husdjur för familjer med barn och andra husdjur.

Allergivänlig Katt – Hitta rätt katt för dig!

När du letar efter en hypoallergen katt finns det några saker du bör tänka på. För det första finns det ingen riktigt allergivänlig katt. Det finns dock vissa raser som är mindre benägna att utlösa en allergisk reaktion. För det andra måste även hypoallergena katter putsas regelbundet. Det innebär att du måste vara beredd att göra lite extra arbete för att hålla din katt frisk och glad. Slutligen är hypoallergena katter ofta dyrare än andra raser. Detta beror på att de är mycket efterfrågade och kan vara svåra att hitta. De är dock värda investeringen om du letar efter en pälsklädd vän som inte utlöser dina allergiska reaktioner.

Vad kostar en allergi vänlig katt?

Den genomsnittliga kostnaden för en hypoallergen katt ligger mellan 700 och 15 000 kronor, även om vissa uppfödare kan ta ut mer. I slutändan bör potentiella ägare väga kostnaden för en hypoallergen katt mot fördelarna innan de fattar ett beslut.

Vad du bör tänka på när du väljer sort

När många människor tänker på allergivänliga katter tänker de på Sphynx. Det finns dock många andra raser som anses vara hypoallergena, och var och en av dem har sina egna unika egenskaper.

Om du funderar på att köpa en hypoallergen katt i ditt hem är det viktigt att göra din forskning och välja en ras som passar bra för din livsstil.

En viktig faktor att ta hänsyn till är hur mycket putsning katten kommer att behöva. Vissa hypoallergena raser, som Russian Blue, kräver inte mycket underhåll alls. Andra, som bengalen, har mycket kort päls men fäller väldigt lite.

En annan faktor att ta hänsyn till är om katten kommer att vara bra med barn eller inte. Vissa hypoallergena raser, som siamesen, är kända för att vara särskilt sociala och tillgivna. Andra, som Devon Rex, tenderar att vara mer självständiga.

I slutändan är det bästa sättet att välja en allergivänlig katt att besöka ett lokalt djurhem eller räddningsverk och träffa några av de tillgängliga katterna personligen. På så sätt får du en chans att se vilken ras som passar bäst för din familj.

Varför är man allergisk mot katter?

Du kanske älskar tanken på att mysa med en mjuk och luddig katt, men om du är allergisk mot katter är det inget alternativ. Så varför är du allergisk mot katter? Det visar sig att det inte är pälsen som orsakar dina problem. I stället är det ett protein som finns i katters saliv och hud och som kallas Fel d 1. När en katt slickar sig på pälsen avlagrar den Fel d 1 på pälsen. När katten tappar pälsen släpps proteinet ut i luften, där det kan inandas av människor som är allergiska mot det. Dessutom kan Fel d 1 också hittas i kattens urin. Så även om du inte är allergisk mot katter kanske du ska tänka dig för en extra gång innan du använder kattlådan!

Relaterade artiklar

Johan Larsson

Johan Larsson

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om NetPet

På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!

Senaste artiklarna

Följ oss

Ragdoll

Ragdoll

Funderar du på att skaffa en ragdoll? Här får du reda på hur det är att leva med en ragdoll och vad som är bra att känna till innan du skaffar en!

Läs mer »