Att köpa en hamster till sitt barn

Hamster som hålls av ett barn

Innehållsförteckning

Går du i tankarna på att köpa en hamster till ditt barn?

Hamstrar är populära husdjur, särskilt för barn. De är små, kräver lite underhåll och är relativt prisvärda, vilket gör dem till ett bra val för familjer med begränsad tid och begränsade resurser. Hamstrar är dessutom i allmänhet ganska medgörliga och brukar vara ett bra första husdjur för ett barn. Det finns dock en del saker att tänka på innan du fattar beslutet att köpa en hamster till ditt barn.

Fördelar

Att ha en hamster kan vara en lärorik erfarenhet för ditt barn. De är inte bara charmiga och lätta att ta hand om, utan de kan också ge ditt barn en känsla för ansvar.

När ditt barn har en hamster som husdjur är det nyttigt att han eller hon är insatt i den skötsel och omvårdnad som krävs. Ditt barn bör vara delaktig i att regelbundet ge sin hamster mat och vatten och att med jämna mellanrum städa buren. Detta kan hjälpa ditt barn att lära sig vikten av att ta hand om en annan levande varelse och vikten av vad det innebär.

Dessutom är hamstrar underhållande att titta på och kan ge ditt barn många stunder av underhållning. De är inte heller några krävande husdjur vilket innebär att det inte krävs orimligt mycket tid att ta hand om dem vilket kan bli för mäktigt för ett barn att orka med. Läs mer om du leker med din hamster.

Om du letar efter ett lämpligt och lättskött husdjur som ger ditt barn glädje i livet kan en hamster alltså mycket väl bara det rätta valet.

Hamster i sin bur

Nackdelar

Hamstrar kan vara lekfulla och älskvärda husdjur, men det finns också en del nackdelar som kan vara bra att vara medveten om innan ett köp.

För det första är hamstrar nattdjur, så de kan vara aktiva och högljudda på natten vilket kan väcka ditt barn eller hålla hen vaken om natten om hamstern är placerat i barnets sovrum.

Dessutom är hamstrar kända för att bitas när de känner sig hotade, vilket kan vara smärtsamt och skrämmande för små barn.

Hamstrar är också små och ganska sköra små djur som behöver behandlas med ömhet. Detta kan ibland vara svårt att hantera för ett barn som kan vara omedvetet hårdhänt och hispig i sin hantering vilket kan skrämma och skada hamstern. Därför är det viktigt att noga övervaka alla interaktioner mellan ditt barn och deras hamster som husdjur, speciellt i början.

Hur gammal bör ditt barn vara för att få en hamster?

När det gäller att välja ett husdjur finns det alltså många faktorer att ta hänsyn till. En annan viktig fråga man bör överväga om ditt barn är tillräckligt gammal för att ha ett husdjur.

När det gäller hamstrar är de i allmänhet ett bra val för äldre barn. Hamstrar är husdjur som kräver relativt lite underhåll, men dit barn bör vara tillräckligt gammal för att kunna åta sig och förstå ansvaret att ta hand om sin hamster.

Hamster till barn

Hamstrar är som sagt även relativt känsliga varelser och är inte väl lämpade för mycket små barn som kanske inte förstår hur man hanterar dem på rätt sätt.

Dessutom är hamstrar nattdjur och är kanske inte det bästa valet för familjer som letar efter ett husdjur som kommer att vara uppe och röra på sig under dagen. De är dessutom inte lika keliga och kärleksfulla som andra husdjur såsom katt och hund vilket också är viktigt att ha i åtanke så att ni inte blir besvikna om hamstern inte är så förtjust i att gosa.

Bästa sorten hamster till ett barn

Om du letar efter en sällskapshamster brukar guldhamstern vara det bästa alternativet för ett barn. Guldhamstrar, eller syriska hamstrar som de även kallas, lever ensamma och du behöver därför inte ha flera hamstrar att ta hand om.

Guldhamstern är också den största i storlek vilket för den lite mindre skör samt gör den något lättare att hålla i än de små dvärghamstrarna som kan vara lite kluriga att hålla i, speciellt för ett barn.

Man bör dock vara medveten om att hamstrar inte är kända för att gilla att gosa så man kan inte förvänta sig att sin hamster vill bli hållen även om det självklart finns hamstrar som gillar detta.

Slutsats: Gå igenom för- och nackdelarna innan ni köper en hamster

När du ska välja ett husdjur till ditt barn finns det många saker att tänka på. Hamstrar kan vara ett bra val för äldre barn, men de kräver en viss mängd omsorg och uppmärksamhet.

De är nattaktiva djur och är kanske inte det bästa valet för familjer med små barn som vill ha ett husdjur som är vaket och socialt under dagen.

De är heller inga kelvänliga djur vilket ofta kan vara det som ett barn eftersöker.

Slutligen kan ett hamster vara ett bra och relativt enkelt husdjur att hand om för ditt barn som kan hjälpa barnet att lära sig att ta ansvar.

Johan Larsson

Johan Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om NetPet

På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!

Senaste artiklarna

Följ oss

Ragdoll

Ragdoll

Funderar du på att skaffa en ragdoll? Här får du reda på hur det är att leva med en ragdoll och vad som är bra att känna till innan du skaffar en!

Läs mer »