Golden Retriever

Golden Retriever

Innehållsförteckning

Golden retriever – En kär familjehund

Golden retriever är en av de populäraste sällskapshundarna i hela världen. Enligt Svenska Kennelklubben finns det nästan 16000 registrerade golden retrievers i Sverige idag (2022) vilket gör den till den näst populäraste hundrasen i vårt land. Endast labradoren är större i antal. Vad är det då som gör denna ras så omtyckt?

De har en fantastiskt böljande och vacker päls som i kombination med deras snälla ögon gör att de ser väldigt varma och vänliga ut. Detta är också en helt korrekt uppfattning.

Golden retrievers anses nämligen vara en av de snällaste hundraserna som finns. De är också väldigt lojala och besitter en oerhört hög intelligens och social förmåga vilket gör dem till helt perfekta familjehundar.

Med en historia som jakthund är de också utmärkta partners i jakt även idag. Tack vare deras höga intellekt och lugna temperament är de även populära arbetshundar inom andra områden såsom terapi- och service.

Letar du efter en kärleksfull, busig och trofast hund som gillar att umgås är detta definitivt hundrasen för dig!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Zooplus.

Rasbeskrivning och egenskaper

Rasgrupp:

Typ av hundras
Apporterande

Mankhöjd:

Ett måttband och ett hundben
41-48 cm

Vikt:

Hundens vikt
11-16 kg

Livslängd:

Hundens livslängd
13-17 år

Ursprung:

Rasbeskrivning lagotto romagnolo
Italien
Barnvänlig:⭐⭐⭐⭐
Trivs med andra hundar:⭐⭐⭐⭐⭐
Social mot människor:⭐⭐⭐⭐
Intelligens:⭐⭐⭐⭐
Passar i lägenhet:⭐⭐⭐⭐
Allergivänlig:⭐⭐⭐⭐
Kan lämnas ensam:⭐⭐⭐
Enkel att träna:⭐⭐⭐⭐⭐
Kräver motion:⭐⭐⭐⭐
Pälsvård:⭐⭐⭐⭐
Hälsa:⭐⭐⭐⭐⭐
Skäller:⭐⭐⭐

Golden retrieverns ursprung

Den första golden retrievern avlades fram i Storbritannien under sent 1800-tal. Under denna tid var fågeljakt en högt växande trend och en jakthund av egen stam gav otroligt hög status bland de brittiska godsen.

En godsherre bestämde sig därför för att försöka avla fram en den perfekta jakthunden. Den skulle dock inte bara vara perfekt i jakt utan även som sällskapshund när den inte var ute på fältet.

Han började därför korsa olika hundraser för att få fram en hund som var lugn och social av naturen, men som också var en begåvad spårnings- och apporthund. Hunden skulle även ha en fallenhet för vatten.

Målet var nämligen att få fram en apporterande jakthund som klarade av att arbeta i våta miljöer eftersom godsen bestod av mycket våtmark.

Aveln tog lång tid och pågick under många år. Man genomgick många olika korsningar av bland annat olika retriever-, spaniel- och setterraser för att till slut få fram en helt ny ras.

Rasen blev godkänd som en egen ras 1913, men kallades då golden eller yellow retriever. 1920 ändrades dock detta till det namn den bär idag, nämligen golden retriever.

Golden retriever som hämtar en pinne ur vattnet
Apporterande golden retriever i vatten.

Hunden med den gyllene pälsen

Golden retriever är en relativt stor hund och är känd för sin kraftiga och vackra gyllene päls. Detta reflekteras också i namnet som direkt översatt till svenska blir ”gyllene hämtare”. Just hämtare är också ett annat kännetecknande attribut, men mer om detta senare.

Utseende

Den guldfärgade pälsen är tjock och tät och ofta vågig. Något som karaktäriserar goldens väl är att de har lite längre och kraftigt fjädrande päls på bröst, mage, baksida ben och svans. Detta fluffiga drag bidrar till stor del till att deras varma och inbjudande yttre.

Tack vare sin bakgrund som apporterande fågelhund är pälsen även vattenavvisande med en kraftig underull som skydd mot de vattenrika miljöerna.

Storlek

Till storleken är detta en förhållandevis stor hund. Hanar blir i regel något större och brukar mäta mellan 56-61 cm i mankhöjd och väga upp till 34 kg.

Tikarna mäter vanligtvis 51-56 cm i mankhöjd och väger omkring 27-32 kg.

Personlighet och temperament

Personlighet finns det gott om hos golden retrievern! Detta är en mycket intelligent, energisk, busig och familjekär hund med häpnadsväckande livsglädje. Golden retrievern är alltså en otroligt social hund som gillar aktivitet och tycker inte om att bli lämnad ensam allt för länge.

Detta är kanske därför inte den rätta hunden för dig som är borta långa perioder under dagarna, men är helt perfekt för dig som har mycket tid att umgås med din hund. En golden vill nämligen vara med mest hela tiden och älskar att följa med på familjens alla utflykter.

Golden retriever med sin ägare
Glad golden retriever med sin ägare.

Golden retrievern utvecklas relativt långsamt både fysiskt och mentalt vilket gör att de behåller sin valpiga busighet i många år, vissa behåller den till och med hela livet. Just denna oskuldsfullhet och lekfullhet bidrar mycket till golden retrieverns omotståndliga charm som vi alla känner till och älskar.

Sitt valpiga sinne till trots är golden retrievern en väldigt smart och snabblärd hund med en stor vilja att vara till lags. Den är därför inte bara väldigt uppskattad som sällskapshund utan också i tävlingar och arbete.

Som apporterande jakthund i grund och botten hittar golden retrievers alltid något att bära i munnen. Oavsett om det är en boll, en pinne eller något annat så är en golden sällan så lycklig och stolt som när den kommer bärandes på något.

Rötterna som jakthund visar sig också i kärleken till vatten. De flesta golden retrievers älskar allt som har med vatten att göra och missar sällan en chans till att bada om det finns möjlighet till det. De är inte särskilt kinkiga vad gäller renligheten så ett lerigt vattendrag är inget som stoppar dem!

Golden retriever som familjehund

När du tänker på den perfekta familjehunden är det stor chans att du får upp en bild på golden retrievern i ditt huvud. Den prickar nämligen in alla egenskaper man kan tänkas söka efter hos en familjehund.

Den älskar sällskap och umgås gärna med både vuxna som barn samt katter som hundar. Golden retrievern är med andra ord en vänlig och kärleksfull hund som gärna vill vara med där det händer.

Även om goldens är lekfulla och fulla av energi är de av naturen harmoniska och lugna i sättet att vara mot andra. De har en bra känsla för sin omgivning och är oftast väldigt varsamma och beskyddande mot barn runtomkring sig.

Stoj och stök med springande och lekande barn är alltså ingenting som stör en golden retriever utan snarare tvärtom. De älskar all typ av aktivitet och är gärna med och leker och busar. Är det små barn i närheten kan det dock vara bra att hålla ett extra öga då goldens kan bli väldigt exalterade och råka välta omkull mindre barn av misstag.

Golden retrievern ska ses som en extra familjemedlem och gillar inte att känna sig exkluderad. Var därför beredd på att den kommer att vilja vara med överallt oavsett om det gäller kalas, campingutflykter eller en dag på stranden. Den umgås även gärna under dina vardagliga sysslor såsom matlagning och städning.

Golden retriever och katt som kramas
Katt som myser med golden retriever.

Golden retriever som arbetshund

Tack vare golden retrieverns höga intelligens och effektiva förmåga att lära sig nya saker är de mycket populära som arbetshundar.

Ett populärt yrke för rasen är polishund. Hos polisen har de också stor hjälp av sitt sinne för spårning då de har som uppgift att söka efter bland annat vapen, narkotika och explosiva ämnen.

De är också populära service- och terapihundar. Golden retrieverns livsglada, lugna och öppna sätt att vara är minst sagt smittsamt och det är därför inte konstigt att de ofta används i terapisyfte.

Deras syfte är bland annat att lindra depression och känslan av ensamhet hos människor med olika svårigheter, både fysiskt och psykiskt relaterade.

Några exempel på vad en terapihund kan hjälpa till med:

  • Erbjuda sällskap på sjukhus, ålderdomshem eller andra typer av behandlingshem
  • Lindra PTSD och annan ångest och stress
  • Ge sällskap till barn i kritiskt utsatta situationer

Som servicehundar tränas de upp till att utföra vissa uppgifter som man på grund av sjukdom eller andra begränsningar inte klarar av. De kan också läras upp för att exempelvis varna sin omgivning vid eller inför ett epilepsianfall hos sin ägare.

Två golden retrievers som terapihundar
Två terapihundar (golden retrievers).

Så tar du hand om din golden retriever

Golden retrievers kräver en del skötsel, men med rutin och vana blir detta inga som helst problem. Det som behöver mest omtanke är pälsvård och fysisk aktivering.

Då goldens är apporterande hundar av naturen behöver de regelbunden aktivering utomhus för att de inte ska bli oroliga och missnöjda när de vistas inomhus. Deras rikliga päls behöver också borstas och tvättas med jämna mellanrum för att den ska hållas frisk och fin.

Motion

Raska promenader och hämtlekar är högst uppskattade hos din golden retriever. De har också en tendens att gå upp i vikt ganska lätt och behöver därför ett par timmars träning varje dag.

För att din golden ska få utlopp för all sin energi räcker de inte enbart med promenader utan de har också ett starkt behov att få leka och springa. På detta sätt får de möjlighet att göra sig av med all överskottsenergi så att de håller sig lugna och nöjda i hemmet.

Apportlekar är en självklar favorit som de sällan får nog av. Vill din golden inte leka apport är det med andra ord något som inte står rätt till.

Golden retrievers är också utmärkta partners på joggingrundan. Då får ni båda välbehövlig träning samtidigt som ni umgås och skapar ett starkare band er emellan. Eller varför inte ta med dig hunden ut på en cykeltur och låta hunden springa i ett behagligt tempo bredvid?

En cykelvagn för din hund kan i så fall vara ett bra komplement ifall den blir trött och behöver vila. Då får den möjlighet att vila upp sig samtidigt som du kan fortsätta cykelfärden.

Golden retriever som springer med två kvinnor
Två kvinnor som springer med en golden retriever.

Pälsvård

En hälsosam kost är alltid en bra väg till en frisk och glänsande päls. En golden retriever har mycket päls och behöver dock även skötas om mer än så för att den ska hållas ren och fri från tovor.

Goldens fäller relativt mycket och detta är svårt att komma undan. Regelbunden borstning tar dock bort mycket lös päls och minskar mängden päls som sprids runt i huset.

Pälsen bör borstas minst varannan dag, men gärna oftare vid behov. Ju mer noggrann och regelbunden du är med borstningen desto mindre päls kommer den att fälla och risken för tovor minskar betydligt.

Borstningen hjälper också till att jämnt fördela ut de naturliga hudoljorna i pälsen vilket ger den extra lyster. Du bör även bada din golden vid behov, men cirka en gång i månaden brukar räcka.

En golden retriever behöver normalt sätt inte klippas, men under sommaren kan den tjocka pälsen behöva klippas ner lite för att göra vardagen behagligare för din hund.

Mat och näring

Golden retrievern har som sagt en viss läggning till att gå upp i vikt och behöver förutom regelbunden träning även en kontrollerad kost.

Kontrollerad kost kan låta jobbigt och strikt, men vad vi menar är framför allt att din golden bör matas portionsvis med fasta tider istället för att ha mat stående framme hela tiden.

De behöver ett sockerfattigt foder med mycket näringsämnen och nyttiga fettsyror såsom omega 3 för att bibehålla sin vackra och friska päls. Eftersom golden retrievern är en väldigt aktiv hundras bör den ha ett foder som är anpassat för detta.

För att göra det hela enklare finns det foder som är speciellt framtagna för just golden retrievers som innehåller allt de kan tänkas behöva för en sund hälsa. Tänk på att det finns särskilda golden retriever foder för vuxna hundar samt valpfoder för golden retrievers upp till 15 månader.

Hälsa och sjukdomar

Golden retrievers är generellt en ganska frisk ras och blir ofta 10 år eller något äldre. Enligt Agria är de dock något mer sjukdomsbenägna än andra liknande hundraser.

Deras sjukdomsprofil för rasen påvisar att olika former av cancer och hudproblem är ett återkommande problem. Tumörer är också ett av de vanligaste anledningarna till att goldenägare uppsöker veterinären.

Andra problem som är överpresenterade inom rasen är öronsjukdomar, livmodersinflammation och njurproblem.

Epilepsi är något som har ökat hos golden retrievers de senaste åren och är något som Golden retriever klubben arbetar på att få bukt med.

Golden retriever valp

Goldens är helt bedårande som valpar. Golden retrieverns livsglädje och energi märks av redan i tidig ålder. Precis som i vuxen ålder behöver de därför springa och leka av sig redan som valpar.

Eftersom rasen älskar att bära på saker är det bra att ge din golden retriever valp mycket leksaker som de kan tugga och bära på. Detta hjälper också till att lindrar kliandet under perioden när de börjar att få tänder.

Även om detta är en ras som av naturen är enkel att träna upp är det viktigt att komma igång med uppfostran och träning av din golden retriever valp så fort som möjligt.

Att tänka på innan du köper en golden retriever

När du ska köpa en hund på ett säkert sätt så är det alltid ett bra val att gå genom den officiella rasklubben om en sådan finns. Rasklubbarna har tydliga regler som ska följas för avel för att säkerhetsställa att hundarna är friska och föds upp under bra förhållanden.

Den officiella rasklubben för golden retrievers heter Golden retriever klubben och här kan du hitta både aktuella och kommande valpkullar samt hundar för omplacering.

Frågor och svar

Johan Larsson

Johan Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om NetPet

På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!

Senaste artiklarna

Följ oss

Ragdoll

Ragdoll

Funderar du på att skaffa en ragdoll? Här får du reda på hur det är att leva med en ragdoll och vad som är bra att känna till innan du skaffar en!

Läs mer »
Cornish rex

Cornish Rex

Letar du efter en social, kärleksfull och alldeles unik katt? Cornish rex har personligheten av en apa, en hund och en katt på samma gång. Detta är med andra ord en busig katt med mycket personlighet som är svår att inte tycka om!

Läs mer »
Lagotto romagnolo

Lagotto Romagnolo

Letar du efter en sällskapshund? Kanske är lagotto romagnolo något för dig? Denna fantastiskt kärleksfulla och smarta hund är en väldigt mysig familjehund som trivs i både hus och lägenhet.

Läs mer »
Hundens anatomi

Hundens anatomi

Man räknar med att det finns mellan 500-600 olika hundraser i hela världen. Det är därför inte konstigt att hundar kan se väldigt olika ut.

Läs mer »