Lagotto Romagnolo

Lagotto romagnolo

Innehållsförteckning

Lagotto romagnolo – Den charmiga hunden från Italien

Letar du efter en charmig och lydig hund som du kan dela utflykter och långa promenader med? Då är lagotto romagnolo den perfekta hunden för dig!

Lagotto romagnolo är en arbetshund i grund och botten och älskar att aktivera sig. Den vill gärna vara till lags och är en väldigt mysig och social sällskapshund.

I hemlandet Italien används den flitigt som tryffelhund där den arbetar med att leta upp dessa värdefulla svampar.

På senare år har lagotto romagnolo vuxit sig väldigt populär även utanför Italien och år 2021 fanns det nästan 6000 registrerade hundar av rasen i Sverige.

Rasbeskrivning och egenskaper:

Rasgrupp:

Typ av hundras
Apporterande

Mankhöjd:

Ett måttband och ett hundben
41-48 cm

Vikt:

Hundens vikt
11-16 kg

Livslängd:

Hundens livslängd
13-17 år

Ursprung:

Rasbeskrivning lagotto romagnolo
Italien
Barnvänlig:⭐⭐⭐⭐
Trivs med andra hundar:⭐⭐⭐⭐⭐
Social mot människor:⭐⭐⭐⭐
Intelligens:⭐⭐⭐⭐
Passar i lägenhet:⭐⭐⭐⭐
Allergivänlig:⭐⭐⭐⭐
Kan lämnas ensam:⭐⭐⭐
Enkel att träna:⭐⭐⭐⭐⭐
Kräver motion:⭐⭐⭐⭐
Pälsvård:⭐⭐⭐⭐
Hälsa:⭐⭐⭐⭐⭐
Skäller:⭐⭐⭐

Ursprung och historia

Det italienska ursprunget klingar tydligt i namnet. Lagotto romagnolo översätts ungefär till ”ankhund från Romagna” och representerar både rasens karaktär och ursprung.

Lagotto romagnolo har funnits i många hundra år och finns omnämnd i skrift redan 1630. Den avlades fram för att användas i fågeljakt i de träskiga våtmarkerna i norra Italien.

Den vattenavvisande krulliga pälsen med kraftig underull skyddade hunden mot det kalla vattnet under jakt. Dessutom har lagotton apporterande instinkter samt en naturlig dragning till vatten vilket gjorde den till en helt perfekt apporterande fågelhund.

Under 1800-talet började sumpmarkerna att torka ut och rasen höll på att bli lämnad utan arbete. Som tur var började man ta vara på lagottons utmärkta förmåga att spåra på annat sätt istället, nämligen i tryffeljakt.

Lagotto romagnolo avlas för tryffeljakt i Italien än idag och är mycket eftertraktade för sin förmåga att spåra den dyra delikatess. Detta är också den enda ras som avlas speciellt för just detta syfte.

Även om de fortfarande används som arbetshundar i stor utsträckning blir de idag också allt mer populära som sällskapshundar.

Under 1970-talet genomgick rasen en kris där den till och med var på gränsen till att dö ut helt. Man lyckades dock rädda rasen och lagotto romagnolo godkändes till slut som ras av den italienska kennelklubben 1991.

Lagotto romagnolo i vattendrag.

Hur ser lagotto romagnolo ut?

Lagotto är en mellanstor hund med gott om krullig päls. Den har ett rustikt utseende och ska ha ett nästintill kvadratiskt intryck i kroppsform och byggnad.

Många blandar ihop lagotton med den spanska vattenhunden som har många likheter i både utseende och personlighet.

Den spanska vattenhunden är dock ofta mer robust med en bredare bröstkorg. Den har också en längre kropp än lagotton som istället är lika hög som den är lång.

En annan stor skillnad är också att pälsen aldrig får bilda snören när den växer sig lång hos lagotton. Det får den dock göra på den spanska vattenhunden.

Kroppsform och karaktärsdrag

  • Hängande öron: Öronen hänger längs sidorna och är trekantiga till formen med rundade avslut. De har mycket päls som ofta är mer vågig än vad den är krullig.
  • Stora ögon: Ögonen är stora och sitter relativt brett isär. Ögonfärgen varierar i olika nyanser av brunt beroende på färg på pälsen.
  • Markant nos: Nosen är stor med tydliga näsborrar och en väl markerad mittfåra. Färgen varierar precis som ögonen i olika nyanser av brunt beroende på pälsfärg.
  • Kvadratisk kropp: Kroppen är smal, men stark. Den är lika lång i mankhöjd som i kropsslängd vilket ger den ett fyrkantigt uttryck. Benen är relativt långa och raka till formen.
  • Sabelböjd svans: Svansen hänger aldrig rakt ner utan är alltid lite svängd i formen. Den står oftast något utåt och i uppmärksamt tillstånd bärs den högt.

Storlek

Lagotto romagnolo är en mellanstor hundras. Tikarnas mankhöjd får variera mellan 41-46 med en idealhöjd på 43 centimeter.

Hanarnas eftersträvade höjd är 46 centimeter med en tillåten variation mellan 43-48 centimeter.

Hanarna väger oftast någonstans mellan 13-16 kilo medan tikarna är något lättare med en viktvariation mellan 11-14 kilo.

Pälstyp och färg

Den karaktäristiska pälsen är krullig med mycket täta lockar och en kraftig underull. Underullen syns ofta igenom vilket ger hela pälsen ett ulligt intryck. Pälsen ska alltid vara vattenavvisande.

Lagotton ska helst ha en jämnlång päls runt hela kroppen, men har ofta längre hår på huvudet som bildar en charmig frisyr. Pälsen på huvudet består av lite lösare lockar vilket ger frisyren en extra fluffig volym.

Även ansiktet är ordentligt klätt med päls och bildar gärna väldigt tydliga ögonbryn sant en markant mustasch- och skäggväxt.

Lagotto romagnolo varierar i många olika färger, men får aldrig vara svart. Den får däremot vara smutsvit, orange eller olika nyanser av brun. Den får även vara fläckiga i dessa färger.

Två lagotto romagnolo i olika färger
Orange och vit lagotto och lagotto i brunskimmel.

Personlighet och temperament

Lagotto romagnolo är i grund och botten en arbetshund med hög arbetsmoral. Precis som andra arbetshundar är lagotton full av energi och behöver mycket stimulans både fysiskt och mentalt.

De är mycket intelligenta hundar och vill gärna vara sin ägare till lags. De är därför väldigt bra som sällskapshundar, även hos familjer med barn förutsatt att de socialiserats med barn i tidig ålder.

Lagotton är mycket kärleksfull och social mot sin familj, men är mer tillbaka dragen mot främlingar och behöver lära känna dem först innan de öppnar upp. De har också en tendens att varna för främlingar genom skall utan att för den delen vara en särskilt skällig hund.

Lagotto romagnolo är en mycket glad hundras med stor anpassningsförmåga och har lätt att anpassa sig efter olika miljöer. Med rätt mängd motion klarar de därför av att leva i lägenhet utan problem.

Eftersom rasen idag till stor del föds upp för att bli tryffelhundar är den tidigare jaktinstinkten inte lika stor. Istället har lagotton numer ett större sinne för sök för att jaktinstinkten inte ska störa under jakten på tryffel. På så sätt distraheras inte de framavlade tryffelhundarna av fåglar och annat vilt runtomkring.

Lagotto romagnolo har dock fortfarande sina apporterande instinkter kvar och leker gärna apport med alla olika möjliga typer av föremål. Sin fallenhet för vatten sitter också kvar starkt från sina forna dagar som apporterande fågelhund.

Något som också präglar lagotton tydligt är deras kärlek till att gräva, inte bara när de är i jakt på tryffel. De har därför mer än gärna en sandlåda eller något liknande område i trädgården där de kan leka och gräva fritt.

De leker därför gärna i vatten eller njuter mer än gärna av ett svalkande dopp i värmen.

Lagotto romagnolo som första hund

Lagotton är en väldigt smart och arbetsvillighund med mycket kärlek att ge. Det är dock också en hund med mycket egen vilja som behöver konsekvent uppfostran och relativt mycket motion för att vara lugn och lydig hemma.

Lagotto romagnolon rekommenderas därför främst till de som har tidigare erfarenhet av hund även om många förstagångsägare också är nöjda med rasen.

Så länge man är medveten om att lagotton kräver lite extra uppfostran och rutin kan lagotton alltså även vara ett bra val för dig som aldrig har haft hund innan.

Lagotto romagnolo som familjehund

Flicka som sitter i soffan bredvid sin lagotto romagnolo.

Lagotto är en hund som blir väldigt fäst vid sina ägare. Den är mycket social och kärleksfull mot sina nära och kära och är med rätt uppfostran en väldigt lydig och helt fantastisk sällskapshund.

Den är även känd för att vara bra med barn och andra husdjur vilket gör lagotton väldigt populär även hos barnfamiljer. Viktigt att tänka på är dock att lagotto romagnolo behöver socialiseras med barn och andra djur redan i tidig ålder. Den behöver alltså uppfostras med barn och djur runtomkring för att växa in i denna typ av miljö.

Att adoptera en lite äldre lagotto som inte har någon tidigare erfarenhet av barn kan därför vara lite av en utmaning när det kommer till familjer med barn.

Lagotto romagnolo som arbetshund

Med en lång historia som tryffelhund är detta lagottons huvudsakliga arbetsuppgift. Tack vare rasens höga intelligens, sociala förmåga och vilja att arbeta är de dock också populära som assistanshundar i olika former.

Den är bland annat populär som medicinskt alarmerande hund för människor med diabetes eller epilepsi.

Hälsorisker för lagotto romagnolo

Lagotton är normalt en väldigt frisk hund som med en väldigt lång medellivslängd. Den blir ofta någonstans mellan 15-17 år vilket är en av de längsta livslängderna som förekommer hos hundar idag.

De sjukdomar som förekommer mest inom rasen är HD (höftledsdysplasi) samt ögon- och öronsjukdomar. För att förebygga HD måste alla avelshundar testas för detta innan parning.

Alla öronrelaterade sjukdomar kopplas ofta till hårväxten i öronen. Det är därför otroligt viktigt att hålla hörselgången på din lagotto fri från smuts och hår.

Att leva med lagotto romagnolo

Att sköta om sin lagotto romagnolo är med vana och lite rutin inte särskilt svårt. Det som behöver mest uppmärksamhet är lagottons päls. Även aktivering av hunden, både fysiskt och mentalt, kräver lite xtra omtanke.

Är du av naturen en aktiv människa är lagotton ett helt perfekt val för dig eftersom aktiveringen av hunden inte blir ett extra moment att klara av utan snarare en rolig och social stund.

Motion

Lagotto som leker med boll i vatten.

Som arbetshund i grund och botten vill lagotton gärna ha en uppgift att slutföra. Det är alltså en hund med mycket energi och driv. Den uppskattar många dagliga promenader, men även spring och lek.

De vill dock helst leka tillsammans med dig och får inte sitt aktiveringsbehov tillfredsställt av att bara spring runt i trädgården för sig själv.

Lagotto romagnolo är social och vill gärna göra allting tillsammans med dig. Att leka apport eller söklekar är därför väldigt uppskattat. Söklekar där de får leta efter ett nedgrävt föremål är en stor favorit! På så sätt får de även utlopp för sina spår- och grävinstinkter som ligger djupt inrotade i rasen.

En väl aktiverad lagotto är nöjd, glad och väl uppförd hund hemma medan en understimulerad lagotto romagnolo kan ge utlopp för sitt missnöje saker runtomkring i hushållet. Det är därför viktigt att den får tillräckligt med stimulans på båda det fysiska och mentala planet.

Pälsvård

Många tror att lagotto romagnolo inte fäller vilket är fel. Däremot fastnar det fällda håret kvar i pälsen och lossar inte och lägger sig på golv och möbler runtom i hushållet såsom hos många andra raser.

Detta gör att man måste ta bort de lösa håren med jämna mellanrum för att pälsen inte ska tova eller mattas ihop. Ju mer kortklippt päls, desto lättare är pälsen att ta hand om.

Pälsen rekommenderas att vara hållas mellan 1-4 centimeter lång för att vara så snygg, men också så lätthanterlig som möjligt.

Gå igenom pälsen varje vecka med fingrarna och sära på enklare tovor samt ta bort lösa småsaker som kan ha fastnat. Om du vill kan du även använda en flexikarda eller glestandad kam och kamma igenom pälsen. Tänk på att pälsen aldrig ska kammas så mycket att pälsen förlorar sin krulliga struktur.

Vid behov, eller ungefär en gång i månaden, bör du gå igenom hela pälsen ordentligt. Kamma igenom, och se till att pälsen är fri från tovor och lösa hår. Bada sedan hunden ordentligt.

Glöm inte bort att gå igenom pälsen under tassar och i öronen efter. Pälsen under tassarna är väldigt tjock och brukar samla på sig grus och annat skräp. Det är därför viktigt att hålla rent här genom klipp och bad för att undvika hygienproblem.

Du måste också vara noga med att hålla koll på pälsväxten kring hörselgången eftersom denna annars växer igen och kan orsaka svåra problem med öronen.

Lagotto romagnolo valpar

Lagotto valpar är fantastiskt söta, men behöver precis som alla andra hundvalpar konsekvent uppfostran. Den behöver vänja sig vid olika miljöer och människor redan i tidig ålder för att inte bli osäker och rädd när den växer upp.

Det är därför bra att socialisera din lagotto valp med barn och andra typer av djur om möjligt även om det inte finns barn eller andra djur i hushållet. Risken är annars att din hund kommer att agera nervöst i vissa sammanhang vilket varken är bra för hundens hälsa eller för ditt tålamod.

Att tänka på när du köper en lagotto romagnolo

Tänk på att alltid vara noggrann vid köpet av en hundvalp. Köp aldrig första bästa hund du kommer över av önskad ras utan att gjort din research först.

Köp allra helst din lagotto från en erfaren lagotto uppfödare med många år på nacken. På så sätt bör det finnas mycket dokumenterat om uppfödaren. Du kan exempelvis se tidigare kullar och kanske fråga tidigare köpare om deras erfarenhet.

Lagottoklubben har även en bra lista med frågor som du bör ställa till uppfödaren. Svaren på dessa frågor ger dig en god inblick i hur seriös uppfödaren är.

Vanliga frågor och svar

Hur mycket kostar en lagotto romagnolo?

En lagotto romagnolo kostar oftast någonstans mellan 17000-27000 kronor.

Är lagotto allergivänlig?

Inga hundar är fullkomligt allergivänliga, men lagotto romagnolo har en tendens att fungera bättre ihop med allergiker än många andra raser.
Många hundallergiker väljer därför lagotto när de ska köpa hund och lever tillsammans med denna ras utan problem.

Johan Larsson

Johan Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om NetPet

På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!

Senaste artiklarna

Följ oss

Ragdoll

Ragdoll

Funderar du på att skaffa en ragdoll? Här får du reda på hur det är att leva med en ragdoll och vad som är bra att känna till innan du skaffar en!

Läs mer »