LHASA APSO

Lhasa apso

Innehållsförteckning

Vad är en lhasa apso?

Lhasa apso är en liten hund som bara är något längre än vad den är hög, men låt inte storleken lura dig! Denna långhåriga lilla krabat har en stor personlighet med tydligt beskyddande instinkter. Det är alltså en väldigt lojal som hund som gärna varnar sin omgivning på oväntat besök och misstänksamma ljud. Det var också denna egenskap som ursprungligen togs tillvara på i Tibet där lhasa apson kommer ifrån.

Många blandar ihop lhasa apso med shih tzu som till utseendet är väldigt lika varandra. Båda hundraserna har sitt ursprung i Tibet. Shih tzun var dock från början en blandras med lhasa apso och pekingese som föräldrarraser, men blev sedan en egen ras.

Lhasa apso – Ursprung och fakta

Ursprung: Tibet

Mankhöjd: Max 25 cm

Vikt: Ca 6-7 kg

Livslängd: 12-16 år

Pris: 14 000-17 000 kr

Lhasa apso som ligger på en soffkant

Lhasa apso kommer alltså ursprungligen från Tibet vilket faktiskt också tydligt kan tydas av namnet på rasen. Lhasa är nämligen Tibets största stad och ses som huvudstaden i regionen.

Andra halvan i namnet, Apso, betyder ”hårigt skägg” och syftar på rasens magnifika hårväxt. Lhasa apso har nämligen fantastiskt lång och fin päls som är karaktäriserande för sin ras.

Lhasa apso tros ha använts som vakthundar i tempel och kloster i över 2000 år. Det är också en hund med stor respekt hos munkarna som tror att lhasa apso är en reinkarnation av lamor, det vill säga tibetanska präster.

Lhasa apson var därför ingen hund som man bara födde upp för att sälja utan gavs enbart bort i gåva vilket var ett tecken på stor uppskattning.

Den största importen av lhasa apso började först i början av 1900-talet och den första riktiga aveln av rasen som var avsedd för försäljning började i Storbritannien först 1922.

Fyrtiotre år senare kom lhsasa apso till Sverige och är idag en populär sällskapshund som ofta används som utställningshund. I Sverige heter rasklubben Svenska Lhasa Apso Klubben.

Storlek och utseende hos Lhasa Apso

Det första man lägger märke till hos lhasa apso är den fantastiskt vackra och långa pälsen. Den är ofta så lång att den når ända ner till backen runt om hela kroppen vilket ger hunden ett rektangulärt och robust intryck.

Pälsen är verkligen imponerande och det långa svallet täcker alltså hela kroppen vilket betyder att allt från öron och huvud till kropp och svans är prytt av långt hår.

Huvudet har lång behåring som faller ner över ögonen samt tydligt präglad mustasch och skägg i ansiktet som faller ner över haka och kinder.

Pälsen är inte bara lång utan den är även tjock och riklig. Den består av både underull och täckhår vilket kräver en hel del underhåll.

Denna kraftiga och karaktäriserande päls var nödvändig för att klara av det kalla och karga klimatet i ett bergigt Tibet. Det långa ögonhåret skyddade ögonen från både snö och den reflekterande solen medan den långa och dubbellagrade pälsen skyddade mot hård vind och kyla.

Lhasa apso förekommer i många olika färger bland annat grått, brun, svart ,vit och sandfärgat. Pälsen är även ibland tvåfärgad eller melerad och även trefärgat förekommer.

Det är en till storleken en liten hund som inte blir högre än 25 centimeter i mankhöjd. Lahsa apson är dock en stor hund i en liten kropp och är inte rädd för att varna sina medmänniskor när den anar oråd.

Tre långhåriga lhasa apso

Lhasa apso personlighet

Eftersom lhasa apso ursprungligen föddes upp som vakthund är den naturligt misstänksam och vaksam mot sin omgivning. Däremot är det en fantastiskt varm, kärleksfull och busig liten hund mot de människor som de känner och litar på. Det är därför en väldigt uppskattad sällskapshund såväl hos barnfamiljer som i andra familjesituationer.

Lhasa apso är dock en ras som behöver lära sig att socialisera sig redan som valp så ska de lära sig att vara nära barn eller andra djur är det bra att träna upp detta i så tidig ålder som vanligt. Är man ute i god tid brukar inte detta var några som helst problem.

Lhasa apso är en hundras som gärna åker med ut på en båttur över sommaren. Det är dock viktigt att tänka på säkerheten, det har nu kommit flytvästar till hundar som lämpar sig bra ute på havet.

Även om Lhasa apso kan vara misstänksam mot främlingar och gärna skäller som varning är det nästintill aldrig en aggressiv hund. Den enda beskyddarinstinkten är alltså höga och skarpa skall.

Den tillbringar mycket tid med att bara sitta eller ligga ner och övervaka sin omgivning, men trivs minst lika bra med att ligga ditt knä och bli gosad med.

Lhasa apso som familjehund

Tillskillnad från förr i tiden då lhasa apso enbart användes som vakthund används denna ras idag nästintill enbart till att vara sällskapshund – även i barnfamiljer.

Som vi nämnt tidigare kan man behöva lära upp en lhasa apso att socialisera sig med barn redan i tidig ålder för att vänja dem vid att vara i närheten av barn. Växer de däremot upp med barn i hushållet sker denna träning naturligt per automatik och det brukar därför gå alldeles utmärkt att ha lhasa apso som familjehund.

Det är som sagt en väldigt beskyddande, trofast och kärleksfull hund mot sina närmaste, detta även mot barn som de står nära vilket gör dem till en fantastisk familjemedlem.

Lhasa apso hund

Lhasa apso och hälsa

Lhasa apso är en ofta långlevande hund och det är inte alls ovanligt att rasen blir 15-16 år gammal. Den äldsta lhasa apson som registrerats blev hela 29 år gammal! Man bör därför vara beredd på att det är ett väldigt långt åtagande man gör när man väljer en lhasa apso som hund.

Lhasa apso är alltså en generellt välmående ras, men det förekommer ögonsjukdomar, framförallt PRA4, som i värsta fall kan leda till blindhet.

Svenska Kennelklubben rekommenderar därför att man genomför ögonlysning för avelshundar. De har även ett hälsoprogram för lhasa apso och PRA4.

Så tar du hand om lhasa apso

Det som kräver mest skötsel hos lhasa apso är dess långa och rikliga päls. Den är väldigt vacker att se på, men behöver också mycket vård för att hålla sig ren och fin. Annars är lhasa apso en relativt lättskött hund som inte kräver särskilt mycket motion.

Pälsvård för lhasa apso

Pälsen hos en cavapoo är mäkta imponerande och det är därför inte svårt att förstå att det tar flera år för pälsen att färdigutvecklas. Ungefär 3-4 år brukar det ta innan pälsen är fullt utvuxen.

Eftersom pälsen utvecklas så mycket under dessa år krävs det mest vård och omtanke under denna tid även om det krävs omfattande skötsel även efter.

Pälsen behöver borstas igenom några gånger i veckan samt badas cirka var tionde dag. Eftersom pälsen är så pass kraftig ska den alltid kammas igenom och torkas ordentligt med hårfön.

Vill man förenkla pälsrutinerna något kan man välja att hålla pälsen mer kortklippt. Pälsen behöver dock fortfarande samma typ av rutiner, men dessa blir då enklare och tar mindre tid.

Planerar man dock att tävla med en lhasa apso som utställningshund måste pälsen hållas lång. Med regelbundna rutiner för pälsvård brukar det inte vara några som helst problem att hålla den långa pälsen fin och välskött.

Hur mycket motion behöver lhasa apso?

Lhasa apso har ganska gott om energi, men är ändå en ganska bekväm hund och kräver inte särskilt mycket motion. Den är mer än nöjd med några kortare promenader om dagen. Den har dock ingenting emot längre promenader och kan promenera flera kilometer utan problem, men det är ingenting den kräver.

Detta göra lhasa apso till en bra hundras för dig som kanske har lite mer knappt med tid och inte hinner med dagliga längre promenader.

Mat till din lhasa apso

Eftersom lhasa apso är en liten hund brukar mat anpassade för små hundar vara ett bra alternativ, se till att förvara maten torrt. Dessa foder är anpassade efter det energi- och näringstintag som en liten hund behöver. Eftersom lhasa apsos är så nära besläktade med shih tzus brukar de även kunna äta foder som speciellt anpassat till dem.

Kan man ha en lhasa apso om man är allergisk?

Lhasa apso kallas ofta för en allergivänlig ras, men i själva verket finns det inga allergivänliga eller allergifria hundar. Däremot finns det de raser som oftare tenderar till att gå ihop med allergier. Det är däremot långt ifrån alla allergiker som tål eller inte tål samma typer av hundar.

Allergier är alltså oerhört individuellt, men med detta sagt har lhasa apso visat sig vara en av många hundraser som oftare fungerar ihop med allergiker. Den fäller inte heller särskilt mycket vilket ofta är fördelaktigt vid allergi.

Lhasa apso valp

Lhasa apso valp

Lhasa apso valpar bedårande små fluffbollar som är svår att inte älska vid första anblicken. Det är också en relativt lättskött hund som inte kräver någon direkt tidigare erfarenhet av hundar.

Bra att tänka på när man tar hem en liten valp är dock att börja att träna upp det sociala beteendet hos hunden så fort som möjligt eftersom att det rör sig om en ganska misstänksam ras.

De ger gärna ifrån sig ett skarpt skall så fort de hör eller ser något misstänksamt. Detta är inget problem i sig utan är en naturlig instinkt som hunden har för att varna sina nära och kära.

Skulle det dock visa sig att skällandet går till överdrift och att det blir ett problem för grannar och liknande är det bra att försöka träna bort detta redan som valp.

Hur mycket kostar en lhasa apso?

En lhasa apso valp kostar vanligtvis någonstans mellan 14 000 – 17 000 kronor. Tänk på att alltid vara noga med var du köper din valp ifrån. Gör noggrann efterforskning om uppfödaren innan för att se till att allt har gått rätt till.

Att tänka på innan du köper en lhasa apso

Som vanligt när man köper ett husdjur, och speciellt vid köp av en rashund eller raskatt, är det väldigt noga att man kollar upp uppfödaren ordentligt innan man gör ett köp.

Man måste alltid försäkra sig om att aveln har gått rätt till så att hundarna är friska och lever samt växer upp under bra förhållanden.

Långhårig lhasa apso som springer utomhus

Enligt Svenska Lhasa Apso klubben är bland annat följande faktorer viktiga att tänka på:

  • Alla renrasiga lhasa apsos ska vara registrerade hos Svenska Kennelklubben. Är de inte det rör det sig om en blandrashund alternativt handlar det om en hund som inte lever upp till rasstandarden. Den kan exempelvis bära på någon sjukdom eller felaktiga anlag.
  • Alla valpar ska vara ID-märkta, vaccinerade och veterinärbesiktade. Det ska även finnas intyg på detta.
  • Köp aldrig en valp som är yngre än 8 veckor gammal.
  • Valpen ska ha stamtavla
  • Kontrollera att valpen vuxit upp under bra förhållanden. Besök alltid valpen hos uppfödaren innan köp. Be även alltid om att få träffa mamman till valpen. Detta ger dig en inblick i förhållandena för uppväxt och avel.
Johan Larsson

Johan Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om NetPet

På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!

Senaste artiklarna

Följ oss

Ragdoll

Ragdoll

Funderar du på att skaffa en ragdoll? Här får du reda på hur det är att leva med en ragdoll och vad som är bra att känna till innan du skaffar en!

Läs mer »