Allergivänlig hund – De 31 bästa raserna

Allergivänlig hund

Innehållsförteckning

Är du sugen på att skaffa en allergivänlig hund? Tyvärr finns det inga allergifria hundar, men som tur är finns det en del hundraser som många allergiker visat att de reagerar mindre eller ingenting alls på. Detta är dock väldigt individuellt och det finns aldrig några garantier på att en viss hundras är kompatibel med just in allergi. Generellt finns det alltså inga allergivänliga hundar heller, men vi har valt att kalla dem för det i denna listan då den inkluderar de 31 bästa hundarna som ofta visat sig att fungera bra i kombination med hundallergi.

Är du allergiker och funderar på vilket husdjur som skulle passa dig? Då kanske du även är intresserad av allergivänliga katter som husdjur.

Topplistan – 31 mest allergivänliga hundar

1.Bichon Havanais

Allergivänliga hundar - Bichon Hvanais

Bichon havanais är en charmig liten dvärghund med sin bastanta kropp och rikliga, glänsande päls. De är väldigt tillgivna av sin natur och passar alldeles utmärkt hos familjer med småbarn och andra djur. Trots att de har väldigt mycket hår fäller de inte, men kräver dock en del vård för att hålla pälsen ren och frisk. Många klipper därför ner pälsen för att den ska bli mer lättskött.

2. Labradoodle

Allergivänliga hundar - Labradoodle

Labradoodle är en blandras som har ökat otroligt mycket i populäritet de senaste åren. Det är en korsning mellan labrador och pudel och rekommenderas ofta till allergiker eftersom de inte är lika benägna att orsaka en allergisk reaktion som andra hundraser. De är ett populärt val för barnfamiljer, eftersom de är lekfulla och energiska, men också sociala och lättlärda. Labradoodles är också väldigt bra terapi- och ledarhundar. Labradoodlen räknas inte som en egen ras hos Svenska Kennelklubben.

3. Spansk vattenhund

Allergivänliga hundar - Spansk vattenhund

Spansk vattenhund, eller Perro de agua español som den heter på spanska, är en mellanstor och muskulös hund som har en tjock och lockig päls. Likt Pulin och Komondoren bildar pälsen snören när den blir lång. Pälsen ska därför inte borstas utan ska endast dras igenom med fingrarna. Perro de agua españols är kända för att vara vänliga och bra med barn. De är också mycket aktiva hundar och goda simmare.

4. Cavapoo

Allergivänliga hundar - Cavapoo

Cavapoo är en blandras som blev extra uppmärksammad då Kronprinsessan Victoria valde att skaffa en ny familjemedlem av just denna ras då prins Daniel är allergisk. Cavapoo är en blandning av Cavalier King Charles Spaniel och pudel och anses alltså ofta vara mer allergivänlig än många andra hundraser. Cavapoos är vänliga och lekfulla och de är bra familjehundar. Cavapoo är en relativt ny framavlad hund och är inte godkänd som en ras hos Svenska Kennelklubben.

5. Lhasa apso

Allergivänliga hundar - Lhasa apso

Lhasa apso är en liten och robust hundras som ofta fungerar bra för människor som söker en allergivänlig hund. De har sitt ursprung i Tibet där de ofta användes som vakthund för tempel och kloster. De kallas därför ibland även för tibetansk tempelhund. Lhasa apso är alert, intelligent och är en lojal följeslagare.

6. Dvärgschnauzer

Allergivänliga hundar - Dvärgschnauzer

Dvärgschnauzer är en liten och bastant hund. Dess charmiga utseende med stora ögonbryn, mustasch och rufsiga ben får nog de flesta på fall. Dvärgschnauzers är lätta att träna och är bra husdjur för familjer. De fäller inte och dreglar väldigt lite vilket gör dem idealiska för många personer med allergier. Dock kräver de en del pälsvård då de har väldigt tjock päls.

7. Pudel

Allergivänliga hundar - Pudel

Pudlar är en hundras som ofta anses vara allergivänlig och finns i fyra olika storlekar. De är kända för att vara en av de mest intelligenta hundraserna och är mycket lätt att träna. Pudlar fäller inte vilket kan underlätta om du är allergisk. Pudeln är också en utmärkt familjehund som är bra och vänlig mot barn. Den är också en väldigt lojal och beskyddande typ som gärna pratar och skäller för att varna sin omgivning.

8. Portugisisk vattenhund

Allergivänliga hundar - Portugisisk vattenhund

Den portugisiska vattenhunden har som hörs på namnet en förkärlek till vatten och badar gärna. De användes tidigare för att hjälpa fiskare att ta upp fisk ur vattnet som flydde ur fiskebåten. Portugisiska vattenhundar är mycket intelligenta och lätt att träna, vilket gör dem till bra husdjur för familjer. De har krullig päls som både kan vara långhårig eller korthårig och anses vara en allergivänlig hund då de inte har någon underull och inte fäller särskilt mycket.

9. Cockerpoo

Allergivänliga raser - Cockerpoo

Cockerpoo Cockerpoo är en korsning mellan Cocker Spaniel och Pudel och är ännu inte godkänd som ras hos Svenska Kenneklubben. Eftersom det är en blandras kan de vara ganska olika i storlek beroende på vilke sorts pudel de är korsade med. De finns i många olika färger och kan också ha både lockig eller mer rak päls.

En cockerpoo med lockig päls fäller inte vilket gör att de ofta passar bra som husdjur för dig som är allergisk. Detta är dock som alltid individuellt. Ibland kan en cockerpoo med rak päls fungera lika bra eller till och med bättre medan i vissa fall kanske det inte fungerar alls. Cockerpoo är en väldigt glad och kärleksfull som lämpar sig bra hos barnfamiljer.

10. Malteser

Allergivänliga hundar - Maleteser

Maltesaren är en liten hundras som härstammar från ön Malta. De är kända för sin långa, silkeslena päls med vit päls. Maltesiska hundar fäller inte sitt hår vilket gör dem till en av de mest allergivänliga raserna. Maltesare är bra sällskapshundar och klarar sig bra i små utrymmen, vilket gör dem idealiska för stadsboende. Den är också en bra första hund för dig som saknar erfarenhet.

11. Bichon frisé

Allergivänliga hundar - Bichon frisé

Bichon Frise är en liten hund som är populär för sin lekfulla personlighet och sin päls som inte fäller. Pälsen påminner om pudelns då den är lockigt fluffig. Bichon frisén är dock alltid vit till färgen. De rekommenderas ofta till familjer med allergier, eftersom de är glada och lekfulla hundar som kommer bra överens med både människor och andra husdjur.

12. Shih Tzu

Allergivänliga hundar - Shih tzu

Shih Tzu är en liten hundras som ursprungligen kommer från Tibet. De är kända för sin långa, svallande päls och vänliga personlighet. Även fast de har så lång och vacker päls fäller de nästan ingenting vilket gör Shih Tzun till en av de mest allergivänliga raserna. De är också bra familjehundar och älskar att vara i närheten av människor. Shih Tzus används även ofta som terapihundar.

13. Yorkshire terrier

Allergivänliga hundar - Yorkshire terrier

Yorkshire Terrier är en liten hundras som är känd för sitt långa, silkeslena hår. Sitt långa hår till trots fäller de väldigt lite och har väldigt lite mjäll vilket gör att de passar så bra till allergiker. Yorkien är en stor hund i en liten kropp och har alltså stor personlighet och är en aktiv liten kamrat som är beskyddande om de i sin närhet. Yorkshire terriern gillar långa promenader och leker gärna apport och andra lekar där den får springa av sig.

14. Lagotto Romagnolo

Allergivänliga hundar - Lagotto Romagnolo

Lagotto Romagnolo är en hundras som ursprungligen användes som vattenhund i Italien. Idag används Lagotto Romagnolo som terapi- och spårningshund. Den är framförallt populär att använda för att spåra tryffelsvamp. Lagotto Romagnolo är också känd för sin vänliga personlighet och sin intelligens. Den har krullig päls som inte fäller och har visat sig passa bra hos många personer med hundallergi.

15. Puli

Allergivänliga hundar - Puli

Puli är en ungersk fårhund. De är medelstora hundar och har en tjock päls som kan vara svart, grå, vit eller en kombination av dessa färger. Pulin har karaktäristisk päls som kan liknas vid långa snören eller dreadlocks. Pälsen fäller inte, men kräver en del vård och omtanke. Pulis är lättlärda och aktiva hundar som gillar att springa.

16. Coton de Tulear

Allergivänliga hundar - Coton de tulear

Coton de tulear är en liten och långhårig hund som har sitt ursprung i Madagaskar. De beskrivs ofta som vänliga, lekfulla och snälla hundar som är bra familjehundar. Coton de tulears är också kända för sin vackra, mjuka och bomullsliknande päls. De är lekfulla och glädjespridande små hundar som gillar att tillbringa mycket tid med sin familj. Den passar därför perfekt som familjehund och fungerar bra med både barn och andra typer av husdjur.

17. Riesenschnauzer

Allergivänliga hundar - Riesenschnauzer

Riesenschnauzer är den största typen av Schnauzer och räknas vara en mellanstor hund. Den användes ursprungligen för att jaga skadedjur samt för att valla boskap och är idag en väldigt bra och populär vakthund. Riesenschnauzer är lojala och skyddande följeslagare som är bra husdjur för aktiva familjer eftersom de älskar att vara ute i naturen och kräver mycket motion.

18. Cairnterrier

Allergivänliga hundar - Cairnterrier

Cairnterrier är en liten, muskulös hund som ursprungligen föddes upp i Skottland för att hjälpa till att jaga skadedjur. De har stark vilja och kräver ofta en del träning vilket gör att de passar bäst för ägare med tidigare erfarenhet av hund. Cairnterriern har visat sig vara en bra hund för många allergiker, men deras päls kräver en del arbete, speciellt när de fäller cirka två gånger per år. Detta gör att de precis som alla andra hundar som anses vara allergivänliga inte är lämpliga för alla hundallergiker.

19. Affenpinscher

Allergivänliga hundar - Affenpinscher

Affenpinscher brukar räknas till en av de allergivänligaste hundar som finns och dreglar väldigt lite. De har en tät grovsträvig päls som är charmigt rufsig av naturen. Sin rufsiga päls till trots fäller de väldigt lite. Pälsen växer dessutom väldigt långsamt och tack vare att den växer så tätt håller den inne mjäll som annars ligger till stor grund för allergiska reaktioner. Affenpinschern är en busig och självsäker liten hund som är väldigt lojal och kärleksfull på din ägare och andra människor i sin närhet som den litar på.

20. Chinese crested

Allergivänliga hundar - Chinese crested

Chinese crested är en mycket unik hundras och kallas ibland även för kinesisk nakenhund. Den finns i två varianter varav den första är pälslös med undantag för sina fluffiga hårtufsar på ben, huvud och svans. Den andra varianten kallas för Powderpuff och är faktiskt rejält påklädd med lån, mjuk och fluffig päls över hela kroppen. Båda varianterna anses vara allergivänliga då de fäller väldigt lite. Powderpuff kräver dock mer pälsvård vilket kan vara lite känsligare för en del allergiker.

21. Bedlington terrier

Allergivänliga hundar - Bedlington terrier

Bedlington terrier är en relativt ovanlig ras som ofta anses vara allergivänlig. Den är uppfödd i England och kallas ibland för ”lammterriern” på grund av sitt lammliknanade utseende. Trots att den är ganska liten i storlek är den en mycket lojal och envis hund. Bedlington terrier är en väldigt lugn ras, men agerar gärna som vakthund för att beskydda sin familj.

22. Kerry Blue Terrier

Allergivänliga hundar - Kerry blue terrier

Kerry Blue Terrier är mellanstor hund som ofta anses vara hypoallergen. Den föddes upp på Irland och kallas ibland ”Irish Blue Terrier”. Kerry Blue Terrier är mycket lojala och kärleksfulla hundar, men kan ibland vara lite envisa vilket kräver lite extra från sin ägare. De brukar därför inte rekommenderas till någon som helt saknar erfarenhet av hund sedan tidigare. Pälsen är silkigt mjuk och krullig och fäller inte.

23. Bolognese

Allergivänliga hundar - Bolognese hund

Bolognese är en liten, som fungerar bra hos många allergiker då den inte fäller. Den har sitt ursprung i Italien och Malta och är därför väldigt lik Malteser till utseendet. Bolognes är av naturen väldigt lugn och kärleksfull och passar därför bra som familjehund. De är också mycket lätta att ta hand om och kräver inte så mycket motion.

24. Dandie Dinmont Terrier

Allergivänliga hundar - Dandie dinmont terrier

Dandie Dinmont Terrier är en liten hundras som ursprungligen föddes upp i Skottland. De är kända för att vara vänliga och bra med barn, och de är passar ofta bra som husdjur för människor med allergier. Dandie Dinmont Terrier har en något längre päls som måste borstas regelbundet, men de fäller inte särskilt mycket. De har också ett väldigt charmigt och ganska unikt utseende med sin långsmala kropp och sina korta ben.

25. Irish softcoated wheaten terrier

Allergivänliga hundar - Irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier är en medelstor hundras som har fått sitt namn efter sin silkesmjuka och vetesfärgade päls. De användes förr i tiden som hjälp för att ta bort skadedjur bland irländska lantbruk. Irish softcoated wheaten terrier är kända för att vara vänliga, utåtriktade och lekfulla. Det är en aktiv hund som gillar motion.

26. Irländsk vattenspaniel

Allergivänliga hundar - Irländsk vattenspaniel

Irländsk vattenspaniel kallas ibland även för mosshund och är den största till storleken bland spanielraserna. De är väldigt mångsidiga hundar och är både utmärkta simmare och bra jägare. De är mycket ståtliga till utseendet och har en vacker brun och krullig päls.

27. Goldendoodle

Allergivänliga hundar - Goldendoodle

Goldendoodle är en framavlad korsning mellan Golden Retriever och pudel. De är otroligt charmiga till utseendet och är väldigt sociala och lekfulla av sin natur. Goldendoodle är en väldigt kärleksfull hund som ofta används som terapihund. De är också kända för att vara mycket vänliga och bra med barn. Goldendoodle är inte en erkänd ras hos Svenska Kennelklubben.

28. Komondor

Allergivänliga hundar - Komondor

Komondorer är stora, muskulösa hundar som har en lång, korvig päls. De är till utseendet lika Pulis med sin karaktäristiska päls. Komonderen är dock mycket större i storleken. Komondorer rekommenderas inte för förstagångshundägare, eftersom de kan vara svåra att träna och kan ha en tendens till dominansproblem. De kräver mycket motion och är inte idealiska för små lägenheter. Komondorer är utmärkta vakthundar och kan vara bra följeslagare för dem som har tid och resurser att träna upp dem.

29. Russkaya Tsvetnaya Bolonka

Allergivänliga hundar - Bolonka

Russkaya Tsvetnaya Bolonka, kallas även Bolonka eller Bolonka Zwetna, och är en liten hundras som är väldigt familjekär och gillar inte att bli lämnad ensam allt för länge. De är mycket lojala och vänliga hundar, men kan ibland vara lite envisa. De är också väldigt snälla mot barn och andra djur, vilket gör dem till bra familjehusdjur. De har kraftig underull, men fäller inte vilket gör att de passar bra som husdjur för många allergiker.

30. American Hairless terrier

Allergivänliga hundar - American hairless terrier
American Hairless Terrier är en liten hund som ofta passar bra för personer med allergier. De är ofta hårlösa med en karaktäristiskt fläckig hud, men finns även med päls. De är också mycket alerta och lekfulla och är bra husdjur för barnfamiljer.

31. Pomapoo

Allergivänliga hundar - Pomapoo

Pomapoo är en fantastiskt söt liten hund som är en korsning mellan pudel och pomeranian. Då pomapoon är en korsning varierar de en del i utseende, men de är vanligtvis ganska små och har fluffig och mjuk päls. De är kända för att vara intelligenta, vänliga och lekfulla och de är bra husdjur för barnfamiljer.

Hundallergi – Varför man är allergisk

En vanlig missuppfattning är att allergin är en reaktion på hundens päls, men i själva verket sker den allergiska reaktionen mot proteiner i hundens saliv, hudceller eller urin. Ofta är man inte allergisk mot alla typer av protein utan brukar vara mer känslig mot en viss typ såsom exempelvis mjäll eller saliv.

Trots att man inte är allergisk mot själva pälsen fastnar proteinerna i den vilket gör att man reagerar även på exempelvis fälld päls. Vanliga symtom på hundallergi är nysningar, rinnande näsa samt irriterade och rinnande ögon. Vid svår allergi kan man även få svårt att andas.

Kan man ha hund trots att man är allergisk?

Många människor är allergiska mot hundar, men det hindrar självklart inte många av dem från att vilja ha en hund. Som allergiker kan det vara lite knepigare att hitta en hund som går ihop men sin allergi, men det är absolut inte omöjligt!

Som tur är finns det faktiskt många olika hundraser som visat sig fungera väl ihop med hundallergiker. Vilken hundras som är kompatibel med just dig är helt individuellt och det finns alltså aldrig några garantier för att en hundras passar ihop med din allergi.

Beroende på vilken typ av allergen du är allergisk mot kommer du att reagera olika mycket på olika hundar. Hundraser som inte fäller kan exempelvis vara ett bra alternativ för dig som är allergisk mot hundens mjäll.

Vilken är den mest allergivänliga hunden?

Som vi tidigare nämnt finns egentligen ingen allergifri eller allergivänlig hund. För att hitta en hund som går ihop med just din allergi behöver man testa sig fram. I listan ovan hittar ni 31 hundraser som visat sig fungera bra ihop med många allergiker. Det är dock viktigt att tänka på att dina allergiska reaktioner även kan variera från hund till hund och inte enbart mellan raser. Man kan alltså gå bra ihop med exempelvis en viss pudel medan man reagerar mot en annan.

Vad kan man göra mot hundallergi?

Vid lindrig hundallergi finns det allergitabletter man kan ta för att tillfälligt lindra eller minska risk för en allergisk reaktion. Detta rekommenderas dock endast vid enstaka tillfällen om du exempelvis ska besöka en vän som har en hund hemma. Det är inte en helt hållbar lösning om du själv har hund hemma eftersom man vid allergi har större benägenhet att drabbas av svår astma och andra luftrörsproblem.

Allergitabletter eller så kallade antihistamintabletter finns att köpa receptfritt på apotek.

Vid svårare allergi finns det även möjlighet till allergivaccination. Detta är dock en lång behandling som sker succesivt under många år. Man får du sprutor med små mängder av det hundallergen man är allergisk mot för att vänja sig vid allergenet på längre sikt. Detta är dock inget botemedel och det finns inga garantier på att det kommer att hjälpa.

Relaterade artiklar

Johan Larsson

Johan Larsson

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om NetPet

På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!

Senaste artiklarna

Följ oss

Ragdoll

Ragdoll

Funderar du på att skaffa en ragdoll? Här får du reda på hur det är att leva med en ragdoll och vad som är bra att känna till innan du skaffar en!

Läs mer »