Devon rex – Allt om katten innan ditt köp

Devon rex

Innehållsförteckning

Vad gör en Devon Rex unik?

Devon Rex är utan tvekan en unik och otroligt fascinerande katt på många sätt och vis. Med sin kärleksfulla och lekfulla personlighet och sitt säreget charmiga utseende är det svårt att inte blir förälskad i denna ras!

Ett iögonfallande utseende

Hur ser då en Devon Rex ut? Pälsen är mjuk och vågig, öron samt ögon är stora, ansiktet är kantigt och kroppen är smidig, men muskulös. Ett slående utseende med andra ord. Det är därför inte konstigt att många fascineras av Devon Rex.

Den vågiga pälsen består huvudsakligen av underull vilket gör den väldigt mjuk. Pälsen kan vara spräcklig eller enfärgad i alla möjliga olika färger vilket gör att en Devon Rex kan se ut på många olika sätt även om de distinkta dragen alltid är desamma.

De stora ögonen är runda med något snedställda drag. De är ofta ganska lågt placerade och sitter ofta brett isär. Ögonfärgen varierar i alltifrån isande blått till gyllene bärnsten.

Devon Rex - En allergivänlig katt

De markanta öronen är ofta väldigt stora i förhållande till ansiktet, speciellt i ung ålder, vilket ger ett väldigt karismatiskt utseende.

Slutligen är kroppen smidig, men samtidigt muskulös. Kroppsbyggnaden påminner till viss del om en hund med den något bredare bröstkorgen och benen som ibland kan se hjulbenta ut.

En fängslande personlighet

Det är inte bara kroppsformen som påminner om en hund utan även personligheten har många liknande drag. Visste du till exempel att en Devon Rex gillar att leka apport?

En Devon Rex är också lättare att träna upp till att lära trick och kommandon än vad många andra katter är. Det är också relativt lätt att lära den att gå i sele, vilket annars inte är helt enkelt med katter.

Devon Rex är alltså en väldigt aktiv och social katt och vill gärna tillbringa så mycket tid som möjligt med sin ägare. Den gillar inte att vara ensam och hatar att vara uttråkad. Vet du med dig att du är borta längre stunder på dagen kan det därför vara bra att ha en till kattkompis där hemma.

Har du en Devon Rex hemma kan du därför vara säker på att sällan blir en lugn stund. Den hittar ständigt på nya upptåg och älskar att få uppmärksamhet.

Eftersom att det är en så busig kattras behöver den leka av sig dagligen och gör gärna detta tillsammans med sin ägare. Det är därför viktigt att aktivera den med leksaker och motion.

Allergivänlig katt - Devon Rex som leker

En Devon Rex har ganska lite päls i jämförelse med andra katter och är därför extra förtjust i värme. Den hittar gärna en varm plats hemma, exempelvis vid ett soligt fönster, som den gillar att mysa på mycket och ofta.

Det kan därför också vara en bra idé att skaffa en mysig kattsäng eller liknande, gärna med en filt, så att din Devon Rex alltid har tillgång till mysig och trygg värme. Eftersom det är en frusen katt lämpar den sig allra bäst som innekatt i Sverige.

Dessa aktiva och charmiga katter kräver alltså en del av sin ägare, men ger också så otroligt mycket tillbaka. Du behöver dock vara medveten om detta så att du är beredd på att lägga ner lite extra arbete. Är du villig att göra det kommer du garanterat att belönas med en lojal och kärleksfull katt.

Allergivänlig katt

Letar du efter en allergivänlig katt? Då kan Devon Rex-katter och nakenkatter vara ett bra alternativ. Läs även gärna vår topp 15 med de bästa allergivänliga kattraserna.

Devon Rex är kända för att vara mycket tillgivna, intelligenta och lekfulla. De är också kända för sin speciella och vågiga päls. Eftersom pälsen i stort sett består av underull fäller den nästan ingenting alls vilket gör att den går väl ihop med många allergiker.

Pälsen är också väldigt kort och ganska ömtålig och ska därför inte borstas. En Devon Rex kräver alltså även minimalt med pälsvård vilket är optimalt om man är allergisk.

Det finns dock aldrig några garantier för att en viss katt eller hund fungerar väl ihop med just din allergi, men Devon Rex är en ras som visat sig fungera bra i väldigt många fall.

Om du letar efter en lojal och allergivänlig katt med mycket personlighet är Devon Rex en toppkandidat!

Allergi - Allergivänlig katt

Devon Rex i historien

Den första kända katten i rasen upptäcktes år 1960 i Devonshire, England. Det är också därifrån katten fått första halvan av sitt namn. Den andra halvan, ”Rex”, är den generella benämningen som man använder för alla kattraser med krullig eller vågig päls. Idag finns det många olika rexraser, men Devon är en av de två vanligaste.

Den andra vanliga rexrasen kallas för Cornish Rex och har sitt ursprung i Cornwall som ligger relativt nära Devonshire. Strax efter upptäckten av Devon Rex började man avla på dessa två raser tillsammans och gjorde detta i flera år, men man valde senare att dela på anlagen.

Devon Rex blev sedan fastställd som en egen ras av FIFe år 1968. Trots detta uppmärksammades inte Devon Rex som en egen ras hos Sveriges Kattklubbars Riksförbund, SVERAK, förrän elva år senare.

Perfekta katten för barnfamiljer?

Eftersom Devon Rex-katter är oerhört kärleksfulla och sociala av sin natur kan de passa in helt perfekt som familjemedlemmar i en barnfamilj, men av samma anledning kan de också inte göra det.

Då det är en väldigt social katt kräver de mycket uppmärksamhet och behöver hela tiden aktivera sig och umgås tillsammans med sin familj. I en barnfamilj kan detta bli svårt då uppmärksamheten naturligt går till barnen i allra första hand och tiden kanske inte räcker till för att ge din Devon den kärlek och tid den behöver.

En Devon Rex mår inte bra av att komma i andra hand och detta kommer även ge utlopp i extra mycket galna upptåg i ett försök till att dra till sig mer uppmärksamhet. Detta kan bli påfrestande för hela familjen, men framför allt för din katt då hälsan påverkas negativt om den inte får socialisera till tillräckligt.

Devon Rex som familjekatt

Det är dock långt ifrån omöjligt att ha en Devon Rex i barnfamilj. Sanningen är att är man bara medveten om vad som krävs och är villig att lägga ner lite extra arbete är Devon bland de bästa och mest lojala familjekatterna som finns.

Är ni flera i familjen är ett bra tips att försöka dela upp ansvaret emellan er så att alla har i uppgift att kela och leka med katten en liten stund varje dag. På så sätt blir det enklare att hinna med samtidigt som din Devon känner sig uppmärksammad.

Är tiden knapp är det också bra att passa på att leka så mycket som möjligt så att din katt får springa av sig annars är risken större att den springer av sig själv på egen hand där hemma. Detta kan skapa stor stress hos din katt samtidigt som det är stor risk för att det skapas oreda där hemma.

Med lite planering och arbete kommer en Devon Rex att bli en helt fantastisk familjekatt som är full av kärlek och personlighet. Så letar ni efter en katt till familjen ska ni absolut överväga en Devon!

Hälsa och omvårdnad

Devon Rex-katter är i allmänhet friska katter och anses inte vara en särskilt sjukdomsbenägen katt. På grund av dess speciella päls har de dock större benägenhet att drabbas av vissa typer av sjukdomar, men detta ses inte som ett utbrett problem.

Förekommande sjukdomar

En sjukdom som förekommer hos Devon Rex-katter är strålröta. Detta kan leda till öronproblem, klåda samt oljiga hudavlagringar. Devon rex kan också få hypotrikos, en sjukdom som orsakar pälsavfall eller väldigt dålig hårväxt.

Med rätt vård och uppmärksamhet kan dock dessa hälsoproblem lätt hanteras. Om din Devon Rex-katt visar tecken på sjukdom är det viktigt att ta med den till veterinären för en undersökning. Med rätt vård kan din Devon njuta av ett långt och hälsosamt liv.

Omvårdnad

En Devon Rex saknar i stort sett täckhår vilket gör att det oftast växer väldigt lite hår runt och i öronen. På andra katter sitter det vanligtvis lite päls vid öronen som till viss del skyddar öronen från smuts. Detta saknas alltså hos en Devon-katt vilket gör att du behöver hålla uppsikt över hur öronen ser ut.

Ser öronen smutsiga ut behöver du hjälpa din katt att rengöra ytteröronen försiktigt med exempelvis en fuktig tops eller näsduk. Var noga med att aldrig gå för långt in i örat under rengöringen eftersom detta kan skada din katt. Känner du dig osäker eller tror att katten behöver en mer noggrann rengöring bör du kontakta din veterinär för rådfrågning.

Devon Rex - Rengöring av öronen

Har du två katter hemma brukar rengöringen ofta sköta sig själv eftersom de då brukar hjälpas åt att rengöra varandras öron.

Pälsen kräver väldigt lite vård och ska helst in borstas då den är väldigt ömtålig. Behöver man få bort lite lösa strån kan man försiktigt använda en gummiborste, men det räcker oftast att använda en fuktad handflata för att torka bort överflödig päls.

Hur gammal blir en Devon rex?

Hur länge lever dessa förtjusande varelser egentligen? Den genomsnittliga livslängden för en Devon Rex-katt är cirka 10 till 12 år, även om vissa har varit kända för att leva upp till 15 år eller mer med rätt vård. Devon Rex är relativt lätta att ta hand om eftersom de är en generellt sett frisk ras.

Liksom alla katter är de dock mottagliga för vissa hälsoproblem som hjärtsjukdomar, njursjukdomar och andningsproblem. Regelbundna kontroller hos en veterinär kan bidra till att identifiera eventuella hälsoproblem tidigt och ge din Devon Rex den bästa chansen till ett långt och lyckligt liv.

Vad kostar en Devon rex?

Eftersom Devon rex-katter fortfarande är en relativt ny ras kan de vara ganska dyra. Priserna kan variera mellan 10 000 och 13 000 kronor beroende på uppfödaren och kattens unika färgning och markeringar. En utställningskatt eller avelskatt är oftast lite dyrare än en vanlig sällskapskatt.

Devon Rex är en raskatt och det är därför väldigt viktigt att göra noggrann efterforskning om var katten kommer ifrån. Säkerhetsställ dig alltid om att den katt du tänkt att köpa är stambokförd och har stamtavla. Har den inte det är det nämligen ingen raskatt.

Nordiska Rexringen är en stor intresseförening för Rexraser som funnits sedan 1976. Deras arbete handlar bland annat om att främja intresset för Rexkatterna samt att se till att aveln av rasen går rätt till. Är du intresserad av att köpa en Devon Rex kan du kika på deras lista på uppfödare i Norden.

Vad äter en Devon rex?

Aktiva katter som Devon rex behöver en proteinrik kost för att kunna upprätthålla sin energinivå. Leta efter ett foder som innehåller mycket animaliska proteiner som kyckling, kalkon eller fisk. Du bör också leta efter ett foder med lågt innehåll av kolhydrater, eftersom kolhydrater omvandlas till socker i kroppen och kan leda till viktökning. Alla katter behöver även tillgång till färskt vatten och det är inte fel att ha en foderautomat till din katt så att du vet katten får i sig den mat den behöver.

Slutligen ska du se till att maten du väljer innehåller alla viktiga vitaminer och mineraler som din katt behöver för sin allmänna hälsa. Med så många alternativ på marknaden kan det vara skrämmande att välja rätt foder till din aktiva katt. Men beväpnad med den här kunskapen kan du hitta ett foder som hjälper din kattvän att hålla sig frisk och aktiv i många år framöver.

Relaterade artiklar

Johan Larsson

Johan Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om NetPet

På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!

Senaste artiklarna

Följ oss

Ragdoll

Ragdoll

Funderar du på att skaffa en ragdoll? Här får du reda på hur det är att leva med en ragdoll och vad som är bra att känna till innan du skaffar en!

Läs mer »