CAVAPOO

Cavapoo

Innehållsförteckning

Vad är en Cavapoo?

Det råder ingen tvekan om att cavapoo har exploderat i popularitet runtom i världen de senaste åren. I Sverige fick hela landet lära sig vad en cavapoo är när Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniel välkomnade sin nya familjemedlem sommaren 2020. Efter det har intresset bara ökat och efterfrågan likaså.

Varför är då denna ras så populär? Till att börja med är det en väldigt mysig och lojal sällskapshund. Den är relativt liten i storleken och är känd för att vara bra med barn. Dessutom är det en intelligent hund som är väldigt lättlärd och social vilket gör det till den perfekta hunden för dig som vill ha ett husdjur som gillar att umgås.

Cavapoo – Ursprung och fakta

Ursprung: Australien

Mankhöjd: 28-45 cm

Vikt: 5-10 kg

Livslängd: 12-15 år

Pris: 30 000 – 40 000 kr

Kallas även: Cavadoodle och Cavoodle

Egenskaper

Barnvänlig:⭐⭐⭐⭐⭐
Trivs med andra hundar:⭐⭐⭐⭐
Social mot människor:⭐⭐⭐⭐
Intelligens:⭐⭐⭐
Passar i lägenhet:⭐⭐⭐
Allergivänlig:⭐⭐⭐⭐
Kan lämnas ensam:⭐⭐
Enkel att träna:⭐⭐⭐⭐
Kräver motion:⭐⭐
Pälsvård:⭐⭐⭐⭐
Hälsa:⭐⭐⭐⭐
Skäller:⭐⭐⭐
Cavapoo hund

Cavapoo är ingen erkänd egen ras utan är en korsning mellan Cavalier King Charles Spaniel och pudel. Det är alltså en kombination av första halvan i namnet av dessa två föräldraraser som har gett cavapoon sitt namn.

För dig som inte vet vad en Cavalier King Charles Spaniel är så är detta en liten hund som är känd för sin vänliga och lugna karaktär. En perfekt familjehund som gillar både barn och andra djur.

Den första cavapoo-valpen avlades i Australien så sent som i slutet på 90-talet. Målet var då att avla fram en hund med en cavaliers lugna och utåtriktade personlighet samt med pudelns intelligens och dess ickefällande päls.

Resultatet blev cavapoon som idag är en eftertraktad sällskapshund. Inte minst bland familjer med allergi då många allergiker har visat sig kunna leva tillsammans med denna blandras. Det var också på grund av allergi som Kronprinsessans familj valde att skaffa just en cavapoo.

Storlek och utseende hos Cavapoo

Vanligast är att använda någon av de mindre pudeltyperna vid avel. Man använder alltså oftast dvärgpudel eller toypudel vid parning vilket gör att cavapoon för det mesta är en till storleken ganska liten hund.

Eftersom det är en relativt ny korsning och inte anses vara en egen ras finns inga specifika riktlinjer eller någon rasstandard att uppfylla och en cavapoo kan därför variera lite i storlek beroende på vilken typ av pudel som används.

Utseendet i övrigt kan också skilja en hel del från hund till hund. En del cavapoos efterliknar mer en pudel i sina drag medan andra mer ser ut som en cavalier.

Pälsen kan vara krullig likt en pudel eller mer storvågig eller nästintill rak. Pälsen ger ofta ett mjukt och luftigt intryck och blir gärna ganska fluffig när den blir längre.

Färgerna varierar i allt ifrån enfärgat brunt, svart vitt och gyllene, men förekommer även i tvåfärgat och till och med trefärgat. Den vanligast förekommande färgen är kastanjebrun, då även gärna med inslag av vitt.

Cavapoo motion

Cavapoo personlighet

Cavapoos är fantastiskt vänskapliga hundar och har mycket kärlek att ge som de gärna delar med sig av till allt och alla. De brukar därför gå väldigt bra ihop även med barn och andra djur. Det är därför inte svårt att förstå att den är väldigt omtyckt som familjehund.

Det är framförallt personligheten som har gjort cavapoon så populär. Detta i kombination med sitt otroligt charmiga och vänliga utseende har blivit ett riktigt vinnande koncept vilket har ökat efterfrågan och även priset rejält de senaste åren.

Cavapoo är en social hund som gärna umgås med sin familj så mycket som den bara kan. Den kan vara lite efterhängsen och gillar inte att bli lämnad ensam i för långa perioder och får ganska enkelt separationsångest. Det är därför väldigt viktigt att träna på att förebygga detta så tidigt som möjligt.

Risken är annars att den ger utlopp för sin ensamhet genom att förstöra saker i hemmet när du är iväg. De visar nämligen gärna missnöje genom att tugga sönder exempelvis skor eller på andra sätt förstöra saker i hushållet om den blir lämnad ensam hemma för länge.

Med detta sagt så är cavapoo en otroligt kärleksfull och omtänksam hund som är svårt att inte tycka om. Den är dessutom väldigt intelligent och är också väldigt snabblärd. Eftersom den gärna vill vara sin omgivning till lags lär den sig därför snabbt nya tricks och är väldigt bra på att lyda sin matte och husse.

Cavapoons många egenskaper gör den också till en populär och välpresterande hund inom hundsporter såsom lydnad och agility.

Denna ras passar även utmärkt att ta med på båtresan i sommar, men det är dock viktigt att tänka på säkerheten för din hund.

Cavapoo som familjehund

Letar man efter en familjehund så är cavapoo en absolut toppkandidat. De kommer bra överens med i stort sett alla och har ett lugnt och varsamt sätt att vara på vilket är helt perfekt för barn. Det är också en lekfull och gosig hund som också brukar vara mer än uppskattad hos barnen.

Som med alla andra djur är det dock väldigt viktigt att vara noga med att barnen förstår att man måste vara varsam för att inte skrämma upp och skada hunden.

Något att tänka på är också att man måste vara säker på att man kan ge sin hund all uppmärksamhet den behöver. När man har barn kan man ha svårt att få tiden att räcka till och det är väldigt viktigt att din cavapoo inte hamnar i skymhundan.

Då den är social av naturen är det högst nödvändigt med mycket närhet och uppmärksamhet för att en cavapoo ska må bra. Var därför väl förberedd på detta innan ni gör ett köp för allas bästa. Det är aldrig roligt att behöva göra en omplacering av sin hund.

Kolafärgad cavapoo

Cavapoo och hälsa

Som blandras kan cavapoon råka ut för samma typ av sjukdomar som förekommer hos både Cavalier King Charles spaniel och pudel. Cavapoo är dock en huvudsakligen frisk hund även om sjukdomar och hälsoproblem självklart förekommer.

Förekommande sjukdomar är bland annat patellaluxation (en ortopedisk sjukdom som gör att knäskålen hoppar ur led) samt hjärt-, och ögonsjukdomar.

Cavapoo har även en benägenhet att gå upp i vikt ganska enkelt vilket gör det extra viktigt att ge din hund korrekt mängd och rätt typ av kost.

Så tar du hand om din cavapoo

Eftersom att cavapoo lätt lägger på sig i vikt innebär detta ökad risk för att din hund drabbas av hjärtproblem. Var därför noga med att se till att din hund håller sig i lagom vikt. En frisk cavapoo väger i genomsnitt 5-10 kilo beroende på storlek.

Mat till din cavapoo

Var noga med vilket foder du väljer och följ noggrant rekommendationerna för vilken mängd du bör ge till din hund samt förvara maten på rätt sätt. Det finns särskilda foder både för pudel och cavalier. Någon av dessa foder brukar fungera utmärkt.

Vilket som passar bäst beror bland annat på din hunds gener och hur mycket av varje ras som den har i sig. Rådfråga gärna en veterinär eller djurbutik och du känner dig osäker på vad du ska välja.

Det rekommenderas oftast inte att ha fri tillgång till mat utan det bästa för en cavapoos hälsa och vikt är att ha strikta matningsrutiner.

Pälsvård för cavapoo

Cavapoos har en helt fantastiskt fin och voluminös päls. Denna behöver dock borstas med jämna mellanrum för att förhindra att pälsen blir smutsig och tovig.

Eftersom cavapoons päls har många egenskaper som liknar pudelns brukar den inte fälla särskilt mycket. Däremot tappar den lite hår som sitter kvar i pälsen. Detta lösa hår måste borstas bort. Detta förhindrar också att hundhåret lossnar och fastnar på exempelvis kläder och möbler.

Man kan även behöva trimma pälsen runt bland annat ögon och öron någon gång varje månad för att förhindra att de växer igen.

Cavapoo vuxen hund

Ge din cavapoo tillräckligt med motion

För att hjälpa din hund att hålla en stabil och hälsosam vikt bör du också se till att den får daglig motion. Cavapoos är aktiva och lekfulla hundar som gillar att röra på sig och bör få åtminstone en längre promenad på minst en halvtimme varje dag.

Mixa den längre promenaden med några kortare promenader varje dag och kombinera gärna detta med några lekstunder där din hund får springa av sig ordentligt.

Cavapoo och hygien

Små hundar löper större risk för att råka ut för tandproblem. Det är därför extra viktigt att borsta tänderna på din hund varje dag. Kontrollera även öronen efter smuts med jämna mellanrum och rengör dem försiktigt om nödvändigt.

Kan man ha en Cavapoo om man är allergisk?

Man kan aldrig med säkerhet veta om en hund fungerar ihop med en viss allergi, även om det sägs röra sig om en allergivänlig ras. Ingen hund är garanterat allergivänlig och det kan till och det till och med vara så att man kan vara i närheten av en hund av en specifik ras utan problem medan en annan hund av samma ras kan orsaka en allergisk reaktion.

Tack vare att cavapoo har ärvt många av pudelns pälsegenskaper har den en benägenhet att fälla mycket mindre än många andra hundar vilket är fördelaktigt för många allergiker. Många allergiker lever idag tillsammans med en cavapoo utan problem.

Cavapoo valp

Cavapoo valp

En cavapoo valp är förtjusande söt och ofattbart charmig, men kräver precis som andra valpar mycket tid och uppmärksamhet. Att uppfostra en valp är i stort sett ett heltidsjobb och det underlättar om du kan vara hemma så mycket som möjligt med din nyblivna familjemedlem i början. Rådfråga gärna uppfödaren om hur uppfostran sker på allra bästa sätt.

Att skaffa hund är ett stort beslut och ett långsiktigt åtagande. Gör därför en nogrann efterforskning innan om vilken ras som passar bäst hem hos just dig. En cavapoo valp behöver mycket uppmärksamhet, men detta slutar inte när den blir vuxen. Det är en kärleksfull hund som vill vara med hela tiden och som inte mår bra av att inte få tillräckligt med socialt umgänge.

Cavapoo pris

Vill man köpa en cavapoo får man vara beredd att betala någonstans mellan 30000 och 40000 kronor. Detta pris har upprört många uppfödare av renrasiga hundar då det menar på att detta är ett alldeles för högt pris.

En renrasig hund är vanligtvis mycket billigare och de menar på att det då är oförsvarbart att hålla så höga priser för en blandras.

Med en ökad efterfrågan kommer dock en naturlig prishöjning eftersom det annars blir svårt att tillgodose behovet. Det viktigaste är att se till att hunden är frisk och kommer från en seriös uppfödare.

Cavoodle

Cavapoo uppfödare – Att tänka på innan ett köp

Det växande intresset för cavapoon har gjort att efterfrågan har skjutit i höjden. Detta innebär att prislappen har blivit större, men det innebär tyvärr också ett problem med fler oseriösa uppfödare.

Så fort det finns en hög efterfrågan finns de alltid de som vill tjäna stora pengar – snabbt. Detta innebär avel under dåliga förhållanden och ohälsosamma och icke-välmående hundar, både vad gäller valpar och avelshundar.

Vi måste därför hjälpas åt att förebygga detta! Var därför otroligt noga med att kolla upp uppfödarens och valpens bakgrund innan du gör ett köp.

  • Kolla upp uppfödaren ordentligt. Finns det mycket information om uppfödaren? Hur länge har de varit aktiva? Finns det några tidigare köpare du kan rådfråga? Ju mer information du kan få fram desto lättare är det att avgöra om det verkar röra sig om en seriös uppfödare eller ej.
  • Hälsa alltid på valpen på plats hos uppfödaren innan du gör ett köp. På så sätt kan du se förhållandena som valpen och avelshundarna lever i.
  • Be alltid om att få träffa mamman till valpen. Får du inte träffa mamman så börjar varningsklockorna ringa. Finns inte mamman på plats hos valpen tyder på att det inte finns någon kontroll på valpens bakgrund.
  • Valpen ska vara minst 8 veckor gammal innan du tar hem den.
  • Valpen ska alltid vara vaccinerad, avmaskad, chipmärkt samt veterinärbesiktigad högst sju dagar innan upphämtning. Det ska finnas intyg på detta!
  • Hämta alltid upp valpen på plats på uppfödaren. Endast oseriösa säljare ber om att mötas upp på andra ställen. Detta tyder på att valpen är uppfödd under dåliga förhållanden.

Relaterade artiklar

Johan Larsson

Johan Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om NetPet

På NetPet älskar vi djur! Vi är din källa till information om allt som rör husdjur och djur. Från de bästa fakta till tips och köpguider – vi har allt du behöver. Med vårt omfattande intresse inom djurvärlden vill vi hjälpa till att göra det enkelt och roligt för alla att äga husdjur. Följ med på vår resa när vi utforskar allt från hundar och katter till exotiska husdjur och vilda djur!

Senaste artiklarna

Följ oss

Ragdoll

Ragdoll

Funderar du på att skaffa en ragdoll? Här får du reda på hur det är att leva med en ragdoll och vad som är bra att känna till innan du skaffar en!

Läs mer »